Curtea de Apel Suceava a dispus confiscarea de la unii avocaţi din baroul alternativ înfiinţat de Pompiliu Bota a robelor, ştampilelor şi legitimaţiilor.

Marți, 28 noiembrie 2023, Curtea de Apel Suceava a pronunțat soluția în dosarul 8064/314/2015, care a vizat săvârșirea infracțiunii de „exercitarea fără drept a unei profesii sau activități” (art. 348 CP), precum și a altor infracțiuni conexe de către persoane membre ale entității cunoscute drept „Baroul Bota”. Curtea de Apel Suceava a admis apelul Parchetului, susținut în mod direct și de Baroul Suceava, a înlăturat dispozițiile de achitare a inculpaților, inclusiv a inculpatului Pompiliu Bota care a săvârșit infracțiunea de folosire fără drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Națională a Barourilor din România», a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi de folosire a însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat, a constatat în totalitate vinovăția acestora și a intervenției prescripției, potrivit unui comunicat.

De asemenea, s-a dispus confiscarea specială de la inculpați a bunurilor folosite la săvârșirea infracțiunilor, constând în robe, insigne și alte însemne folosite ilegal de persoane care nu aveau calitatea de avocat în condițiile legii.

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) se alătură Consiliului Baroului Suceava și mulțumește public avocaților care au reprezentat interesele profesiei de avocat în acest dosar: av. Laurian Ostaficiuc, av. Bogdan Voronca, av. Dumitru Dîmbu, av. Cristian Rusu, av. Mihai Iftimi și av. Rebeca Liteanu.

Demersurile constante ale barourilor și ale U.N.B.R. privind combaterea fenomenului „avocaturii ilegale” au avut ca rezultat adoptarea Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 15 din 21 septembrie 2015 privind examinarea recursului în interesul legii vizând interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 348 din Codul penal (corespondent al art. 281 din Codul penal anterior), în ipoteza exercitării activităților specifice profesiei de avocat de către persoane care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.