Sorin Apostu şi Radu Bica. Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie au toate motivele să le găsească posibilele ilegalităţi pentru că acest lucru este de  datoria lor.

Când DNA şi SRI mută jocul într-o încercare de a submina libertatea presei din România scenariul începe să pară din zona crepusculară.
Când judecătorii motivează arestul preventiv prin citate prin care avocaţii şi-au clădit apărarea gluma începe să se îngroaşe.

Când avocaţii nu cunosc deloc cazurile, dar nici motivările din cele două speţe şi primesc sute de mii de euro pentru a nu-şi face datoria începem să ne simţim în România.
Când cei care ar trebui să apere un învinuit, dar şi cei care ar trebui să îl judece nu au acces la interceptările din dosar datorită confidenţialităţii informaţiilor am putea crede că justiţia este injustiţie.

Analiza fiecărui caz în parte vă va crea mari nelinişti în ceea ce priveşte bunul mers al justiţiei româneşti.

 

Procurorii DNA şi SRI au început săptămâna trecută o analiză din ce în ce mai atentă a săptămânalului Gazeta de Cluj şi a site-ului www.gazetadecluj.ro . Informaţiile adevărate, dar totuşi incomode, au stârnit interesul mai multor sus-puşi din cadrul celor două servicii. Problemele apar în numeroase rapoarte realizate de servicii despre articolele apărute atât în varianta tipărită cât şi cea online a ziarului. Lipsa de informaţii din cele două cazuri, dar şi informaţiile care dovedesc exact contrariul dorinţei procurorilor îi tulbură. Faptul că aceste informaţii au fost dezvăluite în Gazeta de Cluj le-a creat o nelinişte şi mai mare. Procurorii deja nu se mai bazează pe adevăr, ci pe o dorinţă fierbinte de a-i demonstra vinovaţi. Disperarea a ajuns până la modul în care au început să apară comentarii pe platformele mass-media din banii publici. Comentariile nu au argument şi DNA a refuzat până în acest moment să îşi probeze argumentele. Însăşi  lucrurile la care ar trebui să fie cei mai buni, să-şi demonstreze propriile afirmaţii, sunt  o dovadă a nepriceperii anchetatorilor. Încercarea DNA şi SRI de a submina libertatea presei nu va reuşi. Nu va reuşi nici cenzura pe care încearcă să o impună şi nici ameninţările pe care procurorii le fac nu vor avea efect în transmiterea corectă de informaţii.

În al doilea rând, avocaţii lui Radu Bica au motivat apărarea acestuia prin modul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) înţelege libertatea persoanelor. În motivarea instanţei nu apare acest citat al avocatului, însă instanţa îşi foloseşte argumentul pentru a-l menţine în arest pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Situaţia sfidează orice normalitate. Logica a înnebunit când a văzut că justiţia se face fără justiţie.
Însă acest lucru nu este interesant pentru avocaţi. În două minute îşi termină pledoaria, îşi iau banii şi merg acasă liniştiţi. Niciun gând măcar să citească motivarea instanţei în cazurile Apostu şi Bica şi trec mai departe fără a le păsa. Când te gândeşti că DNA încearcă fără sens să motiveze că Monica Apostu nu îşi făcea datoria de avocat pentru contractele de consultanţă, iar chiar  cei care o apără pe ea şi pe soţul ei nu reuşesc să îşi facă treaba până la capăt. Bătaia de joc sfidează nu numai bunul simţ, dar şi codul deontologic al avocatului.

Mai mult decât atât, nici măcar dacă ar vrea avocaţii să îi apere pe cei doi inculpaţi nu ar avea şansa. Nici măcar judecătorii nu au acces la cele două dosare în întregime. Interceptările din dosar sunt făcute pe o aşa-numită siguranţă naţională, care nu este justificată în niciun fel. Nici avocaţii, dar nici judecătorii nu au acces la acele interceptări deoarece nu deţin certificat din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Fapte de presupusă luare de mită, dar şi trafic de influenţă nu fac parte din elemente de siguranţă naţională, însă acest lucru le permite celor de la SRI şi DNA să ascundă elementele din dosar. Ar trebui avocaţii şi judecătorii să-i creadă pe procurori pe cuvântul de onoare? Ar trebui să credem pe cuvânt orice informaţie a procurorilor, iar orice presupus vinovat ar trebui condamnat direct. Dar uite aşa se face justiţia în România. Toată lumea îşi bate joc de ea până când vom ajunge cu toţii la închisoare.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.