Declarațiile de avere ale consilierilor locali, în contextul transparenței administrative, joacă un rol foarte important în furnizarea de informații privind cum au reușit să-și pună bani la ciorap pentru zile negre sau, din contră să achiziționeze de la terenuri și până la imobile. 

Text: De data aceasta începem cu domnul Covaliu Bogdan-Florin, consilier local PNL în Cluj-Napoca. Potrivit declarațiilor de avere din 2022 și 2023, Covaliu Bogdan-Florin deține două terenuri situate în intravilanul orașului Cluj-Napoca. În ceea ce privește clădirile, consilierul local a menționat în ambele declarații de avere un apartament în Cluj-Napoca, alături de alte categorii de bunuri imobile. Totuși, detaliile exacte privind aceste proprietăți nu au fost disponibile în sursele consultate.

De asemenea, în declarația de avere din 2022 sunt prezentate datoriile pe care consilierul local le are. Acesta a raportat datorii în valoare de 45.299 de euro și 79.227 de lei. Într-un an, în declarația de avere din 2023, datoriile sale au cunoscut o ușoară scădere, ajungând la 43.743 de euro. Cu toate acestea, remarcată este creșterea datoriei în lei, care a atins 94.267 lei. În declarația de avere din 2022, Covaliu Bogdan-Florin a declarat venituri totale de 93.885 de lei, provenite din salariu de activitate didactică și expert pe proiecte finanțate din fonduri publice. De asemenea, acesta a obținut un venit de 28.936 lei din activitatea de proiecte screening. Alături de aceste venituri, soția sa, Covaliu Cătălina Andreea, a înregistrat un venit total de 2.829 de lei.

Pe parcursul anului 2022, Covaliu Bogdan-Florin a mai câștigat 8.010 lei din activități independente. În același timp, soția sa a obținut venituri în valoare de 15.279 lei din activitatea de formator consilier pentru dezvoltare personală și 4.500 de lei pentru prestarea de servicii de formator consilier. De asemenea, ca rezultat al funcției sale de consilier local, Covaliu Bogdan-Florin a obținut și o indemnizație în valoare de 12.949 lei. În anul 2023, Covaliu Bogdan-Florin a declarat un venit semnificativ de 154.352 de lei ca expert în proiecte finanțate din fonduri publice. Soția lui, Covaliu Cătălina Andreea, a înregistrat și ea venituri dintr-o varietate de surse:

Salariu specialist în relații publice: 55.005 lei 

Contract prestări servicii, evaluare din punct de vedere al calității în spitale: 8.153 lei 

Formator consilier pentru dezvoltare personală: 30.471 lei 

Pe lângă veniturile obținute din activitățile menționate mai sus, Covaliu Bogdan-Florin a raportat, de asemenea, venituri din dividende în valoare de 83.600 lei. Acest lucru sugerează că acesta deține investiții în diferite companii și a primit dividende ca rezultat al participațiilor sale în acțiuni. Soția sa a câștigat și ea venituri din dividende, în valoare de 209.560 lei. Acest lucru arată că și ea deține investiții și participații în diverse companii, iar veniturile din dividende au contribuit semnificativ la veniturile familiei.

 Gazeta de Cluj și-a asumat misiunea de a prezenta o investigație detaliată asupra averilor consilierilor locali din orașul Cluj-Napoca. Într-un efort de a oferi o perspectivă completă asupra veniturilor aleșilor locali, ziarul nostru a efectuat o comparație între declarațiile de avere din 2022 și cele din 2023, în scopul de a identifica cine și-a mărit economiile și cine a suferit o scădere financiară. 

Sute de mii de lei câștigați din dividente 

Potrivit documentelor, în ambele declarații de avere, doamna Cristian Adriana (USR) menționează că deține șapte terenuri, unul dintre ele fiind în intravilanul Cluj-Napoca, iar celelalte șase terenuri agricole se află în Bistrița-Năsăud.  În ceea ce privește bunurile imobile, declarațiile de avere arată că doamna Cristina Adriana are în proprietate două apartamente, ambele în Cluj-Napoca, precum și o casă de locuit, tot în Cluj-Napoca. Aceste detalii sugerează că consilierul local își diversifică portofoliul imobiliar în orașul în care activează și locuiește.

În ceea ce privește situația financiară, declarațiile de avere dezvăluie schimbări semnificative în conturile doamnei Cristina Adriana. În anul 2022, suma totală raportată în conturi a fost de 48.787 de lei, în timp ce în 2023, această sumă a scăzut considerabil la 12.170 lei. 

De asemenea, din declarațiile de avere reiese că doamna Cristina Adriana a avut un credit în 2022 în valoare de 552.287 de lei, iar în 2023, suma a scăzut ușor, ajungând la 469.979 lei. În ceea ce privește veniturile, declarațiile de avere arată că doamna Cristina Adriana a acumulat în 2022 suma totală de 191.298 de lei, în timp ce în declarația de avere din 2023, a trecut suma totală de 142.756 lei. 

Unii consilieri locali au șase mașini în garaj, alții se plimbă cu trotineta 

În declarația de avere din 2022, Irimie Andrei (PNL) a declarat că deține 3 terenuri în intravilan, toate situate în Cluj-Napoca. Cu toate acestea, în declarația de avere din 2023, acesta a mai adăugat un teren suplimentar, cu o suprafață de peste 500 mp2, situat tot în Cluj-Napoca. Acest aspect sugerează o extindere a patrimoniului imobiliar al consilierului PNL în decursul unui an. De asemenea, Irimie Andrei a menționat că are două apartamente în ambele declarații de avere, indicând o consistentă a proprietăților sale imobiliare. Conform declarațiilor de avere, în 2022, consilierul local a declarat că deține cinci mașini. În anul următor, în 2023, acesta a trecut o nouă mașină în declarația sa, ajungând la un total de șase mașini. Această creștere a numărului de autoturisme poate fi considerată un aspect de interes pentru public, având în vedere numărul ridicat de mașini deținute.

În declarația de avere din 2022, Irimie Andrei a raportat că are în conturi suma de 514.000 de lei. În schimb, în 2023, suma din conturi a scăzut semnificativ, ajungând la 132.000 de lei. 

Evident, noua mașină achiziționată a costat, la fel și terenul pe care l-a cumpărat, cu o suprafață de peste 500 mp2.  Conform declarației de avere din 2023, Irimie Andrei a acordat un împrumut în nume personal de 200.000 de euro. În 2022, Irimie Andrei a declarat venituri de peste 15.000 de lei, în timp ce soția să a adus în casă peste 120.000 de lei. Totodată, în 2023, veniturile consilierului local au crescut semnificativ, depășind ușor 60.000 de lei. Această creștere a veniturilor sugerează o schimbare în situația financiară a familiei în decursul unui an. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here