Conform unor informaţii, din “jocurile” celor de la SC Europort, firma care a vândut mai multe locuinţe proaste într-un ansamblu imobiliar din Calea Baciului, se pare că va ieşi unul dintre asociaţi, anume Radu Căciulă, cel care apare cu semnătura de “vânzător” pe contractele de vânzare-cumpărare. Conform aceloraşi informaţi, omul de afaceri Nicolae Badiu, finanţatorul afacerii Europort, doreşte să-l înlăture pe Căciulă pentru proasta gestionare a afacerii.

Coşmarul clujenilor care şi-au cumpărat locuinţe în Complexul Europort din Calea Baciului este posibil să se sfârşească din cauza faptului că omul de afaceri Nicolae Badiu, finanţatorul acestei afaceri, s-ar putea să renunţe la serviciile lui Radu Căciulă, persoana care era asociat în cadrul SC Europort. Interesant mai este şi faptul că, potrivit obiectului de activitate pe care această firmă îl prezenta pe anul 2007, SC Euro Port era abilitată doar pentru “comerţ cu ridicata al altor bunuri de consum, nealimentare”, cu toate acestea firma a vândut apartamente în Calea Baciului. Conform datelor financiare din 2007 ale societăţii, SC Euro Port a avut un profit de 159.296 de lei şi o cifră de afaceri de 437.025 de lei, în situaţia în care, pe anul 2007 firma declara că deţine doar trei angajaţi. Mai mult, la sfârşitul săptămânii trecute în barăcile aflate lângă blocurile Europort o persoană a decedat, iar poliţiştii anchetează modul în care bărbatul care avea o vârstă de circa 30 de ani a murit. Conform uneia dintre ipotezele lansate de poliţişti, bărbatul s-ar fi sinucis. În buzunarele hainelor sale s-au găsit mai multe chitanţe, iar motivul sinuciderii ar fi fost imposibilitatea tânărului de a-şi mai plăti ratele bancare.
Cei care locuiesc acolo se plâng de faptul că, pe lângă faptul că dezvoltatorii imobiliari nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor făcute, oamenii au aşteptat în frig câteva luni de zile pentru ca apartamentele să fie racordate la reţeaua de gaz. Pentru această neregulă cei de la SC Europort au dat vina pe E-on Gaz, iar, conform unor declaraţii apărute în presa locală, reprezentanţii companiei de gaz susţin că nu au primit nicio cerere de racordare la reţeaua de gaz.

Criza pune piedică afacerilor liberale

Conform avizului de construcţie, beneficiarii ansamblului imobiliar sunt Nicolae Badiu şi Radu Căciulă, doi oameni de afaceri clujeni. Badiu este un bussinesman de casă al liberalilor care împreună cu unul dintre cei mai stabili parteneri de afaceri ai săi, Valentin Nica, au prins trenul afacerilor în perioada când la conducerea Consiliului Judeţean Cluj se afla liberalul Marius Nicoară. Astfel, Badiu dezvoltă proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II, iar Valentin Nica va deţine monopulul prin intermediul CFO Integrator a singurei reţele subterane de transfer de informaţie şi date din Cluj-Napoca. În cadrul companiei CBC Development, Nicolae Badiu derulează o investiţie de 25 de milioane de euro pentru ridicarea unui centru integrat de business, Global Plaza, în parcul industrial Tetarom I. Imobilul se întinde pe un teren de 6.915 mp, având o suprafaţă construită de 22.000 mp. Clădirea este compusă din două corpuri, unul cu patru niveluri, celălalt cu nouă, care comunică între ele printr-o pasarelă. Dacă reprezentanţii CBC Development anunţau în trecut că Global Plaza urmează a fi finalizat până în toamna acestui an, apariţia crizei financiare va întârzia finalizarea acestui proiect. Un alt proiect al companiei vizează construirea Global Plaza II, în Tetarom II.

 
Proiectul va avea la bază acelaşi concept, însă atât suprafaţa pe care se va întinde investiţia, cât şi valoarea acesteia vor fi cu aproximativ 30-35% mai mici. Nica şi Badiu sunt asociaţi şi în cadrul SVF Management Prod Serv SRL, companie care în 2006 a avut o cifră de afaceri de 32.945.927 de lei  şi un profit de 9.795.482.  Nicolae Badiu este proprietarul As Ro Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM.

Taxe peste taxe

Conform unui locatar din ansamblul Europort, pe lângă faptul că oamenii au aşteptat luni în şir pentru ca apartamentele să fie racordate la reţeaua de gaz, la cumpărarea apartamentelor oamenii au întâmpinat şi alte probleme.

Cei care au cumpărat apartamente în acest complex de locuinţeau plătit circa 1.000 euro pentru întabularea locuinţelor la care s-a adăugat aproape 2.400 de lei pentru terenul de sub bloc. „Eu am plătit la cumpărare o taxă de risc financiar care, după ce m-am interesat, am aflat că nu este de fapt o taxă, ci un curs pentru euro pe care îl stabilesc ei asa încât să vândă apartamentul cu mai mulţi bani în cazul în care se plăteşte cu avans mai mic de 100%. Alţii oferă tot felul de discounturi dacă dai toţi banii jos înainte, alţii pur şi simplu îţi zic mai multe preţuri ale apartamentului în funcţie de modalitatea de plată aleasă.
 
