Bilanţul DNA şi “succesurile” lui Daniel Morar

La mijlocul saptamanii trecute, fostul şef al DNA şi actual Procuror General al Romaniei, Daniel Morar, a prezentat bilanţul instituţiei pe care a condus-o timp de 7 ani. La prima vedere, in bilanţul DNA se regasesc cifre din care reies condamnari impresionante, funcţii de demnitari luate in vizorul procurorilor şi o intreaga pleiada de acţiuni care ar face sa infloreasca decoraţii pe costumul fiecarui procuror DNA. Insa, in spatele acestui bilanţ stau pitite o serie de dosare care au fost facute doar de dragul cuiva şi care ar putea purta numele de “chix”-urile DNA.

La mijlocul saptamanii trecute, procurorul clujean Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a prezentat bilanţul instituţiei pe care a condus-o timp de şapte ani. Conform bilanţului, procurorul Morar susţine ca 90% din anchetele DNA au fost confirmate prin decizii definitive de condamnare.
“Calitatea actelor de urmarire penala şi validitatea probatoriilor intocmite de procurorii anticorupţie a fost confirmata de instanţele de judecata prin decizii definitive de condamnare a 90 % din persoanele trimise in judecata. Concret, in perioada august 2005 – 1 octombrie 2012, aproximativ 1.500 de persoane au fost condamnate definitiv pentru fapte de corupţie, asociere, asimilate sau in legatura cu faptele de corupţie. Cu referire la deciziile definitive de condamnare, se constata o schimbare de ritm din 2011 pana in prezent, in sensul ca, in mai puţin de doi ani, numarul persoanelor condamnate definitiv in dosare de corupţie l-a depaşit simţitor pe cel aferent celor cinci ani precedenţi, insumaţi, respectiv perioada 2006 – 2010. De asemenea, in ultimii doi ani, 33 % sunt decizii de condamnare cu detenţie. Astfel, in primele noua luni ale lui 2012, instanţele au condamnat definitiv un numar aproape dublu de persoane faţa de anul precedent (552) situaţie ce o repeta pe cea inregistrata in anul 2011 (298 persoane condamnate) comparativ cu anul 2010 (154 persoane condamnate). Aceeaşi dinamica s-a inregistrat şi in cazul persoanelor cu funcţii importante condamnate definitiv pentru fapte de corupţie : din 11 demnitari, şapte au fost condamnaţi definitiv in cursul anului 2012. Pe categorii de funcţii, in perioada de referinţa au fost condamnaţi definitiv 26 de primari, viceprimari şi subprefecţi precum şi 6 membri de consilii judeţene, 24 de magistraţi, 164 de ofiţeri de poliţie, 50 de directori de companii naţionale şi instituţii publice, 60 de persoane din cadrul instituţiilor cu atribuţii de control (Garda Financiara, ANAF, AVAS, ITM, Administraţii financiare etc.). Analiza cauzelor finalizate prin condamnare arata o tipologie a modului de acţiune infracţionala: de exemplu, in dosare cu miniştri şi secretari de stat – insuşire de fonduri sau schimbarea destinaţiei acestora; in dosare cu membri ai parlamentului – intervenţii la diverse instituţii (ministere, justiţie, poliţie) pentru a rezolva ilegal diverse probleme; in dosare cu persoane avand poziţii de decizie la nivel local – fraudarea licitaţiilor publice in favoarea unor persoane sau fraudarea fondurilor europene, restituiri ilegale sau subevaluarea bunurilor in operaţiuni de vanzare; emiterea de decizii nedrepte in schimbul mitei sau influenţarea colegilor in procese penale sau civile”, arata bilanţul instituţiei pe cei 7 ani.

Pleiada dosarelor in care nu s-a putut

Insa, in spatele acestui bilanţ se afla nume grele de dosare care par ca au fost facute cu ''dedicaţie”. De la Adrian Nastase, trecand prin Dinu Patriciu, Şerban Mihailescu, Paul Pacuraru, etc, anchetele DNA nu mai suna atat de bine.
In cauza "Matuşa Tamara”, Nastase a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru dare de mita. Alaturi de Nastase, au mai fost deferiţi instanţei Ion Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spalarii Banilor intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita şi divulgare de informaţii, dar şi Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru şi fost deputat PSD in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita şi la dare de mita. Pe 15 decembrie 2011, inculpaţii au fost achitaţi de un complet de trei judecatori de la instanţa suprema. Sentinţa a fost menţinuta şi la recurs, pe 3 septembrie 2012, Adrian Nastase, Ristea Priboi şi Ion Melinescu fiind achitaţi de completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, format din Rodica Aida Popa, Sorina Popescu, Leontina Şerban, Lucia Tatiana Rog şi Simona Cristina Neniţa.
Fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Şerban Mihailescu, a fost implicat in dosarul "Armele de vanatoare” şi trimis in judecata de DNA in 2010. In 2011, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare de catre un complet de trei judecatori al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia a fost atacata cu recurs, la completul de cinci judecatori al instanţei supreme, iar pe 12 iunie 2012, Mihailescu a fost achitat.
In dosarul "Paul Pacuraru”, ministru al Muncii din Guvernul Tariceanu, politicianul a fost trimis in judecata in decembrie 2008, pentru luare de mita. Dupa trei ani de judecata, completul de cinci judecatori de la Inalta Curte i-a achitat definitiv. De asemenea, şi celebrul dosar "Valiza”, in care Gigi Becali a fost acuzat de dare de mita, a fost un balon de sapun umflat de DNA. Pe 17 aprilie 2012, completul de trei judecatori de la instanţa suprema a decis achitarea lui Gigi Becali şi a celorlalţi inculpaţi.

DNA şi finul Preşedintelui
Tot la categoria dosarelor chix se poate inscrie şi dosarul finului lui traian Basescu, primarul Aradului Gheorghe Falca. Dupa ce a fost deferit justiţiei pentru abuz in serviciu, judecatorii Tribunalului Arad l-au achitat pe finul Preşedintelui pentru ca “faptei ii lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii”. In cadrul acestui dosar, procurorii DNA mai pot spera la o condamnare pentru ca sentinţa nu este definitiva.

4.700 de corupţi in 7 ani
In perioada august 2006 – octombrie 2012, au fost trimise in judecata peste 4.700 de persoane pentru fapte de corupţie, asociere, asimilate sau in legatura cu faptele de corupţie. Din acestea, aproximativ jumatate deţineau poziţii importante de decizie sau control, la nivel central sau local. Spre exemplu, au fost deferiţi justiţiei, pentru fapte de corupţie, 23 de membri ai Parlamentului, 15 miniştri şi secretari de stat, 8 prefecţi/subprefecţi şi tot ataţia preşedinţi de consilii judeţene, precum şi 9 directori de agenţii naţionale cu rang de secretar/subsecretar de stat, 40 de şefi de companii naţionale şi regii, precum şi 25 de directori de instituţii publice. Acestora li se adauga peste 100 de primari, peste 50 de magistraţi, 500 de ofiţeri de politie şi numeroşi vameşi, inspectori fiscali, comisari de garda financiara etc. Referitor la infracţiunile de fraudare a fondurilor europene, au fost trimise in judecata aproape 400 de persoane, prejudiciul stabilit in aceste cauze fiind de peste 36 milioane euro.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.