Filiala clujeană a Asociației Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice este în plin scandal, datorită unor măsuri luate de șefa de la județ, Stanca Constantinescu. Aceasta a organizat o ședință joia trecută, ședință în care, potrivit surselor Gazeta de Cluj, a chemat numai membri de la PSD în comitet, și a evitat flagrant discutarea problemelor ridicate de fosta conducere de la municipiu. Constantinescu s-a ales și cu o plângere la ITM pentru că ar fi angajat o cunoștință care în același timp încasa indemnizație de șomaj.

 

Asociația Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice (APPV) Cluj-Napoca a fost condusă până recent de Bazsa Istvan, care a reușit să plătească datoriile la Primărie pentru spațiul de pe Bulevardul Eroilor, dar și alte cheltuieli curente, totul prin obținerea de sponsorizări. Acesta a plecat, totuși, supărat pe nedreptățile față de care, în ciuda protestelor sale, nimeni nu a luat nicio măsură. În plus, acesta a decis până la urmă să facă o plângere și autorităților abilitate, pentru a atrage atenția asupra unei situații de nelegalitate.

 

Angajări nelegale

În speță, acesta a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) faptul că la sfârșitul anului 2013, președinta de la APPV Cluj Stanca Constantinescu a angajat pe postul de casier pe Luminița Bâlc, persoană care figurează și pe statele de plată. Bâlc, însă, ar fi în șomaj, iar la sesizarea contabililor și a Secției Financiare a asociației, Constantinescu a făcut un ”artificiu”.

Potrivit lui Bazsa, aceasta a distrus statele de plată și a întocmit un contract de voluntariat pe numele Luminiței Bâlc. Apoi, pentru a-i putea plăti salariul fără ca aceasta să piardă indemnizația de șomaj, președinta APPV a întocmit un contract de muncă pe numele soacrei Luminiței Bâlc, în calitate de femeie de serviciu.

”Angajarea a făcut-o fără să mă informeze, am aflat abia după două săptămâni. Nu am fost de acord cu această angajare, de asemenea, au fost și alte persoane din conducerea filialei care nu au fost de acord”, a subliniat fostul director al APPV Cluj-Napoca. În plus, Constantinescu și Bâlc ar fi fost în biroul asociației abia după plecarea sa, la încheierea programului normal de lucru, pentru a nu întâmpina piedici în planurile personale.

În declarația depusă la demisia din funcția de președinte APPV Cluj-Napoca, Bazsa Istvan arată că ”la angajarea Luminiței Bâlc, doamna președintă a permis acesteia să urmeze un curs de specializare în interes personal. Cursul coincidea cu programul filialei. Din această cauză, orele ce trebuiau lucrate de către casieră erau completate de subsemnatul, de Nistor Angela și Constantinescu Stanca”, povestește acesta. În plus, Constantinescu a permis ca orele care nu au fost lucrate, dar au fost plătite, să nu fie recuperate de prietena sa.

 

Ignorat de șefii de la județ

Această situație este doar vârful iceberg-ului. Încă din aprilie 2014 Bazsa Istvan a vrut să plece de la conducerea asociației. Acesta a motivat decizia sa prin deteriorarea relațiilor cu cei care o conduc la nivel de județ, el fiind președintele de la municipiu. O ședință a comitetului executiv cu toți președinții filialelor locale din județ l-a convins să mai rămână câteva luni, în speranța că situația poate fi remediată.

Ceea ce s-a întâmplat însă a fost tocmai opusul. ”Eu nu am fost lăsat să conduc filiala Cluj-Napoca, nu am fost solicitat să îmi dau cu părerea în deciziile luate de către președintele APPV județ, doamna Constantinescu Stanca, privind angajarea de personal, cheltuirea banilor filialei, sau alte hotărâri privind activitatea filialei. Toate îmi erau impuse. Acest comportament nu a fost la fel față de restul de filiale din județ, la care nu a fost control”, arată fostul președinte.