Oricum, acest aspect se stabileşte înainte de precontract şi faţă de preţul din precontract, din punct de vedere legal nu mai pot fi alţi bani de plătit către vânzător”, explică un alt locatar care a cumpărat de la SC Europort. “Ne-am interesat de oferta celor de la Europort în vara anului 2007 şi ne-au spus că la sfârşitul lui februarie, începutul lui martie anul ăsta vom locui sigur în apartament. Ne-a convenit oferta aşa ca am mers la notar să facem un antecontract. Când ne-au prezentat antecontractul am văzut că apare ca termen de predare 1 mai 2008. Spunându-le că nu aşa a fost oferta lor ne-au asigurat insistent şi convingător că predarea se va face tot prin februarie-martie.
 
Neavând experienţă cu astfel de lucruri am semnat contractul şi au trecut şi lunile şi nu a mai pomenit nimeni de predarea în februarie-martie. A rămas ca data de predare 1 mai 2008. A trecut şi 1 mai 2008 şi tot n-am primit apartamentul că cică nu aveau înca CF-ul. Noi am avut o parte din bani şi restul I-am luat printr-un credit. Nu e normal ca după atîta chin să avem acum, când vine iarna probleme de genul ăsta”, se plânge un alt locatar al complexului de locuinţe “marca” Europort.

Pregătiţi de proces

În acest moment, majoritatea păgubiţilor care au cumpărat de la SC Europort se gândesc să deschidă un proces prin care să-şi recupereze banii pierduţi. “Am cumparat un apartament în blocul C şi l-am plătit în întregime anul trecut, iar acum nu îl pot lua în primire  din cauză că sunt infiltraţii de apă în pereţi. În blocul C, ultimul termen de predare al apartamentelor a fost 12 decembrie 2008. Aşa că, eu am demarat procedurile prin care îi acţionez în instanţă pe Badiu şi Căciula (Nicolae Badiu, cofinanţator al SC Europort şi Radu Căciulă, patronul SC Europort, n.red.) pentru a-mi recupera banii reprezentând cuantumul de penalizări datorate întârzierilor, specificat în antecontract. În plus, apartamentul este întabulat pe mine şi deja suport cheltuieli cu gazul şi curentul să usuc pereţii care se udă la fiecare ploaie. Ce mă surprinde la vecini a fost faptul că nici nu se gândeau la dreptul lor de a primi înapoi bani din pricina întârzierilor. Poate pentru unii 1500 euro îi un fleac şi sunt dispuşi să renunţe uşor la ei. Badiu vrea să scape basma curată, de bună voie nu dă banii, dar am vorbit cu Septimiu Panait (consilier imobiliar al SC Europort, n.red.) şi mi-a zis că trebuie acţionat prin instanţă, că altfel nu merge”, spune unul dintre locatarii nemulţumiţi. Astfel, majoritatea locatarilor doresc ca, după se vor muta în apartamente, să ceară despagubiri conform contractului.

“Noi nu vrem scandal sau ameninţări. Facem o cerere scrisă din partea celor care subscriu la această iniţiativă şi dacă nu se soluţionează amiabil îi dăm în judecată. Eu aş vrea să recuperez măcar banii “investiţi” în chirie în astea 3 luni, adică 750 euro. Nu vă dau numele până când nu mă voi muta în bloc cu toate utilităţile trase, pentru că mă aştept să mă “sară” de la branşamente”, spune o altă locatară.

Ştefan Trandafir

18 COMENTARII

  1. acesti invetitori imobiliari de carton au facut blocurile pe o firma si au vindut pe alta firma fictiva pentru a elucida platirea taxei pe valoare adica tva.daca urmareste cineva o sa afle multe cum se poate fura statul de ceva milioane de euro.Apropo stie si Toma Rus de aceasta manevra a la Romania

  2. vreau sa stau si eu la intelegera cu datul in judecata a lui Caciulita pentru recuperarea penalitatilor prevazute in antecontract. Mai vrea cineva?

  3. dl.Trandafir va ganditi sa primiti premiul Nobel cu un astfel de articol?
    N-am terminat o facultate in domeniu dar e la mintea cocosului ca trebuie sa te documentezi inainte de a scrie un articol….pe cand dumneata ai scris multe neadevaruri,batandu-ti astfel joc si sfidand toata lumea….vrei sa faci politica?Fa politica dar lasa locatarii blocurilor in pace ca si asa au destule pe cap!

  4. AM LUAT UN AP IN CARTIERUL EUROPORT DAR DIN PACATE NU POT VENI IN CLUJ ATAT DE DES.AM CITIT PE FORUM NEMULTUMIREA ATATOR OAMENI. CHIAR ASA DE GROAZNIC SUNT CONSTRUITE AP.? IN CONTRACTUL MEU SCRIE CA AP VA FI GATA IN IUNIE 2009. DUPA VOI CAM CAND VA FI GATA?IMI POATE SPUNE CINEVA VA ROG CE SE INTAMPLA CAND TE CHEAMA LA ROSU?

  5. SA NE DOCUMENTAM AI?? BAH DA CATI BANI ITI IEI SA POSTEZI PE FORUMURI….??IS NISTE HOTI CU TOTII…DOCUMENTEAZ-0 U PE MATA@!!!

  6. da de fraierii care si-au luat in floresti si raman fara drumuri si cu noroaiele pe veci ce aveti de spus? de bine de rau pana la toamna va fi cel mai tare cartier din cj. decat sa scrieti minciuni mai bine veniti saptamanal si vedeti rezultate nu povesti. altii au platit ap. integral si nu au mai sapat nici fundatia. asa ca nu va mai tot plangeti fraierilor….

  7. Am cumparat un apartent im Baciu ,termenul de predare era octombrie de 2009.Am platit integral in ziua in care am semnat precontratul dar nici astazi dupa multe insistente nu mi sa intabulat apartamentul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.