Sediul BNR Cluj din Piaţa Unirii este o sucursală a Băncii Naţionale a României din Bucureşti. Scopul principal al unităţii este de a pune şi a retrage banii din circulaţie de la băncile din nouă judeţe zonă: Harghita, Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud. Maramureş. Satu-Mare, Sibiu, Alba şi Sălaj
Dacă băncile din această zonă au lipsă de lichidităţi, BNR le oferă bani, iar dacă au excedent de lichidităţi, BNR poate ţine la păstrare banii instituţiilor financiare
BNR Cluj deţine o cantitate importantă din rezerva naţională de lei şi valută, însă reprezentanţii instituţiei au anunţat că informaţia privind valoarea exactă a sumei este seccretă.

Una din atribuţiile Băncii Naţionale a României este supravegherea unităţilor bancare din judeţele Cluj şi Bistriţa. „Nu pot spune că am observat abateri majore a sistemului bancar în ultima perioadă. Tot timpul observăm abateri ale unităţilor bancare, pentru că asta este responsabilitatea noastra cotidiană”, a declarat Grigore Bâce, directorul BNR Cluj.  Oficialii BNR au anunţat că ei nu pot sancţiona băncile şi că nu au nici o autoritate asupra lor, însă soluţia este ca să raporteze problemele la Banca Naţională a României. „Singura autoritate pe care o avem în cazul în care sesizăm o neregulă la una din instituţiile finaciar bancare din judeţele Cluj sau Bistriţa este să sesizăm Banca Naţională a României, care va analiza problema împreună cu noi şi va lua o măsură în această privinţă. Noi suntem ca un doctor, care observă doar problemele cu sănătatea şi care poate doar sugera un medicament”, a spus Grigore Bâce.

Acţiuni ale BNR Cluj

O altă acţiune organizată de către BNR Cluj este schimbarea banilor deterioraţi de către populaţie. „Dacă sunt oameni care au bilete deteriorate sau rupte, noi le schimbăm fără să percepem nici un comison, cum fac alte unităţi bancare. De asemenea noi colectăm toţi banii suspendaţi de la băncile din zona noastră”, a anunţat Bâce. Conducerea BNR Cluj a anunţat că între 20 şi 50 de persoane apelează zilnic la serviciul de schimbare a banilor, majoritatea oamenilor neştiind de existenţa acestui sistem şi de obicei fac aceste acţiuni la unităţile financiar bancare. De asemenea, instituţia clujeană subsidiară a Băncii Naţionale a României oferă spre vânzare publicului clujean monede şi obiecte numismatice de colecţie. Anul trecut, BNR Cluj a pus spre vânzare o ediţie specială de monede pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea lui Simion Bărnuţiu şi monede în memoria poetului latin Ovidiu.

BNR Cluj cu atribuţii limitate.

Sucursala din Cluj a BNR nu are nici o influenţă în politica de curs monetar a Băncii Naţionale a României şi nu poate influenţa în nici un fel paritatea euro-leu. „Noi ca sucursală regională a Băncii Naţionale a României nu putem interveni în cursul de schimb valutar şi nu avem nici o atribuţie în acest sens. Din moment ce nu avem acestă responsabilitate în subordinea noastră nu aş putea face o estimare a evoluţiei cursului de schimb valutar până la sfârşitul anului”, informează Grigore Bâce.

Un alt domeniu în care BNR Cluj nu este implicată este cel al dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale a României. „Nici în politica de dobândă monetară nu avem nici un cuvânt şi nu putem comenta o evoluţie în acest an a ratei împrumuturilor oferite de către Banca Naţională a României”, a zis Bâce.

BNR nu uşurează creditarea

Banca Naţională a României a scăzut în urmă cu două săptămâni dobânda de politică monetară cu doar 0,25 puncte procentuale fără această să aibă repercursiuni în scăderea condiţiilor de creditare. Chiar dacă este dificil de făcut estimări, dobânda  BNR ar trebui să aibă în 2009 o valoare în scădere, conform oficialilor BNR. “Este greu să aproximezi cum va fi dobânda oferită de către Banca Naţională a României la sfârşitul anului 2009 pentru că acest lucru depinde de cererea de credite şi de bani lichizi de pe piaţă. Faptul că Banca Naţională a redus, chiar dacă puţin, dobânda  cu 0,25 puncte procentuale arată faptul că există o dorinţă de uşurare a procesului de creditare”, a declarat anterior Grigore Bâce- În condiţiile actuale, există societăţi de creditare care apar ca speculatori şi doresc să ofere populaţiei credite rapide, dar care oferă dobânzi enorme, de aproximativ 22 de ori mai mare decât dobânda de politică a Băncii Naţionale a României. Valoarea creditelor oferite de către compania Provident în anul 2007 a fost de 12 milioane de euro şi biroul de creditare din Cluj-Napoca a fost deschis anul trecut.  Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută dobânda de poltică monetară de la 10,25% la 10%, fără a scădea nivelul rezervelor minime obligatorii.  Conducerea băncii naţionale a dorit să amintească că politica de creditare va fi mai uşoară în acest an şi că standardele europene la care trebuie să se alinieze sunt mult sub cele actuale. Rata împrumuturilor pe piaţa inter-bancară trebuie să păstrează trendul U.E şi să ajungă la nivelul standard. Banca Centrală Europeană a menţinut la sfârşitul săptămânii trecute dobânda cheie la valoarea de 2%, în contextul în care în luna ianuarie a scăzut cu 0,5 puncte procentuale dobânda de referinţă. Bâce a zis că fiecare bancă îşi va face în anul 2009 propriile calcule pentru credite şi că va verifica de mai multe ori un posibil client înainte de a-i acorda banii. “În contextul crizei economice actuale, fiecare instituţie bancară  va proceda contrar felului în care au acordat credite în ultimii doi ani, timp în care numărul de împrumuturi a fost tot timpul în creştere. Băncile vor verifica clienţii de 10 ori mai mult decât au făcut-o în prezent pentru a observa dacă se află în siguranţă să îi ofere acestuia bani”, a zis Bâce.

Dobânzile cresc la bănci

În contextul actual al pieţei creditelor, una dintre cele mai importante bănci de pe piaţa din România, BRD a crescut la începutul anului 2009 rata dobânzilor în curs cu jumătate de punct procentual la creditul EuroExpress. Banca Piraeus a mărit şi ea dobânda la creditul HappyHour invocând tocmai dorinţa de unificare a nivelului costului pentru toţi clienţii. Rata dobânzii la creditul respectiv a crescut cu 2 până la 3,5 puncte procentuale la creditele în lei şi respectiv 1,4 % pentru împrumuturile în euro. Alte bănci care au crescut ratele dobânzilor la începutul lui 2009 au fost Alpha Bank, care şi-a crescut creditele ipotecare cu până la 8 % şi ING Bank care şi-a crescut creditele pe card. În noiembrie, dobânda medie la creditele în lei a crescut de la 13,7% la 17,4% faţă de luna august a anului precedent. La valută creşterea a fost mai scăzută de la 7,7 % până la 7,9 puncte procentuale.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.