O asociaţie formată din Banca Mondială (BM), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BERD) şi Banca Europeană pentru Investiţii vor acorda băncilor din estul Europei credite în valoare de 24,5 miliarde de euro.

Băncile internaţionale doresc o intervenţie în forţă asupra procedeului  creditării din Europa de Est, dorind să uşureze acest procedeu pentru băncile din regiune, informează în ediţia online cotidianul Standard.
Preşedintele BM, Robert Zoellick a anunţat un plan pentru salvarea întregii Europe de sub criza economică, iar una dintre condiţiile necesare ca ţările din regiune să scape de acest fenomen ar putea fi introducerea a 120 de miliarde de euro pe piaţă pentru recapitalizarea instituţiilor financiare locale. Conform primului ministru leton Valdis Dombrovskis ţările din regiune se confruntă cu probleme majore, acesta afirmând că ţările baltice ar putea intra chiar în faliment până la vară. Primul ministru ungar Ferenc Gyurcsany doreşte să aranjeze o înţelegere pentru un împrumut cu Uniunea Europeană de 180 de miliarde de euro care să ajute toate economiile din Europa de Est. Cererea de împrumuturi pe o piaţa bancară instabilă din cauza crizei a creat o creştere a ratelor de schimb valutar şi a acţiunilor pe bursă. Conform consultantului Băncii Naţionale a României, ţara noastră ar avea nevoie de un împrumut de 10 miliarde de euro. Guvernatorul Mugur Isărescu a prezentat varianta mai multor împrumuturi de la băncile externe, fără să precizeze o valoare exactă a acestor împrumuturi.

Împrumutrile din România

Banca Naţională a României a acordat în prima luna a anului 2009 filialelor locale a băncilor comerciale credite cu o valoare totală de 30,43 miliarde de lei. Rata dobânzii percepută de către BNR a fost la un nivel de 14,25 % pe an pentru împrumuturile acordate.  Această sumă arată nevoia mare de lichidităţi pe termen scurt pe care o resimt băncile din regiune. Numărul de împrumuturi a fost de 3 ori mai mare decât în luna decembrie când Banca Naţională a acordat băncilor lichidităţi în valoare de 10,5 miliarde de lei sub formă de împrumut. Pentru ca o instituţie financiară din România să primească un împrumut de la banca centrală trebuie să dovedească că dispune de titluri de stat.

BNR nu uşurează creditarea

Banca Naţională a României a scăzut în urmă cu două săptămâni dobânda de politică monetară cu doar 0,25 puncte procentuale fără această să aibă repercursiuni în scăderea condiţiilor de creditare. Chiar dacă este dificil de făcut estimări, dobânda  BNR ar trebui să aibă în 2009 o valoare în scădere, conform oficialilor BNR. “Este greu să aproximezi cum va fi dobânda oferită de către Banca Naţională a României la sfârşitul anului 2009 pentru că acest lucru depinde de cererea de credite şi de bani lichizi de pe piaţă. Faptul că Banca Naţională a redus, chiar dacă puţin, dobânda  cu 0,25 puncte procentuale arată faptul că există o dorinţă de uşurare a procesului de creditare”, a declarat anterior Grigore Bâce- În condiţiile actuale, există societăţi de creditare care apar ca speculatori şi doresc să ofere populaţiei credite rapide, dar care oferă dobânzi enorme, de aproximativ 22 de ori mai mare decât dobânda de politică a Băncii Naţionale a României. Valoarea creditelor oferite de către compania Provident în anul 2007 a fost de 12 milioane de euro şi biroul de creditare din Cluj-Napoca a fost deschis anul trecut. (T.H.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.