Parkingul Marasti, apartinând consilierului premierului Tariceanu, Mircea Chertes, s-a transformat peste noapte într-un real atentat la viata clujenilor. Un muncitor de la parking a spart o conducta de gaz. Doar interventia rapida a autoritatilor competente a facut sa nu asistam la un dezastru. Parteneri de afaceri, Chertes si Pocol dau batai de cap autoritatilor locale

La finele saptamânii trecute zona strazii Dorobantilor a fost paralizata pentru mai multe ore. Cauza: muncitorii care lucrau la parkingul din Piata Marasti au spart o conducta de transport gaz metan, pericolul unei deflagratii fiind iminent. Unul dintre muncitorii apartinând firmei SC Monobloc SRL, constructorul parkingului, a spart cu cupa escavatorului o teava de gaz din apropierea parcarii. Mai multe echipaje de pompieri si echipe de la E.ON Gaz s-au deplasat  la fata locului pentru a preîntâmpina dezastrul. La fata locului s-a deplasat prefectul judetului Cluj, Calin Platon si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Boc a declarat ca îl va amenda pe beneficiarul constructiei pentru „deranjul cauzat”.

Parking „exploziv”
    
Parkingul din Piata Marasti a fost pe punctul de a declansa un dezastru în cartierul Marasti. Un muncitor angajat la firma Monobloc, constructorul lucrarii, în timp ce manevra un escavator, a lovit si spart o conducta de trasport a gazului metan. Din conducta de 100 mm diametru a tâsnit imediat o cantitate importanta de gaz metan, pericolul unei explozii fiind iminent. Conform autoritatilor prezente la fata locului, gazul s-a propagat în atmosfera timp de aproape o jumatate de ora, fiind foarte posibila producerea unui dezastru care ar fi afectat întreg cartierul. Echipele de interventie au izolat imediat zona, remediind în mai putin de 30 minute problema care a aparut la instalatia de transport a gazului metan. Prezent la fata locului, primarul Emil Boc a declarat ca va lua masuri împotriva beneficiarului constructiei, SC Parking Marasti SRL, pentru „deranjul cauzat”. Emil Boc a declarat ca îi va amenda pe acestia, totusi, înca nu s-a stabilit cuantumul acesteia. „A fost o inconstienta crasa din partea firmei constructoare, care a efectuat lucrari fara a consulta plansele si fara a solicita experitilor de la E.ON Gaz sa asiste la operatiuni. Din câte stiu, acea conducta a fost special deviata pentru a nu afecta constructia parkingului. Mai mult ca sigur ca-i vom amenda pentru deranjul provocat”, a declarat Emil Boc.

Parking cu scandal

Gazeta de Cluj a sesizat în repetate rânduri neregulile de la Parking Marasti, constructie apartinând consilierului primului ministru Tariceanu, Mircea Chertes. Gazeta v-a prezentat pe larg faptul ca parkingul apartinând controversatului politician si om de afaceri clujean Mircea Chertes este unul cu „probleme”. Gazeta v-a prezentat faptul ca desi autorizatia de construire pentru respectivul imobil a expirat în urma cu mai bine de sapte luni, autoritatile locale nu iau nicio masura coercitiva împotriva beneficiarului lucrarii. Asta se întâmpla chiar daca conform contractului dintre Primaria municipiului Cluj-Napoca si SC Parking Marasti SRL se specifica clar ca data limita pentru finalizarea parkingului trebuie sa fie 31 iulie 2007, termenul neputând fi depasit. Chiar daca am solicitat în repetate rânduri autoritatilor locale un raspuns clar în privinta situatiei parkingului din Marasti, nici pâna în momentul de fata nu am primit un raspuns clar în ceea ce priveste aceasta problema. Mai mult decât atât, în urma cu câteva saptamâni am primit un raspuns de la municipalitate prin care ni se comunica ca situatia parcarii va fi pusa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de Consiliu Local. Totusi, la ultima sedinta a deliberativului municipiului nu s-a pus în discutie problema parkingului. Totodata, consilierii locali contactati în repetate rânduri de catre reporterii Gazetei au dat „din colt în colt”, afirmând ca nu au vazut contractul cu SC Parking Marasti SRL, deci nu se pot pronunta cu privire la situatia acestuia, asta în conditiile în care noi am reusit sa vedem acel document în urma unei banale cereri adresate primariei. Acest lucru dovedeste clar faptul ca încrengatura de relatii din jurul mega afacerii Parking Marasti îsi întinde tentaculele în toate ramurile politicii clujene.

Chertes, la brat cu Pocol

În actionariatul SC Parking Marasti, alaturi de Mircea Chertes se regaseste si controversatul om de afaceri Costica Pocol. Gazeta v-a prezentat pe larg afacerile oneroase al lui Pocol, acesta fiind cunoscut în principal pentru „biznisurile”: Hotel Cristian, Vila Eunicia si imobilul din Piata Marasti, toate acestea realizate fara a respecta litera legii. Totusi, din pacate, bratul lung al legii nu s-a apropiat niciodata de Pocol, municipalitatea fiind extrem de indulgenta cu acesta si mai ales cu afacerile lui extrem de dubioase. Cazul cel mai flagrant de încalcare a legii în care este implicat Pocol este cel referitor la Piata Marasti. Acolo, Costica Pocol construieste un complex compus din mai mute spatii comerciale. Totusi, acel imobil nu respecta autorizatia de construire emisa de municipalitatea clujeana. Cazul constructiei „pocoliene”  v-a fost prezentat în repetate rânduri în Gazeta de Cluj, în numeroasele materiale publicate am tras un semnal de alarma cu privire la situatia extrem de ciudata a respectivului imbil. Totusi, doar dupa noua ani de la începerea constructiei, si implicit a dezastrului imobiliar pe care îl constituie, autoritatile locale au considerat ca este momentul sa ia masuri. Astfel, veniti în control, inspectorii Directiei Politia Comunitara i-au aplicat lui Pocol o amenda de 10.000 RON pentru ca nu respecta autorizatia de construire. Implicit s-a dispus si sistarea lucrarilor la respectivul imobil si intrarea în legalitate în termen de 30 de zile. În caz contrar, beneficiarul constructiei urmând a fi actionat în instanta în vederea demolarii lucrarilor realizate fara autorizatie. Totusi, Pocol nu s-a conformat directivelor impuse de primarie si a continuat nestingherit constructia. Un alt episod din odiseea Pocol – Piata Marasti s-a petrecut la aproximativ doua saptamâni de la „vizita” politistilor comunitari atunci când primarul Emil Boc, în urma sesizarilor locatarilor, s-a deplasat la fata locului pentru a vedea situatia de pe teren. Acesta s-a declarat extrem de iritat în ceea ce priveste imobilul din Piata Marasti, afirmând ca nu va mai tolera aceasta situatie. Mai mult decât atât, Boc a afirmat ca va depune o plângere penala împotriva lui Pocol pentru ca a ignorat directivele primariei. Totusi, pâna în momentul de fata la registratura Parchetului de pe lânga Judecatoria Cluj-Napoca nu a fost înregistrata nicio plângere pe numele lui Pocol sau a vreunei firme apartinând acestuia.   

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.