Nivelul calitativ al emisiunilor difuzate de televiziunile româneşti, îndeosebi cele comerciale, este comentat de multe ori. În general, aprecierile sunt negative, şi pe bună dreptate. Intervenţiile Consiliului Naţional al Audiovizualului sunt – prin atribuţiile acestuia – limitate: difuzarea unor filme la ore nepotrivite, greşeli de limbaj, violenţă excesivă etc. De data aceasta, mă voi referi la televiziunea publică, prin cele 5 sau 6 canale ale acesteia.
Un vot de blam merită, cu prisosinţă, TVR 1, îndeosebi pentru comportamentul acesteia cu prilejul alegerilor prezidenţiale. Modul lamentabil în care a fost prezentat „câştigătorul” în seara zilei de 6 decembrie 2009, nu necesită multe comentarii. Grav este, însă, că aceasta recidivează, ceea ce este cu adevărat inadmisibil.
Nu aş vrea să se instaleze o cenzură pro-prezidenţială şi pro-guvernamentală, deci televiziunea publică nu trebuie să imite modelul rusesc. Mass-media, indiferent de categoria acesteia, trebuie să fie „câinele de pază al democraţiei”, dar un pic de echilibru şi decenţă este necesar. În definitiv, televiziunea publică este subvenţionată prin banii noştri.
La 1 februarie a.c., la principala emisiune de ştiri de la TVR 1, cea de la ora 20, cu o figură adormită, Claudiu Lucaciu comenta o măsură prevăzută de guvern care, desigur, poate şi trebuie să fie criticată. Interlocutorii erau doi reprezentanţi ai adversarilor măsurilor preconizate, dar nu a fost invitat nici unul de partea cealaltă. Din start, discuţia era părtinitoare, dar moderatorul se comporta aşa de partizan, încât în zelul său critic, a ajuns să fie criticat chiar de către participanţi.
A doua zi, dezbaterile din Camera Deputaţilor, atât de importante, au fost trecute pe un plan secund, dar aceasta nu este cea mai importantă remarcă critică. Reportera de la Parlament spunea că, pe ordinea de zi a acestei instituţii va fi „adoptarea Codurilor civile şi penale”, ceea ce este total inexact. Aceste acte normative au fost aprobate încă de anul trecut, sunt publicate în Monitorul Oficial, dar încă nu sunt puse în aplicare deoarece au termen de prorogare, pentru a fi studiate de cetăţeni, avocaţi, magistraţi etc., ceea ce este cu totul altceva. Adoptarea unor Coduri de procedură moderne face parte din reforma justiţiei şi este o măsură impusă de organismele europene. Domnişoara de la TVR se găsea – cu siguranţă – în zona aberaţiei. Aşa fiind, un astfel de salariat neinformat nu are ce căuta în televiziune.
Nu aş vrea să spun că toţi colaboratorii şi salariaţii televiziunii publice sunt de nivel scăzut. Mă uit, de fiecare dată, cu interes la domnii Iosif Boda, împreună cu doamna Monica Ghiurco, la Luca Niculescu, dar nu şi la partenera lui de platou. Cu o floare sau două nu se face primăvară. Ceva trebuie să se întâmple şi la Societatea de televiziune, deoarece şi-a abandonat rolul său de a oferi o informaţie echilibrată.
Apoi, am mai remarcat că faptul divers a căpătat un spaţiu tot mai amplu în buletinele de ştiri de la aceeaşi televiziune. Se caută a se imita televiziunile comerciale, în special ProTV şi OTV, ceea ce nu este deloc bine. Aceasta este o miză falimentară, deoarece televiziunile comerciale – pentru acest gen de informaţii – vor avea, în continuare o mai mare audienţă. Ziariştii de la TVR ar trebui să se uite la Euronews, CNN sau TV5, ca să ştie cum ar trebui alcătuit un jurnal de ştiri. În acest context ar trebui relevat că TVR1 este postul care are cea mai mare acoperire în ţară. La ţară, abonaţii la cablu sau la satelit sunt încă puţini.
De fapt, aşa cum remarca domnul Dorin Petrişor, nesocotirea unor minime criterii profesionale în relatarea informaţiilor, nu este străină nici în presa scrisă. Dimpotrivă.

Adrian Man

04.02.2010

PS În numărul trecut, am scris despre slaba prestaţie a televiziunii publice la 24 ianuarie. Trebuie să-mi corectez afirmaţia: TVR Cultural a difuzat emisiuni interesante despre acest eveniment. Acest canal, deşi este criticat consecvent în Dilema, din punct de vedere calitativ, este mult peste celelalte canale.

1 COMENTARIU

  1. aveti dreptate,tvr e de toata jena,pana si postul local Cluj e de toata jena,mai ales dimineata cand incepe prosteala ieftina,bascalia de 2 lulele in loc sa prezinte prognoza meteo,curs valutar,stirile.Si posturile centrale sunt 0,ma refer la tvr1,2,3 cred ca Sasu s-a imbacsit,trebuie ceva schimbare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.