Biserica românească Sfântul Gheorghe din Ierusalim a fost atacată de mai multe persoane necunoscute care au aruncat cu pietre, sticle şi gunoaie, potrivit poliţiei israeliene. Atacul nu s-a soldat cu nicio victimă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că uşa bisericii a fost avariată, transmite Mediafax. Poliţia israeliană a deschis o anchetă în acest caz. Biserica este situată în apropiere de un cartier de evrei ultra-ortodocşi. Zona a început să fie evitată în ultimul timp de preoţii creştini din cauza atitudinii ostile a e evreilor ultraortodocşi, notează cotidianul Haaretz.
Atacul asupra bisericii româneşti ortodoxe Sfântul Gheorghe din Ierusalim constituie un nou act de vandalism care vizează lăcaşuri de cult creştine din Israel. În ultimele săptămâni mai multe mănăstiri catolice au fost profanate, incidentele stârnind protestele unor reprezentanţi religioşi. Săptămâna trecută, pe zidurile unei mănăstiri franciscane au fost postate mesaje insultătoare la adresa lui Iisus, scrise în ebraică. În septembrie, poarta unei mănăstiri creştine din Latrun, în apropiere de Ierusalim, a fost incendiată, iar pe zidurile lăcaşului au fost scrise sloganuri anti-creştine.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a avut marţi o întrevedere cu omologul israelian, Avigdor Lieberman, care l-a asigurat pe şeful diplomaţiei că autorităţile israeliene vor lua toate măsurile pentru identificarea autorilor atacului asupra bisericii româneşti din Ierusalim. Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei pe care ministrul de externe o efectuează în Statul Israel.
Printre temele discutate de către cei doi oficiali a fost şi actul de vandalism îndreptat asupra aşezământului bisericii ortodoxe din Ierusalim. „Ambele părţi şi-au exprimat regretul cu privire la recentul incident şi au convenit, în urma analizării datelor existente, că astfel de manifestări sunt provocate de grupuri religioase extremiste care nu reflectă nici politica oficială, nici opinia întregii societăţi israeliene”, arată reprezentanţii ministerului.
„Cei doi miniştri au condamnat ferm incidentul. În reacţie la solicitarea ministrului Corlăţean, ministrul Lieberman a oferit asigurări că autorităţile israeliene vor lua toate măsurile pentru identificarea autorilor şi aducerea acestora în faţa justiţiei”, se arată în comunicatul MAE.
Ulterior Titus Corlăţean a vizitat biserica ortodoxă Ierusalim, care a fost recent ţinta unui act de vandalism. La sosirea la aşezământ, ministrul român a fost aşteptat de unul din liderii comunităţii ultra-ortodoxe din cartierul în care se afla lăcaşul, care a prezentat scuze pentru incidentul înregistrat şi a insistat că acest act comis de anumiţi membri ai comunităţii este unul izolat, dezaprobat de comunitate în ansamblu, potrivit unui comunicat de presă al ministerului Afacerilor Externe, publicat miercuri.
Titus Corlăţean s-a întâlnit cu preotul şi cu măicuţele aşezământului, pe care i-a asigurat „de întregul sprijin pe care statul român îl acordă pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate a aşezământului religios românesc la Ierusalim”.
Reprezentantul comunităţii ultra-ortodoxe din cartierul în care se află biserica românească l-a informat pe oficialul român că „şi în cadrul comunităţii va fi investigat acest eveniment şi că vor fi luate masuri menite să împiedice repetarea unor asemenea fapte în viitor”. „Rabinul a exprimat apreciere pentru poziţia constantă a României de sprijinire a comunităţii evreieşti şi de menţinere a unui climat favorabil pentru existenţa liberă a tuturor credinţelor religioase”, se mai arat” în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.