Consiliul Local Floreşti a devenit abonat la procesele de contencios administrativ. Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, cere din nou anularea unui act administrativ, în ciuda faptului că instanța a demontat invocările prefectului și ale arhitectului șef al Consiliului Județean, Claudiu Salanță cum că, Hotărârile de Consiliu Local (HCL) de la Florești ar avea nevoie de avizul arhitectului județului.

 

Jihadul Vușcan VS Șulea

Prefectul Județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan încă cere revocări de HCL-uri la Florești și a reclamat din nou Consiliul Local al comunei. Este vorba de un HCL privind aprobarea documentației pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ”Construire patru imobile de locuințe S+P+2E+E retras, rețele edilitare, branșamante utilități , împrejmuire”, situate pe strada Urușagului din Florești și care a fost votat de consilierii locali în vara acestui an. Vușcan susține că acest HCL nu este legal și invocă faptul că pentru acest PUZ nu s-a solicitat avizul arhitectului șef al Consiliului Județean Cluj.

”La nivelul Comunei Florești nu există Comisia Tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță, care asigură fundamentarea tehnică a avizului arhitectului-șef”, este argumentul prefectului.

În schimb, primarul comunei Florești, Horia Șulea a declarat faptul că existența unui birou de urbanism condus de un șef care îndeplinește condițiile legale, care astfel are atribuțiile de arhitect-șef, avizul arhitectului șef al județului nu mai este necesar.

gheorghe vuscan 2016 monitorulcj.ro

”Noi apreciem faptul că nu e nevoie de avizul arhitectului. Am primit o sentință definitivă și executorie, în sensul că tot ceea ce au invocat prefectul și arhitectul șef a fost demontat în instanță. Ei au invocat faptul că aveam nevoie de aviz la acele comisii consultative de la Consiliul Județean, însă s-a demonstrat că nu avem nevoie. Având în vedere faptul că în cadrul aparatului de specialitate a primarului avem și biroul de urbanism care este condus de un arhitect, nu e nevoie de aceste avize”.

În ceea ce privește argumentul lui Horia Șulea, Vușcan crede că primarul face o confuzie: ”Faptul că avizul arhitectului șef al județului se impune doar în cazul în care nu există un post similar la nivelul comunei. Șeful biroului urbanism nu are calitatea de arhitect șef, iar avizul nu poate fi emis în lipsa acestei persoane”.

 

Horia Șulea: Floreștiul nu poate fi comparat cu orice sătuc

Primarul comunei mai adaugă că Floreștiul are o populație de 30.000 de locuitori și o dezvoltare urbanistică de excepție, prin urmare acesta crede că localitatea nu poate fi comparată cu orice sătuc din România. Plus că, în 2002, în baza legislației în vigoare și a tuturor actelor necesare, s-a creat Biroul Urbanism în cadrul aparatului de specialitate al primarului, iar funcția de arhitect șef al biroului confirmată inclusiv de ANFP este deținută de către Alexandru Ladariu.

Totodată, Șulea se crede neîndreptățit și nu i se pare normal ca prin metode care nu au nimic în comun cu administrația publică, Consiliul Județean să se manifeste de pe poziții de forță împotriva dezvoltării comunei Florești: ”Cred că piața imobiliară din Florești deranjează însă un lucru este cert: viața floreștenilor este pe zi ce trece de mai bună calitate datorită investițiilor făcute de către administrația publică.

 

Șulea, atacat constat de Vușcan

Acțiunile prefectului Vușcan împotriva primarului Șulea au început odată cu controalele arhitectului județului, Claudiu Salanță (n.red. controale ce vizează hotărârile Consiliului Local Floreşti în privinţa PUZ-urilor şi PUD-urilor) la Floreşti vin tot mai multe cereri de revocare a hotărârilor.

Arhitectul județului, Claudiu Salanță precum și Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan au fost acuzați în repetate rânduri în ședințele de Consiliu Local atât de către edil cât și de consilieri că se opun dezvoltării comunei Florești.

În ultimul an, de la Instituția Prefectului au sosit mai multe solicitări de revocare a unor HCL privind aprobarea de “PUZ-PUD-uri”. Aproape fără nicio excepție, toate aceste “PUZ-PUD-uri” au fost aprobate în partea de est a localității.

“Este un mare semn de întrebare cum de doar anumite PUZ-PUD-uri sunt atacate și în mod deosebit în partea de est a localității spre municipiul Cluj-Napoca, zona Volvo. Vreau să mă opresc aici cu presupunerile, însă este clar că Floreștiul a început să deranjeze și cred că se întâmplă lucruri ciudate pe piața imobiliară. Am primit mai multe controale din partea Corpului de Control al Arhitectului șef al județului, unele chiar inopinate. O altă mare surpriză și poate chiar abuz, însă nu am primit niciun rezultat sau raport în urma așa-ziselor controale din partea acestor instituții, care numai legale nu sunt”, declara în martie Horia Șulea pentru florești24.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.