Acţiunile Unicredit au scăzut mult în ultima perioadă 

 

Banca a fost „resuscitată” cu ajutorul unor fonduri provenite tocmai dintr-o fostă colonie, din Libia

Acţiunile Unicredit s-au depreciat îngrijorător de mult în ultima perioadă. Cel mai puternic semnal de alarmă a venit la sfârşitul lunii septembrie, când titlurile băncii au fost suspendate de la Bursa din Milano, „pentru depreciere excesivă, pe fondul unei căderi generalizate a cotaţiilor bursiere ale băncilor în Europa” potrivit Reuters. Investitorii au intrat în panică după ce Merril Lynch a revizuit în scădere recomandarea de preţ pentru acţiunile băncii italiene. De fapt, preţul acţiunilor Unicredit au scăzut cu 44% în ultimul an. Din acel moment, a fost aşteptată implicarea subsidiarei germane HVB pentru depăşirea crizei. Surpiza a venit la sfârşitul săptămânii trecute când Banca centrală a Libiei, fostă colonie italiană şi două fonduri de investiţii din această ţară au decis să revigoreze banca. Aceştia au decis să îşi majoreze participaţia în cadrul UniCredit la 4,23%  şi a determinat aprecierea acţiunilor cu 10,53%, pe bursa din Milano, iar analiştii financiară afirmă în acest moment că UniCredit a devenito investiţie profitabilă, relatează AFP. Cu această participaţie, Libia a devenit cel de-al doilea acţionar al băncii, după Cassa di Risparmio di Verona, ce deţine 5,009%.

 

UniCredit Italia s-a dezvoltat puternic în ultimii ani şi a decis colaborarea cu HVB Group din Germania şi cu concurenta din Peninsulă, Capitalia Group. În luna iunie a acestui an, UniCredit a anunţat planul de a disponibiliza 9.000 de angajaţi din Italia, Germania şi Austria, dar, în acelaşi timp a decis majorarea numărului de salariaţi din Estul Europei cu 11.500. În acest moment pentru colosul bancar operează cca. 180.000 de persoane.
UniCredit România este deţinută în proporţie de 99,94% de grupul italian UniCredit Group, unul dintre cei mai dinamici noi jucători în domeniul bancar din Europa. Grupul este recunoscut ca unul dintre principalii furnizori de servicii financiare în Italia, în Germania şi în Austria şi deţine deja un avantaj foarte solid în Europa Centrală şi de Est. Din punctul de vedere al veniturilor, al activelor nete şi al reţelei de sucursale, UniCredit România şi-a început activitatea în 2003, când Grupul
UniCredit a achiziţionat o mică bancă locală, şi s-a extins princreştere organică la o reţea de 50 de sucursale. Ca urmare a fuziunii grupului UniCredit cu HVB Group, UniCredit România a fuzionat cu HVB Ţiriac Bank, al patrulea mare jucător din sistemul bancar românesc. Noua entitate formată în urma acestei fuziuni  ocupă o poziţie puternică pe piaţa internă şi operează prin intermediul unei reţele de peste 140 de sucursale.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.