Campania electorala pentru alegerile locale va fi dominata de lupta pentru fotoliul de presedinte al Consiliului judetean # Miza: banii de la Uniunea Europeana.
Presedintii de Consilii judetene vor deveni “regi” ai judetului pe care îl vor pastori.
Faptul ca presedintele consiliului judetean va fi desemnat cu o majoritate relativa pune sub semnul întrebarii legitimitatea acestora.
La Cluj, este posibil ca tandemul Boc-Tise sa câstige “judetul”.

Miza campaniei electorale din aceasta vara este una preponderent financiara. Adica, cine va câstiga campania electorala la nivel local va pune mâna pe administrarea miliardelor de euro venite cu generozitate de la Uniunea Europena. La momentul intrarii României în structurile comunitare, oficialii UE au stabilit ca România are dreptul de a utiliza peste 30 miliarde euro, fonduri nerambursabile, bani care vor fi utilizati în special pentru dezvoltare locala si reginala. Totusi, pentru acesti bani vor trebui întocmite proiecte, iar daca acestea vor fi aprobate, autoritatile locale vor putea intra în posesia miliardelor uniunii. Problema este ca pâna în acest moment România a accesat foarte putini bani din fondurile europene, în principal datorita ineficientei autoritatilor locale de a stabili o strategie de accesare a fondurilor comunitare. O alta miza a presedintiei CJ va fi si puterea pe care o va oferi statutul de rege legitim al judetului, “monarhul” având la “sceptrul” sau alocarile de bani catre comunitatile locale din judet.

Uninominal pentru baroni
În urma cu câteva zile presedintele Traian Basescu a semnat legea votului uninominal, care prevede printre altele si votul individual pentru presedintia consiliilor judetene. Chiar daca conform noilor prevederi statutul presedintilor de consilii judetene nu se schimba radical, acestia vor capata legitimitate, lucru care nu se întâmpla în cazul în care acestia erau alesi din rândul consilirilor judeteni. Totusi, problema cu votul uninominal apare atunci când în mâinile presedintilor de consilii judetene cade soarta unei întregi comunitati în care primarii nu sunt neaparat de acceasi parte a baricadei cu acesta. Exemple în acest sens sunt nenumarate. Astfel, saptamânile trecute mai multi reprezentanti ai PD-L Cluj l-au acuzat pe Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj si seful organizatiei judetene a PNL ca ar fi santajat mai multi primari ai PD-L din comunele clujene sa treaca la “liberali”, amenintându-i ca în caz contrar  nu vor mai beneficia de fonduri din partea CJ.

Regii judetului
În alta ordine de idei, presedintii consiliilor judetene vor fi practic regii judetului, ei având la “mâna” mai toti banii europeni. În urma intrarii României în structurile comunitare la începutul anului 2007, printre alte beneficii se numara si suma de 30 miliarde euro, bani alocati de la UE. Banii acestia sunt destinati în principal pentru dezvoltarea locala si regionala, cei mai multi bani urmând a ajunge în conturile consiliilor judetene. Banii pusi la dispozitie cu generozitate de catre UE pot fi folositi atât de catre întreprinzatorii privati, cât si de autoritatile locale. Daca un mic întreprinzator poate apela la banii europeni pentru dezvoltarea afacerii sale, autoritatile locale pot accesa fondurile UE pentru dezvoltarea comunitatii. Mai concret spus, consiliile judetene sau locale pot accesa fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii judeteana, dezvoltare urbana si rurala.  Procedura de obtinere a acestor bani este oarecum simpla, dar pâna în momentul de fata, în principal datorita indiferentei autoritatilor locale, inacesibila comunitatilor. Astfel, pentru a intra în posesia banilor  nu este nevoie decât de un proiect bine conceput , trimis la forul european competent. În cazul în care proiectul este acceptat, autoritatilor locale intra în posesia banilor europeni. Pentru viitorii presedinti de consilii judetene acesti bani reprezinta miza cea mai mare, fondurile europene fiind o modalitate extrem de eficienta de “santaj” pentru primarii din comunele mai putin favorizate.

