Potrivit surselor Gazeta de Cluj, la momentul punerii în posesia a Asociaţiei Coloni Urbariali Floreşti 1892, Primăria din Floreşti nu dispunea de toate terenurile prevăzute în cartea funciară în baza căreia aceasta şi-a câştigat drepturile în instanţă. O parte din acestea au fost concesionate sau atribuite unor constructori sau cetăţeni din Floreşti, astfel că, în loc de păşuni, Asociaţia a primit la schimb terenuri în intravilan.

Un exemplu este terenul de câteva hectare din zona barajului, unde o companie se pregătea să construiască o fabrică de cărămidă. Adică un teren destul de valoros. Aşa se explică şi valoarea impresionantă a activelor asociaţiei, care, în urma „echivalărilor” realizate de administraţia Vancea, a crescut considerabil de la un an la altul. Adică s-a dublat.

 

Fără registre, fără bătăi de cap

Auditul intern realizat la administraţia floreşteană anul trecut a scos la iveală haosul din cadrul primăriei în perioada anterioarei conduceri, perioadă în care şi-a trecut în proprietate „Asociaţia Coloni Urbariali Floreşti – 1892” suprafeţe considerabile de păşuni şi păduri din comună. Auditorul financiar Aurel Sendroni, de la SARRA SRL, arată că, în urma verificărilor actelor de la Biroul Fond Funciar al comunei Floreşti – registre şi procese verbale ale Comisiilor Locale – s-a constatat că nu există un Registru cu cererile şi adeverinţele de proprietate eliberate de Primăria Floreşti şi nu există nici anexe care să arate care este suprafaţa solicitată pentru retrocedare. Cu toate acestea, datele financiare publice ale asociaţiei arată că, pe vremea lui Vancea, aceştia au avut două perioade de „înflorire” considerabile. În 2009 au intrat în posesia a aproximativ 790 de hectare de teren, drept pentru care valoarea activelor asociaţiei a trecut de cinci milioane de euro. Ulterior, înainte de plecarea lui Vancea de la Primărie, suma s-a dublat.

 

Terenuri de 12 milioane de euro în Floreşti

Conform datelor economice disponibile, bilanţul pe 2012 arată active imobilizate în valoare totală de 53.552.001 lei, iar circulante de 56.319 lei. În 2009 societatea avea active imobilizate în valoare de 808 lei, dar acestea cresc brusc în anul următor la 23.622.208 lei, şi se menţin constante până în 2012, când se dublează. Activele imobilizate reprezintă bunuri şi valori care se utilizează o perioadă îndelungată şi care nu se consumă de la prima întrebuinţare, în acest caz putând să fiind vorba despre păşuni şi păduri. Activele circulante sunt bunuri şi valori care participă la un singur circuit economic, această categorie de active fiind importantă pentru finanţarea curentă a activităţii unei companii. Membrii asociaţiei nu au putut fi contactaţi nici la realizarea acestui material, numerele de telefon disponibile pe paginile de internet unde sunt înregistrate asociaţiile din Cluj-Napoca fiind închise.

 

Fostul edil le susţine interesele

În urmă cu un an, consilierii locali din Floreşti au respins şi, ulterior, au aprobat, într-o altă şedinţă, concesionarea a două terenuri din localitatea Luna de Sus pentru construirea unui parc fotovoltaic. Motivul pentru care iniţial decizia a fost respinsă ţine de proprietarul de drept al unuia din terenuri, care, potrivit fostului primar, ar aparţine Asociaţiei. La votarea concesionării unui teren de 17,5 hectare, fostul edil Ioachim Vancea a atras atenţia că 12,5 hectare din acest teren au fost câştigate în instanţă de către Coloni Urbarial 1892 Floreşti şi că există posibilitatea ca Primăria să fie dată în judecată.

În schimb, actualul primar, Horia Şulea, a prezentat documente de la Serviciul Fond Funciar din cadrul Primăriei care demonstrau că terenul în cauză este liber de orice sarcini şi este intabulat pe domeniul public al localităţii Floreşti. În prezent, Asociaţia Coloni Urbariali Floreşti 1892, alături de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietatea Privată asupra Terenurilor Cluj şi Comisia Locală de Aplicare a Legii 18/1991 Floreşti sunt pârâţi în procesul deschis în anul 2011 de către Asociaţia Foştilor Proprietari de Păşuni şi Păduri Floreşti 1892.

 

În instanţă de trei ani

Comisia Locală de Aplicare a Legii 18/1991 Floreşti a decis, în 2009, atribuirea unei suprafeţe de 785,48 de hectare de păşune către foştii proprietari. Pentru că existau cereri atât din partea Asociaţiei Coloni Urbarial Floreşti 1982, cât şi de la Asociaţia Foştilor Proprietari de Păduri şi Păşuni Floreşti 1982, iar comisia a considerat că se poate elibera un singur act de proprietate pe întreaga suprafaţă, şi nu două acte pentru suprafeţe diferite, prima a luat tot terenul. Aşa cum am mai arătat, această decizie nu a fost consfinţită de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietatea Privată asupra Terenurilor Cluj, care a fost dată în judecată de Asociaţia Coloni Urbariali Floreşti 1892 şi a pierdut. Asociaţia Foştilor Proprietari de Păduri şi Păşuni Floreşti 1982 nu s-a dat însă bătută, iar pe 17 aprilie 2014 va avea loc un nou termen în procesul prin care membrii acesteia îşi cer înapoi drepturile, fiind moştenitori cu acte în regulă ai celor împroprietăriţi în Floreşti.

La următorul termen, expertiza comandată de instanţă va demonstra dacă Asociaţia Coloni Urbariali Floreşti şi-a însuşit în mod abuziv terenurile acestor floreşteni. Problema care persistă, însă, este faptul că cei nedreptăţiţi de punerea în posesie cu păduri şi păşuni a asociaţiei trebuie fiecare, în mod individual să-şi ceară în instanţă terenurile înapoi. Dacă, în schimb, organele îndreptăţite se autosesizează şi neregulile vor ieşi la lumină, există şansa ca aceste terenuri să intre înapoi în domeniul public al comunei Floreşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.