Unele dintre cazarmile din judetul Cluj au fost dezafectate, iar terenurile si cladirile trecute în posesia administratiilor locale. M.Ap.N a cedat un teren din Floresti pentru construirea unui Spital de Urgenta. Niste „binevoitori” au schimbat datele topografice si au trimis urgentele în Valea Tautilor. Chiar daca ar fi bani pentru spital, pâna se vor rezolva problemele legate de teren, nu vor mai fi suficienti. Reprezentantii Ministerului Apararii îi linisteste pe cei care au pus ochii pe proprietatile lor…”nu avem nimic de dat”. Pentru împartirea imobilelor Armatei mai sunt, oricum, si alte propuneri…

În ultima perioada, în Cluj, s-a vehiculat ideea ca unitatile militare din imediata apropiere a municipiului, de la Floresti si Someseni, vor fi închise. Cazarmile, potrivit informatiilor din diferite medii, ar trebui sa fie transformate în camine studentesti sau în sediu pentru Spitalul de Urgenta.

Reprezentantii Armatei a IV-a Transilvania au declarat ca si ei au aflat din presa de intentiile politicienilor de a da Ministerului Sanatatii sau Universitatilor imobilele detinute de M.Ap.N si ca acestea sunt doar…zvonuri, atâta timp cât unitatile sunt, în acest moment, functionale. Totodata, ei au declarat ca nu exista semnale care sa anunte vreo schimbare, adica o eventuala încetare sau restrângere a activitatilor militare de la Someseni sau Floresti.

Este de precizat faptul ca ambele unitati se afla în imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca, în centrul localitatilor, în zone foarte bine cotate pe piata imobiliara. Astfel, din toate punctele de vedere, pot fi considerate o miza reala pentru toti cei care doresc sa si le însuseasca.

Desi suprafetele terenurilor si cladirilor sunt date confidentiale, pe care armata nu le poate divulga, este clar ca valoarea acestora este apreciabila.

Zvonurile legate de dezafectarea cazarmilor si de trecerea acestora, în viitorul apropiat, în posesia altor proprietari au fost încurajate si de precedentele din alte localitati, unele chiar importante, precum Dejul, unde unitatile militare au fost închise, iar proprietarii lor au fost schimbati.

Un spital numit dorinta

 

Totusi, exista un act normativ care prevede ca unele imobile, aflate în domeniul public al statului, sa treaca din administrarea Ministerului Apararii în administrarea Ministerului Sanatatii Publice, adica Nota de Fundamentare- H.G. 482/23-05-2007. În documentul semnat de catre ministrul apararii, Teodor Melescanu, se precizeaza ca „Ministerul Sanatatii Publice a solicitat preluarea în administrare a unor imobile aflate în proprietatea publica a statului si în administrarea Ministerului Apararii, situate în localitatile Slatina, Cluj si Sibiu, în vederea construirii de spitale judetene si regionale.În urma analizarii cererii s-a stabilit ca pot face obiectul transferului urmatoarele imobile: 2350 Floresti, o suprafata de 3,5 ha din imobilul 539 Slatina, respectiv 5 ha din imobilul 2362 Sibiu”. În elaborarea prezentului act normativ a fost îndeplinita procedura stabilita prin Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala în administratia publica, iar imobilele în cauza nu fac obiectul unor litigii si nu sunt gravate de sarcini.

Teoretic lucrurile pareau clare pentru toti, o suprafata importanta de teren trecea, potrivit acestui document, în posesia Ministerului Sanatatii care, cu ajutorul administratiei locale, a Consiliului Local si a celui Judetean, în speta, trebuia sa construiasca mult doritul Spital de Urgenta al municipiului.

Din pacate, aventura terenurilor M.Ap.N nu s-a terminat si nici MS nu le poate folosi din cauza unor erori, aparent minore.Terenul, care trebuia sa intre în posesia Consiliului Judetean pentru a fi folosit pentru constructia spitalului a ramas  undeva între cele doua ministere, deoarece numarul topografic din document a fost trecut gresit. Astfel încât, în acest moment, nu exista un teren real pentru unitatea spitaliceasca atât de necesara clujenilor.

