Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu participa astăzi la Conferința internațională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei, respectiv semnarea și ratificarea de către România a Convenției-Cadru pentru protecția minorităților naționale. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea Babeș-Bolyai și marchează aniversarea momentului de acum 20 de ani, când România a fost primul stat care a ratificat documentul Consiliului Europei, la data de 29 aprilie 1995. Invitatul special al conferinței este Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), organism consultativ al Consiliului Europei în domeniul ordinii constituţionale şi al statului de drept.

Conferința își propune să sublinieze rolul deosebit al acestui unic instrument de drept internațional dedicat exclusiv minorităților naționale în promovarea diversității culturale, a interculturalității, a bunei conviețuiri, a toleranței la nivelul societății. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului şi influenţelor reciproce, pozitive între culturi, între comunități cu valori culturale diferite, contribuie, fără îndoială, la definirea unui spațiu de conviețuire pașnică, tolerant, integrator, dinamic și creator deopotrivă.

Reprezentanți ai mediului academic, reprezentanți ai minorităților naționale, politicieni vor discuta despre protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale din perspectivă istorică, juridică, socio-culturală, precum și despre modelul României în materie de protejare și promovare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care are ca obiective fundamentale interculturalitatea și participarea activă a minorităților la procesul de luare a deciziilor în viaţa publică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.