Consilierii locali au fost puşi in faţa termenului limita pentru achiziţionarea cladirii fostului Hotel Continental şi au spus „pas”. Potrivit primarului Emil Boc, preţul cerut de executorii societaţii Ardeleana este exagerat şi ca experţii administraţiei locale pun valoarea reala a imobilului in jurul sumei de 1-1,5 milioane de euro.

In cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, a fost readusa in discuţie problema achiziţionarii Hotelului Continental, dat fiind ca in 22 februarie expira termenul pana la care administraţia locala işi poate exercita dreptul de preemţiune. Societatea care a scos la mezat imobilul cere 5,5 milioane de euro, suma pe care Primaria nu este dispusa sa o cheltuiasca pentru aceasta cladire.

Banii devin principala problema

Daca pana acum scuza administraţiei locale pentru a nu cumpara Continentalul era faptul ca acesta facea obiectul unui proces de revendicare, de data aceasta primarul a subliniat ca reticenţa este cauzata de preţul exorbitant cerut de firma de insolvenţa.
 „Avand in vedere faptul ca in data de 22 februarie expira termenul pentru a ne putea manifesta opţiunea cu privire la Continental şi avand in vedere faptul ca am primit informaţii noi conform carora nu mai exista dispute judiciare şi acel obstacol nu mai sta in calea unei eventuale vanzari, propunerea care ne-o fac este de a cumpara hotelul la preţul de 5,5 milioane de euro. Dupa analizele efectuate de Executiv şi ţinand cont de starea precara a imobilului atat in interior, cat şi in exterior, va propunem sa nu ne exercitam dreptul de preempţiune la acest preţ. Acest preţ depaşeşte cu mult orice valoare de piaţa sau situaţie de piaţa. Acolo trebuie investite multe milioane bune de euro inainte sa fie utilizat. Preţul este de neacceptat, din cauza asta nu s-a prezentat nimeni la licitaţie. Propunerea Executivului este de a nu exercita dreptul de preempţiune la aceasta valoare de 5,5 milioane de euro”, a spus Emil Boc in plenul Consiliului Local.

Preemţiunea inutila

Potrivit primarului, evaluarea experţilor Primariei a stabilit preţul pentru vanzarea hotelului Continental la 1-1,5 milioane de euro. „Expertiza pe baza unor aprecieri a evaluatorilor noştri, am pornit de la starea cladirii, de la valoarea terenului din centrul Clujului, nu este o evaluare juridica. Daca ne vor face alte oferte noi vom veni in faţa Consiliului Local şi vom decide in consecinţa, nu putem sa discutam de aceasta suma, depaşeşte bugetul de investiţii a reabilitarii strazilor pe un an de zile. Ne lasa opţiunea deschisa, adica vom avea posibilitatea de a achiziţiona Continentalul dar la un preţ decent. 1 -1,5 milioane de euro este evaluarea Primariei, de aici pornim la o negociere”, a subliniat Emil Boc.
„Ca instituţie publica, cel mai simplu este sa spui nu cand ţi se solicita sa-ţi exerciţi dreptul de preempţiune. Absolut toate instituţiile spun nu. Daca spui da, te obliga sa ai buget, sa faci evaluare. E mai complicat. Oricum decizia noastra de a nu cumpara la preţul propus deschide portiţa de a participa la vanzare. Ne mai ramane şi posibilitatea de a participa la licitaţii. La acest moment n-avem cum sa intram in negociere”, a subliniat şi consilierul PDL Ovidiu Turdean.
La şedinţa de indata din 14 ianuarie, aleşii locali au primit şi o inştiinţare potrivit careia Primaria a primit recent o notificare de vanzare a hotelului Continental. Firma Expert Insolvenţa SRL a transmis ca statul roman, prin Ministerul Culturii, a anunţat ca nu inţelege sa-şi exercite dreptul de preempţiune. Astfel, firma de insolvenţa solicita Primariei sa-şi exercite acest drept.

Aventuri in lumea licitaţiilor

Firma de insolvenţa care a preluat cladirea fostului Hotel Continental de la SC Ardeleana SA, ultimul proprietar al imobilului, a decis, la licitaţia anterioara, sa scada cu 10% preţul de pornire la licitaţia pentru vanzarea acestuia. Asta pentru ca la primele şapte licitaţii nu s-a prezentat nici un cumparator dispus sa dea 6,58 de milioane de euro.
In aprilie 2012, societatea de insolvenţa Expert Insolvenţa SRL, lichidatorul judiciar al
SC Ardeleana SA din Cluj-Napoca, ultimul proprietar al Hotelului Continental, a anunţat intenţia de a vinde imobilul. Astfel, in data de 15 iunie a fost organizata o licitaţie publica de vanzare a hotelului, dar nu s-a prezentat nimeni. Conform unei informari prezentate Consiliului Local de Executivul Primariei in luna iulie, licitaţia s-a reluat in 29 iunie, cand, din nou, nu s-a prezentat nimeni şi a fost reluata in 6 iulie, 13 iulie, 20 iulie şi 27 iulie.
Licitaţia s-a reluat de inca şapte ori, in aceleaşi condiţii. Noul preţ de pornire a fost de 5,92 milioane de euro, fara TVA. Urmatoarele licitaţii au fost organizate in 5, 9, 12, 16,
19, 23 şi 26 noiembrie, in aceleaşi condiţii. Ultimul termen anunţat pentru licitaţia de vanzare a fostului hotel Continental din Cluj-Napoca a trecut fara ca vreun doritor sa işi fi exprimat intenţia de a achiziţiona imobilul.
Organizatorii licitaţiei au menţionat ca poziţia ultracentrala a imobilului şi arhitectura deosebita vor fi principalii factori care sa determine un interes mare din partea cumparatorilor. Cu toate acestea, experţi imobiliari au apreciat ca preţul de pornire al licitaţiei este foarte ridicat, in condiţiile in care vor fi necesare sume de ordinul milioanelor de euro şi pentru reabilitarea sa şi repunerea in circuitul economic.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.