Bagiu şi Gavrila puşi sa dea 6,3 milioane de lei

La sfarşitul saptamanii trecute, in procesul in care se incearca recuperarea unui prejudiciu de cateva milioane cauzat Clubului Sportiv Universitatea Cluj, foştii administratori au fost puşi sa plateasca despagubiri de 6,3 milioane de lei. Sorin Bagiu şi Mircea Gavrila sunt obligaţi de o sentinţa definitiva şi executorie care poate fi pusa in executare in orice moment de la emiterea ei. Bagiu a fost condamnat şi penal la inchisoarea cu suspendare, chiar daca el ar putea fi considerat un “pion” in scandalul unei fraude de aproape jumatate de milion de dolari.

In scandalul fraudei care a avut loc acum caţiva ani la U Cluj au cazut doar capetele pionilor. Daca “papuşarii” au ramas de neatins, foştii administratori, care au avut un rol decorativ in afacerea fraudarii clubului sportiv, au primit pedepse penale şi civile care ii obliga sa scoata din buzunare circa 7 milioane de lei. Daca Sorin Bagiu, fost administrator la U Cluj, a fost condamnat pe latura penala, la inchisoare cu suspendare şi la plata a 1,2 milioane de lei catre Finanţele clujene, saptamana trecuta, Bagiu şi Mircea Gavrila, fost administrator la U Cluj, au fost obligaţi sa plateasca daune de 6,3 milioane de lei in cadrul falimentului CLUB SPORTIV FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CLUJ FSP.
“Admite cererea precizata formulata de reclamantul C I T SPRL (Casa de Insolvenţa Transilvania, n.red.), lichidator judiciar al debitoarei C S F C U C fsp (CLUB SPORTIV FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CLUJ FSP, n.red.) impotriva paraţilor B S (Bagiu Sorin) si G M (Gavrila Mircea) şi, in consecinţa: Obliga paraţii in solidar, sa suporte pasivul debitoarei in cuantum de 6.342.673,84 lei. Respinge excepţia prescripţiei dreptului la acţiune formulata de paratul Mircea Gavrila, ca nefondata. Definitiva şi executorie. Cu drept de recurs in termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţata in şedinţa publica din data de 05.07.2012”, arata soluţia Tribunalului Comercial Cluj.
Aceasta soluţie este extrem de dezavantajoasa pentru cei doi foşti administratori, care susţin ca sunt nevinovaţi, pentru ca avand titlu definitiv şi executoriu poate fi pusa in aplicare oricand de la data publicarii ei, chiar daca poate fi atacata cu recurs de cei doi.
”Faptul ca o hotarare este definitiva şi executorie, nu inseamna ca este şi irevocabila. Datorita acestui fapt este posibila formularea recursului. In ce priveşte executarea, ea poate fi inceputa inainte de formularea ori judecarea recursului. Totuşi, exista riscul ca, ulterior soluţionarii recursului, in funcţie de hotararea pronunţata in recurs, executarea sa fie necesar a fi intoarsa.
Uneori, parţile de rea credinţa, formuleaza recursul doar ca sa amane executarea silita de catre partea care a caştigat la fond, obţinand, eventual, in acest interval, timp pentru a-şi vinde sau instraina bunurile care ar putea fi executate. Oricum, recursul nu suspenda executarea silita. Se poate suspenda numai cu plata unei cauţiuni pe care o fixeaza instanţa de recurs in funcţie de valoarea debitului. Intr-o astfel de situaţie este bine sa se porneasca executarea cat mai curand, sa se indice bunurile datornicului, pentru ca in cazul instrainarii bunurilor, cel care executa sa aiba dreptul de regres asupra vanzarii”, explica un avocat clujean.