Aceste aspecte sunt problematice pentru că o astfel de asociația nu dispune de fonduri consistente, fiind de multe ori chiar datornic la firmele de utilități sau la Primărie, de la care închiriază spațiul, pentru că, pe lângă contribuțiile membrilor, e nevoie de sponsorizări pentru a suplimenta veniturile în vederea suportării tuturor cheltuielilor.

Deși există mai multe filiale în județul Cluj, unde se plătesc la fel cotizațiile, toate cheltuielile pentru salarii, facturi de gaz, electricitate, apă sau telefon, precum și cheltuielile pentru deplasările conducerii asociației sunt suportate doar de către filiale Cluj-Napoca, problemă care a fost ridicată de Bazsa, dar ignorată de șefii de la județ.

 

Au blocat banii în conturi

Atunci când a încercat să menționeze aceste probleme într-o conversație privată telefonică, Stanca Constantinescu i-a spus lui Bazsa Istvan că este nebun și trebuie să se trateze, și a ridicat tonul pentru a spune că ”ea face totul acolo”. ”Menționez că în toată perioada când am fost președinte APPV Cluj-Napoca am adus sponsorizări, astfel încât să achit toate facturile vechi neplătite găsite la preluarea funcției și facturile în curs. Am organizat excursii și am procurat bilete la spectacole. (…) Amintesc o situație neplăcută prin care am trecut, unul din sponsorii care m-au ajutat în câteva rânduri, în momentul când a aflat că doamna Constantinescu este președinte, a afirmat că nu ne mai sponsorizează”, povestește domnul Bazsa în motivarea demisiei sale.

Sponsorizările obținute de fostul director nu sunt nici ele de neglijat. Acesta spune că în urmă cu doi ani, când a preluat frâiele asociației, a preluat și datoria de 26.000 de lei, care reprezentau valoarea taxei pe clădire pentru anii 2010-2012 plus penalizări peste penalizări. ”De ce doamna Constantinescu nu a lăsat vechea conducere să achite taxele atunci, deși erau bani în conturi? De ce s-a ocupat dânsa de întocmirea dosarului, depunerea lui și prezența la termenele procesului privind taxa pe clădire, când la data respectivă în comitetul asociației era un membru ce este avocat și putea să reprezinte mai bine asociația? Evident, procesul a fost pierdut și APPV a suportat cheltuieli în plus.

(…) După preluarea conducerii asociației pe 28.02.2013 doamna Stanca în continuare s-a opus să plătim datoriile, astfel s-au adăugat alte penalizări. (…) Din cauza acestor datorii, deși erau bani în cont, APPV Cluj-Napoca a pierdut  și dreptul de a înainta proiecte pentru finanțare. Rămâne întrebarea de ce doamna Constantinescu a produs atâtea daune asociației, iar dânsa consideră că a făcut numai lucruri bune”, subliniază, în final, Bazsa Istvan.

 

Zânania e cronică

La sfârșitul anului 2012, Uniunea Pensionarilor din Județul Cluj s-a scindat în alte două asociații, APPV și Asociația Județeană a Pensionarilor. Atunci, la șefia primei a venit Stanca Constantinescu, iar cea de-a doua este condusă și acum de Ioan Constantinescu, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, unde asociația are sediul. La fel ca Bazsa Istvan la APPV, Ioan Constantinescu a ales să plece din Uniune pentru că punctul său de vedere nu a fost ascultat, iar obligația legală de înregistrare a asociației a fost ”ocolită” de vechea conducere.

boc pensionari mai mic

7 COMENTARII

  1. Bună seara d na Constantinescu va scriu d voastră pt ca nimeni nu îmi răspunde la întrebarea mea, deși am facit zeci de întrebări. Asa dar eu sunt o pensionara cu gr de handicap care am muncit din anul 1972 într-o coop. Mestesugateasca pana în 1992 când a fost scoasa la pensie de inv. grd 2. Menționez ca boala mea era din copilărie farin 1992 când am fost pensionat sa slăbit în mod eronat ca eu mam îmbolnăvit atun i în 1992 asa ca mia ieșit ca am cotizat la pensie 13 ani și o luna. În aceasta situație am o pensie de 640 lei. Întrebarea mea de e pensia mea este la ora actuala în coantum egal u alți pensionari care auun handicap dar nu au Cotizat la pensie nici o luna toți au pe ia asta minima de 640 lei, întreb. cotizația mea de 13 ani de. ce nu sa luat în calcul ori poate se va lua vreodată??????. Va multumesc

