Procurorul Alina Bica, sefa DIICOT pana de curand, a fost exclusa din magistratură la propunerea CSM, locul ei urmand sa fie preluat, in regim interimar, de Giorgiana Hosu. Bica este acuzată de fapte de coruptie si de implicarea intr-un dosar privind o serie de retrocedări frauduloase pentru Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea.

Vicepresedintele CSM, Gheorghe Muscalu a spus, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magisatraturii (CSM), că Secţia pentru procurori va lua în discuţie două probleme, respectiv suspendarea din magistratură a şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Bica, în urma arestării acesteia, şi încetarea calităţii de procuror la DIICOT.

„În primul rând, suspendarea doamnei procuror şef Bica, urmare a dispunerii de către ICCJ a arestării preventive, este o prevedere legală, nu este opţiunea noastră. Vom lua act de acest lucru şi vom dispune suspendarea până la momentul la care se va judeca definitiv cauza. Şi în al doilea rând, urmare a cererii formulate de către doamna Bica, vom lua în discuţie încetarea calităţii de procuror DIICOT. Este o măsură pe care o va lua (Secţia de procurori, n.r.) şi va dispune continuarea activităţii la parchetul de unde dumneaei provine, din câte ştiu, provine de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost numită începând cu anul 2003”, a precizat Muscalu.

Procuroarea care va asigura interimatu la sefia DIICOT, Giorgiana Hosu, s-a ocupat in urma cu cativa ani de cazul de coruptie al lui Sorin Beraru care a fraudat conturile societatii CICO cu 3,65 milioane de dolari.

În timpul procesului de mituire a anchetatorului, desfăşurat, în primă fază, la Curtea de Apel Bucureşti, procurorul Georgiana Hosu – care a anchetat afacerea CICO şi a cărei încercare de mituire s-a soldat cu arestarea a patru persoane şi urmărirea internaţională a lui Beraru – a susţinut că omul de afaceri israelian este de neextrădat. „Am încercat de mai multe ori să obţin extrădarea lui Sorin Beraru din Israel şi Africa de Sud, însă de fiecare dată cererile oficiale nu au fost acceptate din diferite motive, dintre cele mai diverse”, afirma procurorul Hosu, audiat ca martor în procesul în care au fost judecaţi locotenentul Romeo Badea, omul de afaceri Heny Chaim Stainberg, căpitanul Ştefan Lucian Botea şi locotenentul Ion Udangiu.

Cei patru au fost arestaţi în vara anului 2002, pentru încercarea de mituire a Georgianei Hosu, care emisese un mandat de arestare intenaţională pe numele lui Sorin Beraru.

Procurorul Georgiana Hosu este soţia ofiţerului de poliţie Dan Hosu, care ar fi fost contactat de Badea şi Udangiu pentru a interveni pe lîngă ea în rezolvarea problemei lui Beraru.

În anul 1999, Georgianei Hosu i-a fost repartizat, pentru soluţionare, dosarul CICO, afacere care era investigată de poliţişti de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi de cei ai Inspectoratului General al Poliţiei. După două luni de la preluarea cazului, Hosu a emis mandate de arestare preventivă pe numele lui Sorin Beraru, Dumitru Dulămescu – tatăl concubinei lui Beraru (Ingrid Murano-aflată în Israel), Elena Vasiliu şi a membrilor conducerii FPS. Beraru era singurul care nu se afla în ţară.

Ulterior, din investigaţiile făcute a reieşit că este important martorul Heny Steinberg, care se „grăbea” să părăsească România, astfel că procurorul Hosu a apreciat că este necesară audierea acestuia, indiferent în ce loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.