Mai mulţi locatari ai imobilelor situate lângă barul clujean Junkyard Pub de pe strada Ştefan Octavian Iosif nr. 4 au adresat primăriei sesizări, reclamaţii şi petiţii din motiv că zgomotul produs de muzica pe timp de noapte le afectează grav sănătatea. Culmea, pe lângă faptul că acest club este perete în perete cu Căminul de Vârstnici, localul nu are aviz şi orar de funcţionare., iar ”primăria se scuză şi nu face nimic”.

Junkyard funcţionează oricum

S.C. ”Junkyard” Pub S.R.L. îşi desfăşoară activitatea de café-bar de o bună bucată de timp, deşi nu are aviz de funcţionare eliberat de Biroul de Autorizări, fără de care niciun local din Cluj nu poate fi deschis.

Locatarii din vecinătatea Junkyard Pub nu sunt de acord cu funcţionarea barului din motivul tulburării liniştii publice pe timp de noapte. Într-una dintre sesizările făcute Primăriei municipiului Cluj-Napoca, în data de 11.07.2016, aceştia menţionează faptul că Hotărârea Consiliului Local (H.C.L.) Nr. 499/2005, art.6 stabileşte că ”nu se eliberează aviz şi orar de funcţionare în situaţia în care se aduc prejudicii vecinilor din zonele rezervate locuinţelor colective sau individuale”.

”Având în vedere adresa nr. 11344/N.A. 113/28.10.2015 Ministerul Afacerilor Interne prin Instituţia Prefectului Judeţul Cluj vă aminteşte, cităm: ”să nu dispuneţi efectuarea unor controale în vederea verificării respectării măsurii de suspendare stabilită prin procesul verbal de contravenţie.

Pe timp de noapte, clienţii localului stau pe carosabilul şi trotuarul din faţa barului consumând băuturi alcoolice şi producând prin gălăgie un puternic disconfort fonic pentru rezidenţii din zonă. Întrucât am solicitat intervenţia autorităţilor competente iar situaţia persistă în continuare vă solicităm să dispuneţi stoparea definitivă a activităţii de café-bar prin sistarea activităţii barului. În acest sens vă rugăm întrunirea comisiei care să decidă avizul nefavorabil pentru barul din speţă”, se arată în sesizarea către primarul Emil Boc.

”Deci Instituţia Prefectului îi solicită primăriei să se verifice respectarea măsurilor de suspendare. Prin urmare, primăria trebuia să facă verificări. S-a suspendat? Deci ei nu au venit din septembrie anul trecut, nu s-au deplasat la bar să vadă dacă se respectă suspendarea sau nu se respectă, fiindcă există în legislaţie, OUG 99/2000 art. 78 spune că ”în cazul repetării contravenţiilor prevăzute la art. 73 pct. 1, 3, 6–11, 13, 22 şi 23 într-un interval de 12 luni, chiar dacă amenda a fost plătită, precum şi în cazul în care se încalcă în mod repetat dispoziţiile legale privind liniştea şi ordinea publică, primăriile vor suspenda activitatea comercială pe o perioadă de până la 30 de zile pentru structura de vânzare respectivă”.

Ei nu fac treaba asta, ar trebui să o facă. Nu îi leagă nimeni de mâni şi de picioare. În urma unei sesizări, Junkyard Pub a fost sancţionată o singură dată, iar administratorul localului, a depus plângere la Judecătoria Cluj-Napoca şi ei spun aşa ”deoarece împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei încheiat, societatea a depus plângere la Tribunalul Cluj-Napoca, în conformitate cu prevederile art. 32 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, plângerea suspendă executarea”. Nu îi adevărat, în sensul în care se repetă treaba, atunci te duci şi sancţionezi iar. Adică dacă eu primesc o amendă şi contest amenda la judecătorie, asta nu înseamnă că dacă mâine trec iar pe roşu, pe mine nu mă amendează din nou. Nu se poate aşa ceva!”, povesteşte pentru Gazeta de Cluj un locatar din vecinătatea Junkyard Pub.

 

”Tot aiurea îmi răspunde Primăria. Asta este tipic României”

De anul trecut, răspunsurile primite de la Serviciul Autorizări Comerţ în urma numeroasele sesizări au fost aproape identice. Spre exemplu: ”(…) vă aducem la cunoştinţă că sesizările dumneavoastră vor fi prezentate şi analizate în comisia de aprobare a acordurilor de funcţionare”, ”(…) sesizările dumneavoastră împreună cu constatările din teren ale reprezentanţilor direcţiei Poliţia locală vor fi reanalizate într-o şedinţă viitoare a comisiei de aprobare a acordurilor de funcţionare”, iar răspunsurile de acest gen continuă fără a se lua vreo măsură.

