Biroul procurorilor europeni (EPPO) din Cluj-Napoca derulează o anchetă la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în care este investigat modul în care au fost cheltuite fondurile europene accesate.

Valoarea fraudei este de aproximativ un milion de euro și, până în acest moment, au avut loc mai multe percheziții.

Angajații universității, responsabili de coordonarea Serviciului de Relații Externe, ar fi întocmit contracte fictive cu diverși cetățeni din Asia de Est pentru a primi finanțare pentru două proiecte Erasmus+ Partner Countries. De asemenea, se înțelege că studenți, doctoranzi și cadre didactice din Asia au continuat să figureze pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus, deși contractele lor se apropiau de sfârșit. Se crede că semnăturile lor au fost falsificate pentru a transfera banii către alte persoane. ”, spune documentul comunicat de EPPO. 

EPPO este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. 

Parchetul European, ce are sediul la Luxemburg, este condus în România de Cătălin Borcoman. În țara noastră sunt birouri regionale EPPO în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. 

Doar în România, au fost investigate anul trecut 121 de cazuri cu valoarea totală a fraudelor estimată la peste 500 de milioane de euro, potrivit raportului anual EPPO 2022. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.