Jullian Assange, fondatorul site-ului Wikileaks, specializat în dezvăluirea documentelor secrete, a fost pus în libertate joi, 16 decembrie, de către autorităţile britanice. Acesta petrecuse în arest aproximativ nouă zile, în baza unui mandat european emis de către Suedia.

Înalta Curte de Justitie din Londra a aprobat joi, în apel, eliberarea conditionată a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, la finalul unei audieri de 90 de minute. Acesta petrecuse mai bine de nouă zile în închisoarea londoneză Wandsworth. Eliberarea sa a fost întârziată cu câteva ore, timp necesar pentru a confirma disponibilitatea celor 283,000 de euro impuşi de justiţia britanică drept cauţiune. Cu toate acestea, Assange are interdicţie de a părăsi Marea Britanie cât timp este eliberat pe cauţiune şi îşi va petrece timpul la reşedinta unui prieten, în comitatul Suffolk, din estul Angliei. Justiţia britanică aprobase marţi eliberarea pe cauţiune, în condiţii stricte, a fondatorului WikiLeaks. Parchetul britanic a făcut însă apel, marţi, contra eliberării condiţionate a lui Julian Assange, "în numele Suediei", dar "fără să consulte autorităţile suedeze".După întreg scandalul provocat de către dezvăluirile Wikileaks, Julian Assange a devenit una dintre cele mai celebre personalităţi ale lumii.  Acesta a fost desemnat "starul rock al anului" de către ediţia italiană a revistei Rolling Stone. Editorii revistei italiene consideră că Julian Assange a fost "îngerul morţii pentru fiecare secret al celor aflaţi la putere" şi, deşi australianul nu este un muzician, el reprezintă "persoana care a întruchipat cel mai bine comportamentul unui star rock'n'roll în anul 2010". Până şi revista americană The Time l-a propus pe Assange drept omul anului, fiind nominalizat alături de Mark Zuckerberg, fondatorul site-ului de socializare Facebook şi Lady Gaga.
 
Assange a fost arestat în Marea Britanie în baza unui mandat european emis de Suedia. Poliţia londoneză a afirmat că împotriva fondatorului Wikileaks există 4 capete de acuzare – unul referitor la constrângerea victimelor, două la molestări sexuale şi unul de viol, toate comise în august 2010. Cele două femei din Suedia susţin că au fost agresate sexual de Assange, atunci când acesta a vizitat ţara. În mod oficial, acestea sunt acuzaţiile pentru care Assange ar fi căutat, şi nu pentru divulgarea miilor de telegrame diplomatice confidenţiale. Prima dintre acestea, denumită domnisoara A, a declarat în depoziţia sa că a avut o relaţie sexuală cu Julian Assange. Tânăra recunoaşte că a dorit să aibă o relaţie sexuală cu Assange, dar îl acuză că a refuzat să folosească prezervativul. Conform site-ului CounterPunch, a doua dintre femeile care-l acuză pe fondatorul Wikileaks de abuz ar fi lucrat cu un grup ce are legături cu Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) din SUA. Potrivit informaţiilor, Anna Ardin ar avea „legături cu gruparile anti-castriste şi anti-comuniste, finanţate de SUA”. Conform informaţiilor furnizate de profesorul Michael Seltzer, grupul este condus de Carlos Alberto Montaner, despre care se afirmă că are legături cu CIA. Organizaţia ar fi finanţată în parte de Statele Unite. În plus, unul dintre susţinătorii grupului este Luis Posada Carriles, pe care un document din 1976 îl indică drept agent CIA. În mijlocul acestui uriaş scandal, WikiLeaks a anunţat că va continua seria dezvăluirilor. Site-ul continuă să funcţioneze, în ciuda presiunilor politice şi financiare, graţie a peste 200 de aşa zise site-uri oglindă, create de susţinătorii lui Assange.
 
Assange încotro?
 
Chiar dacă a fost eliberat condiţionat, Julian Assange se teme de o eventuală extrădare în SUA, unde nu este bine privit de către guvernul american. Assange s-a declarat "îngrijorat" de o eventuală extrădare către Statele Unite, deosebit de critice faţă de dezvăluirile site-ului său, relatează AFP, citat de Mediafax.  
 
"Există numeroase îngrijorări că aş putea fi extrădat în Statele Unite", a declarat Assange pentru un mic grup de jurnalişti, la câteva minute după ce a fost eliberat pe cauţiune, de justiţia britanică. "Am auzit un zvon, anunţat de avocatul meu în Statele Unite, un zvon care nu a fost confirmat, dar potrivit căruia am fost inculpat în Statele Unite", a adăugat el.
 
Până acum imaginea lui Assange a rezistat , imaginea de homosexual care i s-a pregatit şi care a fost difuzată de câteva tabloide nu a prins la populaţie. În schimb, deja pentru presupusele violuri din Suedia au apărut martori, despre care avocatul australianului spune că sunt contrafăcuţi.
“Acum el va fi transformat în hărţuitor de minore, violator de fetiţe, pedofil notoriu şi, cel mai probabil”, spune avocatul. Nu este exclus să i se pună şi un cadavru în cârcă: "Serviciile secrete britanice şi americane sunt foarte bune la asta. Probabil o să găsească undeva un cadavru al unei fetiţe violate, şi strangulate, vor pune ei un criminal să facă asta, după care vor conduce probele ca Assange a omorat-o", a spus Holder pentru CNN.
CV Julian Assange
 
 În 1992, a pledat vinovat în cazul a 24 de acuzaţii de hacking şi a fost eliberat pe cauţiune (2.100 de dolari).
 
 În 1993, a fost implicat în fondarea unuia dintre primele servicii de furnizare de Internet din Australia, "Suburbia Public Access Network".
 Începând cu 1994, Assange a lucrat ca programator şi dezvoltator de software în Melbourne.
 
 A contribuit la mai multe patch-uri pentru proiectul PostgreSQL, în 1996.
 A contribuit la apariţia "Underground: Tales of Hacking, Madness and Obsession on the Electronic Frontier " (1997), care relatează, printre altele, şi despre experienţa sa în grupul „Subversioniştii Internaţionali".
 
 Din 1997, a luat parte la conceperea sistemului de criptare Rubberhose, parte dintr-un pachet software pentru Linux.
 
Din 2003 până în 2006, a studiat fizica şi matematica la Universitatea din Melbourne. În plus, a mai participat la cursuri de filozofie şi neuropsihiatrie.
 
 În 2006, a fondat WikiLeaks, o organizaţie "fără sediu fix". Sofisticata structură este capabilă să culeagă informaţii şi documente secrete, garantând anonimatul surselor şi le poate răspândi peste tot fără cenzură, datorită folosirii unor site-uri-oglindă şi a cel puţin 20 de servere, în cele mai îndepărate colţuri ale lumii.
Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.