Avocatul Viorel Vașvari din Baroul Satu Mare, se pregăteşte să trimită, în numele clientei sale, Victoria Popean, o plângere la CEDO referitor la modul în care s-a judecat procesul în care omul de afaceri clujean Ioan Codreanu a fost judecat pentru că  a abuzat sexual pe una din fiicele reclamantei, atunci în vârstă de 11 ani. Cazul este celebru şi disputat la Cluj, deoarece dacă prima instanţă l-a condamnat pe Codreanu la cinci ani de închisoare cu executare, completul de judecată al Curţii de Apel Cluj a redus drastic pedeapsa la doi ani închisoare cu suspendare condiţionată.

 

Avocatul Viorel Vașvari spune că a aflat despre această speţă din presă și s-a hotărât că, în cazul în care reprezentatul legal al copilului – adică mama – este de acord să  întocmească, pro bono, dosarul pentru CEDO, atât în numele mamei, cât și în numele copilului abuzat.

”Mi se pare de-a dreptul ruşinoasă Decizia Curţii de Apel Cluj. În motivare, completul de judecată este de acord că fapta lui Ioan Codreanu reprezintă un pericol social ridicat, dar nu consideră că i s-ar potrivi pedeapsa cu închisoarea și își motivează clemenţa faţă de el prin aceea că face parte dintr-o familie organizată. Acesta nu e un argument. Dimpotrivă, ar putea fi un contraargument. Săptămâna viitoare cele două plângeri vor fi finalizate și vor merge către CEDO. Apoi va trebui să avem răbdare”, a precizat avocatul pentru Gazeta de Cluj.

 

Viorel Vașvari a declarat pentru Gazeta de Cluj că practic va depune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) două plângeri, una în numele mamei și una în numele fiicei, copilul agresat sexual de Ioan Codreanu. Temeiul în baza cărora își va susține plângerile sunt articolul 5, respect articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Articolul 5  se referă la dreptul la libertate şi la siguranţă şi arată că ”orice persoană are dreptul la libertate şi la siguranţă”,  iar articolul 8 precizează că, în baza dreptului la respectarea vieţii private şi de familie “1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale. 2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora.”

Viorel Vaşvari provine dintr-o familie cu tradiție în drept.  El este fiul Ghizelei Vașvari, care a fost 24 de ani magistrat-judecător în cadrul Judecătoriei Satu Mare, respectiv Tribunalul Satu Mare, încheindu-şi activitatea de magistrat în anul 1995. Atunci a pus bazele Casei de Avocatură „Vaşvari şi asociaţii” devenind astfel avocat în cadrul Baroului Satu Mare. De asemenea, tatăl său, care nu mai este în viață, a fost un magistrat reputat în Satu Mare.

 

Decizia în primă instanţă

Pe 25 iunie 2013, Judecătoria Cluj a dat sentinţa finală în procesul în care era judecat Codreanu Ioan pentru infracţiunea de act sexual cu  un minor, mai precis, acesta, în plină zi, în jurul orei 11.00, în timp ce se afla într-o parcare situată din Cluj-Napoca, a întreţinut un act oral cu minora C. A-M în autoturism, după care i-a dat suma de 200 de lei drept plată. Pentru această faptă, prima instanţă l-a condamnat la pedeapsa cu 5 ani de închisoare cu executare.

În motivarea Judecătoriei se arată că Ioan Codreanu a profitat de vulnerabilitatea unui copil, într-un moment în care familia sa trecea printr-o situaţie grea. În această situaţie, sumele consistente de bani primite de la “nenea Ioan” îi dădeau lui C. A-M o stare de aparentă independenţă  faţă de familia care trecea prin greutăţi, dar o făceau să depindă de cel care plătea. Ca urmare, instanţa  a obligat inculpatul la plata sumei de 25.000 euro reprezentând daune morale pentru partea vătămată, şi 10. 000 de euro daune morale pentru partea civilă Cândea (actual Popean) Victoria, mama victimei.

 

Instanța de apel l-a făcut scăpat

Pe 9 ianuarie 2014, magistraţii Curţii de Apel Cluj au redus pedeapsa primită de Ioan Codreanu de la 5 ani cu executare, la numai doi ani cu suspendare condiţionată. Judecătorii au micşorat şi despăgubirile pe care inculpatul trebuie să le achite familiei victimelor, de la 35.000 de euro la 5.000 de euro. Atât victima, cât şi mama, ca reprezentat legal, au fost puse la plata a câte 5.000 de lei cheltuieli de judecată.

 

Argumentele pentru reducerea pedepsei lui Codreanu

Referitor la aspectul individualizării pedepsei, completul Curţii de Apel a considerat că pedeapsa aplicată de instanţa de fond a fost prea aspră, deşi consideră că fapta lui Codreanu prezintă pericol social ridicat.

”Potrivit art. 52 C.pen., pedeapsa este o măsură de constrângere dar şi un mijloc de reeducare al condamnatului, scopul acesteia fiind prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni. Pe de altă parte, executarea pedepsei nu trebuie să cauzeze suferinţă fizică şi nici să înjosească persoana condamnatului.”, a arătat instanţa în motivarea sentinţei finale.

”Vor fi avute în vedere atât limitele de pedeapsă prevăzute de dispoziţiile art. 198 C.pen., gradul de pericol social care este unul ridicat prin prisma modalităţii de comitere a faptei şi a împrejurărilor în care s-a comis, dar şi aspectele ce ţin de persoana inculpatului respectiv vârsta acestuia de 67 de ani, faptul că este căsătorit şi face parte dintr-o familie organizată, că nu are antecedente penale iar actele medicale existente la dosarul cauzei confirmă existenţa unor afecţiuni grave pe care le are inculpatul.

De asemenea, deşi inculpatul a manifestat constant o atitudine de nerecunoaştere a faptei pe tot parcursul procesului penal în dezacord cu materialul probator administrat în cauză, Curtea apreciază că, raportat la lipsa antecedentelor penale, la faptul că, până la data comiterii faptei inculpatul a fost bine integrat în familie şi societate, se justifică reţinerea circumstanţei atenuante reglementate de prevederile art. 74 lit. a C.pen, cu consecinţa reducerii pedepsei în conformitate cu prevederile art. 76 lit. c C.pen.”, se precizează în continuare în motivarea sentinţei.

 

Şi totuşi, Ioan Codreanu nu poate sta liniştit

Pe rolul instanțelor clujene a apărut recent un nou dosar în care Ioan Codreanu este judecat pentru instigare la mărturie mincinoasă, alături de unul dintre martorii aduşi de el în procesul în care a fost judecat pentru abuz sexual. Este vorba despre Carmen Moldovan, care a încercat să demonstreze că actul sexual judecat a fost de fapt o înscenare. De asemenea, încă trei dosare disjunse care îl privesc pe Ioan Codreanu se află în cercetare, obiectul lor fiind actul sexual cu un minor în formă continuată.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.