Ieri, Ministerul Sănătății a anunțat că a fost realizat protocolul în baza căruia bolnavii de coronavirus vor primi tratamente cu plasmă autoimună recoltată de la persoanele vindecate de Covid 19.
La finalul anunțului făcut de Ministerul Sănătății se specifică faptul că ”în acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății in București, Iași și Timișoara”.
Gazeta de Cluj a dezvăluit în exclusivitate că printre acționarii firmei care a donat aceste aparate se numără Sebastian Vlădescu, fostul Ministru de Finanțe cercetat penal, și fiul lui, Alexandru, care face parte și din structura acționariatului companiei Medist, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața echipamentelor medicale din România.
Acest protocol este unul dintre primii pași concreți către realizarea băncii naționale de plasmă umană, un proiect mai vechi, care se va realiza între statul român și o companie privată care va fi selecționată în baza unor criterii necunoscute până în momentul de față.
Anul trecut, înainte de demiterea Guvernului Dăncilă, ideea băncii de plasmă a fost resuscitată și primele date duc la o sumă colosală pentru realizarea acestei bănci: 854 de milioane de lei, arată nota de fundamentare.
Partener public urmează să fie Ministerul Sănătăţii, prin Compania Naţională Unifarm SA, unul din principalii distribuitori de produse farmaceutice şi parafarmaceutice din România.
Partenerul privat va suporta costurile proiectului, mai exact costurile aferente lucrărilor de construcţie şi dotării cu echipamente, dar şi costurile aferente activităţii de operare şi întreţinere.
„Înfiinţarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, care va colecta şi prelucra plasmă de la donatorii români, va asigura cantităţile necesare de derivate din plasmă şi va garanta accesul pacienţilor români la terapiile potrivite. Totodată, se va obţine o reducere semnificativă a costurilor suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea unor tratamente, care în prezent sunt efectuate în străinătate. Prin înfiinţarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem se vor moderniza zece centre teritoriale de transfuzii sangvine, pentru a creşte capacitatea de colectare”, potrivit unui comunicat oficial al fostului guvern.
A fost să fie șmenul PSD, dar n-au avut noroc
Resuscitarea acestei idei a fost una cu dedicație pentru afacerile derulate prin PSD, fostul partid de guvernământ, dar li s-a terminat norocul.
Datorită unei hotărâri de guvern anterioare emise în urmă cu mai mulți ani, Institutul Național de Transfuzie Sanguină a fost reorganizat și trecut în administrarea Institutului Clinic Fundeni.
”(1) Se organizează Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C.T. Nicolau”, instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii, prin reorganizarea Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau”, după cum urmează: a) Activitatea de hematologie se preia de către Institutul Clinic Fundeni ca ambulatoriu de specialitate. b) Activitatea ambulatoriului de specialitate se desfășoară în spaţiile puse la dispoziţie, cu titlu gratuit, pentru o perioadă de 5 de ani, Institutului Clinic Fundeni, de către INTS. 2 c) Structura organizatorică a INTS este prevăzută în Anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, arată hotărârea de guvern.
La câteva zile după ce Guvernul Dăncilă a emis nota de fundamentare pentru banca de plasmă, PSD a înșurubat-o în funcția de șef al Institutului Fundeni pe Adriana Coțel, o fată de 35 de ani care nu avea nicio competență profesională medicală. Ea a fost director al Agenției Naționale a Medicamentului și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, considerată o apropiată a politicianului Darius Vâlcov.
Însă, Guvernul Dăncilă a fost demis și aceeași soartă a avut și Coțel.
Acum Institutul Fundeni este condus de Anca Coliţă, doctor în științe medicale și coordonator al programului Transplant Medular Pediatric în Institutul Fundeni.
”Șurubul” PSD a rămas în funcție
Un alt factor decident în realizarea proiectului băncii de plasmă este Institutul Național de Hematologie Transfuzională. Și această instituție a fost ”securizată” de PSD.
Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, anchetată acum pentru luare de mită, a înșurubat-o în funcție pe Violeta Carmen Oancea printr-o jonglerie administrativă.
Din funcția de manager interimar la Spitalul Bagdasar-Arseni, Oancea a fost numită de fostul ministru al Sănătăți, Sorina Pintea, consilier personal la cabinetul ministerial și în următoarea zi a detașat-o în funcția de director interimar la Institutul Național de Transfuzii, instituția care are în subordine toate centrele de transfuzii din țară.
Ea a rămas încă în funcție.
Altă Marie, aceeași pălărie
În momentul de față, afacerile care vizează banca de plasmă sunt în reorganizare. Acesta este contextul în care apar intențiile fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, de a pune mâna pe afacerea de peste 800 de milioane de lei. Pentru început, Vlădescu, care este cumătrul lui Traian Băsescu, a donat aproximativ 100.000 de euro.
”Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile).
Scopul donației este să asigure accesul pacienților români infectați cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenți, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament salvator de vieți.
Cele 3 echipamente și cele 3000 de chituri de colectare de plasmă vor fi folosite exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), conform criteriilor stabilite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.
Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.
Anul trecut, fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar de corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă.
Prima bancă de celule stem, plasmă și sânge din România
Banca naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem va fi alcătuită din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezintă 70% din valoarea totală a investiţiei, respectiv 594 milioane lei,contravaloarea lucrărilor de construcţii şi a echipamentelor şi dotărilor, laboratorul şi depozitul central al băncii, care reprezintă 12% din valoarea totală a investiţiei, respectiv 106 milioane lei,cele de colectare plasmă şi centrele de colectare celule stem şi măduvă osoasă a căror modernizare necesită investiţii reprezentând 7% din valoarea totală a investiţiei, adică 63 milioane lei. Totodată, în cadrul proiectului se are în vedere şi transferul de tehnologie ñ licenţe de producţie, patente, atestate şi certificări ñ care reprezintă 11% din valoarea totală a investiţiei.