Lupta pentru UE
La nivel local, în lupta pentru “tortul” de la UE s-a înscris, pâna în momentul de fata, doar un singur candidat, presedintele interimar al PNL Cluj, Marius Nicoara. Celelalte partide se afla în ecspectativa, lasând pâna în momentul de fata spatiu liber la capitolul candidat pentru postul de presedinte pe “judet”. Chiar si asa, gurile rele spun ca toate partidele vor scoate “artileria grea”, unele chiar aducându-si oamenii înapoi de la Bucuresti pentru a candida pentru un fotoliul de presedinte al CJ Cluj. Pe lânga miza “europeana”, postul de presedinte al CJ Cluj este atractiv si datorita investitiilor realizate pâna în acest moment în Cluj si din perspective celor care se preconizeaza a se realiza în viitorul apropiat. Problema este ca viitorul presedinte al consiliului judetean va putea “manevra” informatiile obtinute în urma negocierilor cu diversi investiori care vor dori sa “poposeasca” la Cluj. Un exemplu concret îl poate constitui recentul scandal în care este implicata investitia Nokia de la Jucu. Astfel, DNA Cluj investigheaza modalitatea în care anumiti oameni inluenti din Cluj, cu ajutorul informatiilor obtinute din cadrul CJ, au achizitionat terenuri în comuna Nokia. Pe acest sistem, este posibil sa se desfasoare si viitoarele afaceri din jurul investitiilor de milioane care vor ajunge la Cluj.

Tandem Boc-Tise
Stratagema pe care o vor utiliza partidele în cazul alegerilor locale va fi asemanatoare cu ce se întâmpla înainte la alegerile generale, când candidatul la presedintia României era însotit în campanile de persoana nominalizata sa detina functia de premier. La fel si la locale, în aceste conditii, se va merge în echipa, candidatul la primarie facând echipa cu cel de la “judet”, folosindu-se fiecare de notorietatea si experienta celuilalt. La nivelul judetului Cluj cea mai interesanta lupta se va disputa pentru portofoliul de presedinte al Consiliul Judetean. La primaria municipiului Cluj-Napoca, cea mai important primarie din judet, lucrurile sunt cât se poate de clare, actualul primar, Emil Boc, având sanse sa câstige înca din primul tur un nou mandat în fruntea municipalitatii. Potrivit unor informatii neconfirmate înca, pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean, din partea PD-L, va candida fostul prefect de Cluj, Alin Tise, unul din oamenii de încredere ai primarului Emil Boc. În conditiile în care pentru primaria Cluj-Napoca batalia este ca si câstigata de catre PD-L, celelalte partide vor arunca în lupta cadidatii puternici doar la presedentia CJ, acolo unde batalia va fi transata doar în campania electorala. Totusi, sansele cele mai mari pentru câstigarea postului de presedinte al CJ Cluj le va avea candidatul din partea PD-L, indiferent care va fi acesta, în conditiile în care Emil Boc va fi folosit ca o “locomotiva” care va trage dupa el si candidatul la CJ.
Nicoara si aeroportul
În momentul de fata actualul presedinte al CJ Cluj, Marius Nicoara, si-a anuntat candidatura pentru înca un mandat în fruntea “judetului”. Totusi, imaginea lui Marius Nicoara este grav afectata de diversele scandaluri în care acesta este implicat, cel mai recent dintre acestea fiind cel referitor la relocarea aeroportului international Cluj-Napoca. Marius Nicoara a afirmat ca prioritatea numarul unu în cazul în care va obtine un nou mandate de presedinte al CJ Cluj va fi mmutarea aeroportului de pe actualul amplasament pe unul care va fi stabilit ulterior. Totusi, conform informatiilor noastre, mutarea aeroportului nu este întâmplatoare, actualul amplasament nefiind agreat de Autoritatea Aeronautica Româna. Chiar daca arius Nicoara stia de acest lucru, el a continuat programul de investitii pe actualul amplasament al aeroportului, acest lucru capatând o latura destul de bizara.    

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.