Florin Stamatian, presedintele comisiei pentru sanatate din cadrul CL Cluj, a afirmat ca spitalul ramâne, înca, o utopie „ în conditiile în care terenul nu apartine înca ministerului, s-au facut doar niste studii de prefezabilitate, si acelea destul de inexacte, astfel încât, chir daca ar exista banii necesari, pâna în momentul în care ar trebui investiti efectiv în spital, ar deveni insuficienti”.  El crede ca spitalul ramâne, astfel, doar la nivel de „promisiune politicianista”, fara a exista, înca, sperante pentru realizarea lui.

Clujul faultat de niste…binevoitori

Astfel, în acest moment, situatia terenului din Floresti, oficial cedat de catre M.Ap.N. este hilara. Nu se stie cine si de ce a modificat datele topografice în asa fel încât , în momentul decisiv, când la Bucuresti a fost semnat si parafat documentul prin care se decidea trecerea în posesia Ministerului Sanatatii, a terenului, din cauza datelor eronate, acesta din urma s-a ales cu o proprietate în Valea Tauti. Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Kerekes Sandor, s-a declarat indignat de turnura pe care au luat-o lucrurile „ este imposibil sa trimitem bolnavii care ar trebui sa ajunga la Urgenta într-o zona turistica si de agrement. Nu exista infrastructra necesara, iar distanta fata de oras este apreciabila. Terenul solicitat initial era ideal, se afla în imediata apropiere a orasului, are acces la drumul national, iar autosrada va trece prin apropiere. Cineva a deturnat totul…”. Desi nu a dorit sa precizeze cine anume, el a confirmat ca cineva din cadrul institutiilor abilitate a schimbat, probabil intentionat datele si a trimis Spitalul de Urgenta a Clujului…pe Valea Tautiului. În prezent, reprezentantii CJ Cluj au trimis o solicitare Guvernului prin care au cerut sa le fie atribuit terenul din cadrul unitatii Floresti, nu altceva. Din pacate, nu se poate spune cu exactitate când si daca se va primi un raspuns favorabil pentru aceasta cerere.

Prefectul Clujului, Calin Platon a declarat ca, desi rezolvarea problemelor legate de terenurile Armatei nu intra în atributiile sale a dorit sa discute cu cei implicati. El spera ca problemele sa, fie totusi, rezolvate.

Cazarmile Someseni si Floresti ramân ale Armatei

Reprezentantii Armatei a IV a Transilvania au declarat ca au aflat despre pobilitatea ca unitatile militare sa fie transformate în spital de urgenta sau camine studentesti din presa. Locotenentul Ilie Neagos, ofiterul de Presa al Comandamentului Corpului IV a declarat ca “ unitatile de la Floresti si Someseni nu vor fi desfiintate. Acestea functioneaza si vor functiona si în continuare. Nimic din ceea ce se speculeaza nu este adevarat”.

Maistrul Militar, Radu Muresan, din departamentul de Relatii Publice al Corpului IV de Armata din Cluj, a confirmat informatiile oferite de Neagos, „ în acest moment cazarmile sunt functionale. Nu am primit pâna în acest moment niciun ordin  prin care sa se afirme altceva, adica sa prevada desfiintarea sau restructurarea unitatilor. Nu putem spune ce se va întâmpla în viitor cu acestea”.  Ei nu au facut precizari vizavi de posibilitatea cedarii de terenuri în favoarea Ministerului Sanatatii sau a altor solicitanti.

Caminele studentesti- adevarate cotete

Politicienii clujeni au realizat fapul ca, în cazul dezafectarii lor, unitatile militare ar putea reprezenta o sansa pentru unii sau altii dintre clujeni. Astfel, în urma cu doi ani, deputatul Mircia Giurgiu si Horea Dan, reprezentantul PNTCD, au propus transformarea acestora în camine studentesti. În urma cu câteva luni discutia a fost reluata, desi proiectul legii a fost blocat undeva prin Parlament.

Horea Dan a declarat ca „ propunerea a fost valabila pâna în momentul în care în Floresti au început sa se joace marile interese imobiliare. Campusurile sunt adevarate ghetouri, iar caminele studentesti, niste cotete. Universitatile percep de la studentesti sume imense, asa ca ar trebui sa le ofere conditii mai bune”.

El a confirmat faptul ca ideea s-a nascut sub cele mai bune auspicii si parea realizabila, pâna în 2006 când Florestiul a devenit „raiul imobiliar al Clujului”, unde acum se construieste în mod haotic si iresponsabil.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.