Emil Boc, cunoscut ca și ”vraciul” administrației locale, a reușit o performanță care l-ar face invidios până și pe Raed Arafat, ”șamanul” sistemului sanitar din România: fără defibrilator, doar cu ajutorul unor sfori vechi de câțiva ani, a reușit să resusciteze o veche relație de partid. Recent, a cumpărat pentru clujenii pe care îi păstorește în ritmuri de Untold, borduri și pavele în valoare de aproape 2 milioane de euro de la o firmă de-a familiei lui Adriean Videanu. Vechiul coleg din PD-L și fost ministru din cabinetul Boc îi va livra edilului clujean multă-multă piatră care va fi folosită în parcurile recent renovate de administrația locală.

Tot mai multe spații verzi din Cluj Napoca care au intrat în renovare vor deveni spații gri, iar această transformare este posibilă cu ajutorul unei relații pe care Emil Boc a dezgropat-o recent. 

La sfârșitul lunii trecute, Primăria Cluj Napoca a cumpărat piatră, sub formă de dale și borduri, în valoare de 7.587.200 lei, fără TVA, adică de aproape 2 milioane de euro dacă se adaugă și TVA-ul, de la firma  ADAM STONE SA. Clujenii ar trebui să fie mulțumiți că au plătit atât pentru că, inițial, administrația locală estimase valoarea contractului la suma de 8.877.210 lei. Pentru ca achiziția să beneficieze de girul legal, la licitație s-a mai înscris oferta altei firme, iepure, care nu a contestat rezultatul procedurii, chiar dacă oferta câștigătoare a fost cu aproape 1,3 milioane mai mică față de estimarea  inițială a valorii contractuale.

Potrivit caietului de sarcini, achiziția acestor produse era necesară pentru aprovizionarea periodică cu produse din piatră, în vederea efectuării de lucrări de modernizare, reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor și a sistemului rutier de poduri de pe raza municipiului Cluj-Napoca, lucrări executate de Regia Autonomă a Domeniului Public.

Astfel, potrivit cartierului de sarcini firma familiei Videanu va trebui să livreze Primăriei Cluj Napoca 4.000 de borduri mari din granit, cu dimensiunile 20 X 25 X 50 centimetri, 200 de metri pătrați de pavele din granit cu dimensiunile 8 X 8 X 8 centimetri, 12.000 metri pătrați de pavele fiamat cu o față cu dimensiunile 40 X 20 X 8 centimetri, 4.000 de bucăți de borduri din granit cu bizot, având dimensiunile 15 X 12 X 50 centimetri, 1.100 de metri pătrați de pavele din granit cu fiamat cu o față, având dimensiunile 49 X 24 X 8 centimetri, 500 de metri pătrați de borduri din granit fiamat cu o față cu dimensiunile 20 X 12 X 8 centimetri și 1.000 de borduri drepte din granit cu dimensiunile 50 X 27 X 8 centimetri.

Firma Adam Stone a declarat pentru anul precedent o cifră de afaceri de 62,1 milioane lei, un profit de 27 milioane lei și 7 angajați. Societatea este administrată de Miorița Videanu, soția lui Adriean, care are și 1% din pachetul de acțiuni. Restul îi aparține în acte lui Tinca Bălțatu, o cvasi-necunoscută femeie de afaceri în vârstă de 79 de ani. De altfel, în actele de la Registrul Comerțului ea este trecută și ca principalul beneficiar al firmei. Octogenara mai este parteneră de afaceri și cu fiica lui Adriean Videanu, Alexandra, cunoscută drept ”prințesa lui tati”.

De altfel, pentru a risipi orice îndoială vizavi de faptul că firma aparține familiei Videanu, SC Adam Stone are sediul social la aceeași adresă cu fosta Titan Mar, afacerea pentru care familia Videanu a devenit cunoscută în virtutea contractelor primite pe bani publici. Acum, Titan Mar are denumirea de Theda Mar SA. Potrivit Registrului comerțului, între cele două firme există și mai multe contracte de vânzare cumpărare prin care o serie de terenuri care aparțineau Theda Mar (Titan Mar) au trecut în patrimoniul Adam Stone SA.

PD-L -ul a fost începutul unei frumoase prietenii 

În urmă cu peste zeci de ani, în urma schimbării pielii politice cu care era acoperit defunctul FSN (Frontul Salvării Naționale) a apărut PD-L-ul în structurile căruia au fost reșapați tinerii comuniști. Printrei ei, sub oblăduirea lui Traian Băsescu, au început să zburde ipochimeni precum Emil Boc sau Adriean Videanu, viitori politicieni consacrați cu ajutorul gargarelor publice. Între cei doi s-a legat o prietenie strânsă. În perioada 2008 – 2010, Videanu, care din postura de fotbalist a ajuns politician, a fost Ministru al Economiei în cabinetul lui Emil Boc (!). În 2010, când ascensiunea lui Boc a intrat în picaj, Videanu și-a dat demisia.

După câțiva ani a început să aibă probleme, politicianul ajungând chiar să fie arestat. În schimb, Boc și-a cunoscut măsura și a ajuns primar al clujenilor.  

La începutul anului 2015, el a fost reținut preventiv într-un dosar de corupție alături de Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin, a fostului şef DIICOT, Alina Bica, şi a consilierului acesteia, Florentin Ionuţ Mihăilescu. Însă, Videanu a reușit să obțină o achitare în acest dosar.

Fostul fotbalist și ministru al Economiei s-a rugat mult la Dumnezeu și s-au întâmplat două minuni. A prins un mega contract de livrare de marmură pentru Catedrala Mântuirii Neamului, o construcție megalomanică în care statul român a investit sute de milioane de lei. Apoi, după ce procurorii l-au agățat într-un alt dosar de corupție, în urmă cu doi ani ÎCCJ a anulat mai multe probe consistente din dosar. 

În 2017, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palaşcă, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionaşcu şi persoana juridică SC Interagro SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.

Procurorii susţin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC Interagro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu Marin Mirea, fost administrator al SC Interagro SA şi consilier pe probleme energetice al lui Niculae, şi Alpar Kramer, director comercial/marketing în cadrul Romgaz.

Videanu are energie

Acum, în 2022, după ce izul de anchetă penală a început să dispară de pe gulerul politicianului, una dintre firmele familiei Videanu, Marmosim Simeria, companie controlată indirect de către Miorița Videanu, vrea să construiască un parc fotovoltaic, inclusiv cu bani europeni proveniți din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Valoarea totală a investiției este estimată la peste 2,45 milioane lei cu tot cu TVA, din care 1,03 milioane lei ar reprezenta ajutorul de stat acordat prin PNRR. Marmosim SA a terminat anul trecut cu profit net de peste 3 milioane lei, la o cifră de afaceri de 39,5 milioane lei, și cu circa 160 de angajați.

4 COMENTARII

  1. Aceste parcuri si reabilitare bulevarde se fac doar pentru a se cumpara borduri si pavele. O suveica intreaga de stors bani din bugetul local. Se adauga montaj, re re asfaltare, banci , nisip, beton , Kiat, Diferit. Dormi DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.