Numele mari au ieşit din dosar

In urma cu mai bine de cinci ani, procurorii clujeni au primit o scrisoare anonima in care se arata cum cei din conducerea “U” Cluj din acea perioada au “jonglat” cu transferul a doi fotbalişti, George Florescu şi Razvan Cociş la echipa moldoveana Sheriff Tiraspol. Iniţial, in cadrul cercetarilor derulate erau vizaţi şi Marius Bojiţa, fost preşedinte al clubului clujean şi rector al Universitaţii de Medicina şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Calina Dorina, fosta contabila a clubului de fotbal şi Costel Burca, fostul director administrativ, dar procurorul de caz, Dorin Ciumarnean le-a dat acestora neinceperea urmaririi penale. In aceasta situaţie, toate rezultatele investigaţiilor au fost puse pe seama lui Sorin Bagiu, fostul director executiv de la “U” Cluj. Conform documentului in baza caruia organele de cercetare penala s-au autosesizat, o scrisoare anonima, in aceasta afacere erau implicate nume grele din Cluj-Napoca. Conform cercetarilor derulate de subcomisarul de poliţie Simona Cornea, urmarirea penala ar fi trebuit sa se inceapa şi pe numele Marius Bojiţa, Dorina Calina (fostul contabil de la “U” Cluj) sau Costel Burca, dar prim-procurorul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, Daniel Ciumarnean, a admis inceperea urmaririi penale doar pe numele lui Sorin Bagiu, fostul director executiv al clubului de fotbal. “Denunţatorii susţin ca suma de 300.000 de dolari a fost imparţita intre Stefan Dimitriu, Marius Bojiţa, Mircea Gavrila, Nicolae Ienac şi Tiberiu Petriş, iar “derularea afacerii a fost gestionata in consiliul de administraţie al “U” Cluj” de catre reprezentanţii BT, Nicolae Tarcea şi Patriţiu Abrudan, care au facilitat depunerea sumei de 550.000 de dolari intr-o caseta de valori din Banca Transilvania “pana cand persoanele mai sus menţionate au cazut de acord asupra cotelor ce i-a revenit fiecaruia”, iar diferenţa de 250.000 de dolari ar fi ramas in caseta de valori din Banca Transilvania, “ca masura asiguratorie pentru reprezentanţii bancii””, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii clujeni. Astfel, chiar daca in aceasta afacere de evaziune fiscala s-a aratat ca erau implicate şi alte persoane, procurorii de caz au dispus neinceperea urmaririi penale faţa de acestea, doar in baza unor declaraţii date de toţi cei enumeraţi anterior, in care cei implicaţi in aceasta afacere au spus ca, de fapt, nu au avut de-a face cu acest caz de evaziune fiscala.


Datorii istorice

La un an dupa afacerea transferului celor doi fotbalişti, clubul de fotbal intra in insolvenţa. Conform unui raport al Casei de Insolvenţa Transilvania, firma care s-a ocupat de falimentul clubului, “datoriile au urmatoarea componenţa: furnizori şi asimilate, catre bugetul de stat şi local, salarii, creditori diverşi. Ponderea cea mai mare a datoriilor (peste 60%) in total datorii este cea catre bugetul de stat ca urmare a neachitarii la scadenţa a contribuţiilor salariale (impozit pe salarii, contribuţii la sanatate, şomaj, pensii). De asemenea se inregistreaza datorii cu salariile, primele şi ratele contractuale ale jucatorilor, datorii catre furnizorii de servicii şi catre diverşi creditori”, arata raportul de insolvenţa.

Bani la punga
“In 14 iunie 2004, Marius Bojiţa a vorbit la telefon cu cei din Tiraspol care au fost de acord sa dea 500.000 de dolari pentru cei doi (Cociş şi Florescu, n.red.). Am supus la vot şi eram prezenţi 13 persoane in consiliul director, din care 11 dintre au fost de acord, Pop Teodor s-a opus, iar eu, m-am abţinut. La sfarşitul saptamanii urma ca impresarii sa vina cu banii la Cluj. Oamenii erau cu banii in nişte pungi şi trebuiau sa intalneasca cu Bojiţa (Marius Bojiţa, fost rector şi actual preşedinte UMF) şi Burca (Costel Burca, fostul director administrativ al clubului), care erau din partea U Cluj”, işi spune Marcel Lazareanu, avocatul fostei asociaţii Universitatea Cluj. Chiar daca suma pentru transferul celor doi jucatori ar fi trebuit sa fie 500.000 de dolari, Bojiţa şi Burca s-au intors doar cu 450.000 de dolari, susţinand, conform lui Lazareanu, ca atat au primit de la impresarii moldoveni.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.