Locatarul de pe strada Ştefan Octavian Iosif nr.6 este indignat că nu se face nimic în această situaţie şi că problema se ”amână” de 1 an de zile.

”Primăria a confirmat că nu are aviz. Am fost la Primărie şi i-am întrebat pe cei de la avize şi mi-au răspuns că nu au. Ei se acoperă că se vor întruni şi că se vor face aceste şedinţe ale comisiei mixte şi de fiecare dată spun ”se va întruni comisia, se va discuta”, iar peste o lună la fel şi tot asta îmi spun de un an de zile. Tot timpul redactează documentele la fel, că vor veni, că vor lua măsuri, nu s-a luat nicio măsură. De ce nu se verifică? Ei sunt obligaţi să urmărească cazul şi să facă ceva Şi în audienţă am fost, nu se ţine cont de nimic”.

Starea unei sesizări, respectiv a documentului 307557/2016, a trecut pe la 17 reprezentanţi ai primăriei, iar la final, Rodica Rus, reprezentată a Serviciului de Inspecţie Comercială a ”rezolvat” problema diagnosticând sesizarea ca fiind ”rezolvată favorabil”.

„A fost plimbată (n.r. – sesizarea) prin n locuri şi la sfârşit scrie rezolvat favorabil. Rezolvat favorabil pentru cine? Nu le este ruşine?”, completează acesta.

 

”Şi poliţiştii sunt într-o situaţie disperată”

”Nu se doreşte să se facă nimic. Nici pentru tulburarea liniştii publice, mai nou nici nu vin, nici nu ridică telefonul. Dacă suni după ora 12, sună, dar pauză, nu ridică nimeni receptorul. Săptămânile trecute a venit un echipaj, întotdeauna sunt trei poliţişti, şi au fost atât de obraznici cei care erau la local, încât unul s-a culcat pe capota maşina Poliţei municipiului imitându-l pe Isus. Ne înjurau, şi pe noi, locuitorii din zonă, şi pe poliţişti. Ne simţeam umiliţi şi oarecum se simţeau şi poliţiştii neputincioşi şi i-a făcut proces verbal până la urmă, la cel care s-a culcat pe capotă.

Într-o altă săptămână am dat telefon şi la Poliţia locală şi la municipiu. Cei de la locală au coborât din maşină şi îi întrebau pe cei de la municipală ”şi acuma ce îi de făcut, ce trebuie să facem?”. Deci şi când se deplasează, pur şi simplu încep să zâmbească şi tot spun că nu prea pot să le facă nimic, decât amendă. Şi ne ţin pe noi aşa…”, completează unul dintre locatarii deranjaţi.

junk yard pub 02 mic 

Administratorul Junkyard Pub spune că este de neoprit

Administratorul barului Junkyard Pub este Iulian Labaditus. Unul dintre locuitorii vecini ai localului susţine că acesta le-a spus în data de 27.06.2015 că în ciuda sesizărilor făcute, el va fi ne neoprit şi nici nu are nevoie de avize:

”Administratorul cafe-barului situat pe str. St. O Iosif nr 4 (Junkyard Pub) ne-a relatat faptul că barul este a lui, poate funcţiona fiindcă a fost informat că nu are nevoie de aviz şi orar de funcţionare eliberat de Primăria Cluj. Tot cu această ocazie a mai relatat că organizează evenimente, doreşte să asculte muzică şi că va fi de neoprit”,  susţine locatarul.

 

Ce s-a schimbat după tragedia de la Colectiv?

În anul 2015, 15 localuri din Cluj-Napoca au fost identificate în acest an ca funcţionând fără autorizaţie sau fără orar aprobat de Primăria Cluj-Napoca, printre care şi Junkyard Pub. Şi atunci în majoritatea cazurilor, patronii localurilor au contestat sancţiunile date de Poliţia Locală în instanţă

În urma tragediei de la Colectiv, ”au fost controlate 39 de localuri, iar în cazul a patru dintre ele au fost aplicate amenzi între 400 şi 1.000 de lei, potrivit în baza Ordonanţei de Guvern 99/2000”, arătau anul trecut reprezentanţii biroului mass-media. Reprezentanţii primăriei nu au specificat numele agenţilor economici sancţionaţi.

1 COMENTARIU

  1. Is multe localuri si blocuri de 15 etaje construite intre monumente istorice de doua etaje . Daca sti unde sa dai spaga in primarie rezolvi tot.asa coruptie nu era nici pe vremea lui ghita funar.se vand autorizatii in alb.se aproba orice bani sa fie.e o rusine administratia corupta a clujului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.