Municipiul Dej urmează să primească 20 de autobuze electrice în cadrul proiectului de mobilitate urbane. La sfârșitul săptămânii trecute au sosit primele două autobuze care, după ce vor trece de probele tehnice, vor fi puse în circulație.

Autobuzele electrice care vor fi livrate la Dej sunt produse în colaborare cu BMW și au o garanție de doi ani sau 200.000 km. Sunt produse în Turcia, în colaborare cu BMW, iar valoarea celor 20 de autobuze este de aproape 6,5 milioane de euro fără TVA.

Autobuzele sunt achiziționate în cadrul proiectelor care alcătuiesc Planul de Mobilitate Urbană a municipiului Dej.  Dejul are în implementare în acest moment 6 astfel de proiecte care sunt finanțate prin Programul Operațional Regional în cadrul axei dedicate obiectivului de reducere a emisiilor de carbon în zonele urbane. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste  40 milioane de euro.

Stațiile și Autobaza se modernizează

În prezent, sunt în curs și lucrările de modernizare a autobazei Transurb S.A. În noua autobază se vor amenaja spațiile adecvate pentru stațiile de încărcare necesare pentru autobuze electrice și pentru sistemul de management inteligent al traficului și supraveghere video. De asemenea, se modernizează stațiile de autobuz din oraș și se amenajează  stații de încărcare  pe traseele de transport în comun pentru autobuzele electrice

” Prin intervențiile din aceste proiecte de mobilitate urbană, pe lângă introducerea autobuzelor electrice în circulație, modernizarea stațiilor de autobuz și a Autobazei Transurb SA, a stațiilor de încărcare pentru autobuzele ecologice, se amenajează zone pietonale și trotuare,  piste de biciclete; noi spații verzi cu gazon, flori, arbuști și arbori. Se achiziționează biciclete și se pun în funcțiune stații de închiriere biciclete  printr-un sistem modern de închiriere. Iată că, toate aceste proiecte de mobilitate urbană fac ca Dejul să devină un oraș cu o calitate a vieții ridicată în acord cu dorințele locuitorilor.

Implementarea acestor 6 proiecte înseamnă de fapt o nouă etapă în transformarea Dejului dintr-un oraș al gropilor și poluant într-un oraș în plin proces de dezvoltare, cu străzi, rețele de utilități, școli, spital, reabilitate sau în curs de reabilitare cu investiții în instituții culturale, în locuri de joacă și agrement, aspecte care ne-au adus și statutul de stațiune turistică de interes local. Statutul de stațiune turistică  este onorant dar totodată ne impulsionează și ne motivează”, a declarat primarul Morar Costan

Proiectele de mobilitate urbană

Proiectele de mobilitate urbană dezvoltate de administrația de la Dej sunt: amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon în zona centrală a municipiului Dej- 8 177 000 EURO; modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbană reprezentat de str. 1 Mai (tronson 1 Mai 182 intersecție str. I.P. Reteganu, -Pod Someș- str. Libertății, – str. Bistriței până la limita administrative teritorială a municipiului Dej, inclusiv acces către Autobaza Transurb Dej și  modernizare Autobază Transurb SA- 9 940 000 EURO; modernizare infrastructură străzi pentru accesul între zona centrală și Ocna Dej –străzile: Mihai Viteazu, Minerilor, Albăstrelelor, Țibleșului, Eroilor, Pinticului –9 813 000 EURO; modernizarea coridorului integrat de mobilitate urbana reprezentat de str. Unirii, str. Dobrogeanu Gherea, str. Ecaterina Teodoroiu, str. Avram Iancu, Str. George Cosbuc, str. Regina Maria, str. Mircea cel Bătrân, str. Mărășești (între Mircea cel Bătrân și Gh. Șincai), str. Gheorghe Șincai, Str. 1 Mai (între Str. George Coșbuc si Str. I.P. Reteganul), str. Crângului- 5 380 000 EURO; dezvoltarea infrastructurii de transport alternativ în municipiul Dej- punte pietonală și modernizare coridor infrastructură integrată în Ocna Dej-2 963 044 EURO; îmbunătățirea  transportului public și nemotorizat în municipiul Dej- 10 800 000 EURO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.