  2. Sunt pensionar la limita de varsta din 31 oct.2017, emisa de Casa de Pensii Cluj.
    La pensionare am avut un stagiu de cotizare de 48 de ani 8 luni si 9 zile.
    Numarul de puncte pentru grupa de munca inscrise in cartea de munca la pensionare 5,13176 evidentiate la punctul G din decizie , subpunctul 7 , avand 8 ani ,2 luni si 15 zile de conditii deosebite de munca inscrise in cartea de munca .
    Mentionez faptul ca am muncit in conditii de subteran .
    Jumatate din colegii mei , cu care am lucrat in acelasi loc de munca au obtinut in INSTANTA Grupa 1 de munca .
    In 28 iulie 2019 am castigat in instanta grupa 2 de munca . In data de 14.08.2019 am primit o adeverinta in acest sens de la firma la care am lucrat. In perioada 02.08.1977 si pana in 26.09.1994 am prestat activitate in grupa 2 de munca , care am prezentat-o la Casa de pensii Cluj si am cerut recalcularea pensiei mele .
    In 2.octombrie 2019 am primit decizia de recalculare a pensiei primind dupa 25 ani de grupa , la punctul G Subpunctul 7 un numar de total de 9,97842.
    Deci pentru 17 ani de grupa 2 am primit 4 puncte ????
    Cum este posibil acest lucru ??? .
    Am primit 200 lei net la pensie dupa 17 ani de grupa 2 .
    De ce nu sa recalculat pensia mea conf. Legii 221 pentru ca per total am 25 de ani de grupa ?
    Colegii mei au cu 1000 lei mai mult la pensie pentru grupa 1 de munca si eu am primit 200 lei pentru gr. 2.
    La calculul pensiei mele ,privind grupa de munca ,totul sa impartit la 35 ani. Avand peste 20 de ani de grupa,nu trebuia impartit la 25 de ani conf. Legii 221 aceasta nu este o discriminare ???
    Va urmaresc de foarte multa vreme , v-am ascultat si astazi parerea la Romania TV , si as dori sa-mi spuneti parerea d-voastra . Va informez ca eu am lucrat si dupa iesirea la pensie , pana in febr.2020 si am 52 de ani ,4luni si 9zile ca stagiul total de cotizare la pensii. Doresc sa fac parte din Asociatia pe care o conduceti .Cu stima si respect pensionarul Gaspar

  3. UNDE DAM IN JUDECATA GUVERNUL ROMANIEI, NOI PENSIONARII DIN CLUJ PENTRU NERESPECTAREA LEGII PENSIILOR LEGEA 127 ,PENTRU CA PENSIILE S-AU MARIT CU14% IN LOC DE 40% CUM PREVEDE LEGEA . CE FACE SEFUL ASOCIATIEI PERS. VARSTNICE DIN CLUJ , NU A IESIT CU NICI O COMUNICARE . DACA SUNTETI IN CARDASIE CU GUVERNUL ORBAN DATIVA DEMISIA URGENT, CA NU APARATI DREPTURILE PENSIONARILOR DIN CLUJ.
    DIN CAUZA CA LA ASOCIATIE AU FOST ASEMENEA SEFI , ESTE UNA DIN CAUZELE CA PENSIILE SUNT FOARTE , FOARTE MICI.

  4. Nu vă mai adresați acestei Stanca Constantinescu, nu o sa facă nimic pentru pensionari! Are in cap doar înființarea de noi „comisii și comitete”! Am auzit când Violeta Alexandru Bau, îi spunea „sărut mâna”!

  5. Sunt unul din semnatarii listelor pentru acționarea în judecată a Guwernului, pentru nerespectarea legii nr. 127! De ce nu inițiază acțiunea, Stanca Constantinescu, și preferă să apară pe la televiziuni și să o perie pe Violeta Alexandru Bau?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.