Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul pentru renovarea sediului DNA Cluj, de pe strada Dorobanților nr 1. Lucrările vor costa aproximativ un milion de euro, iar banii îi va lua firma Decorint, conectată în trecut la afacerile ”triadei” formate din oamenii de afaceri Sugar Liviu Claudiu, Taica Radu Horaţiu şi Pinte Mircea. O parte din capitalul lor financiar a fost făcut de pe urma afacerilor cu Dacia Felix, una din băncile devalizate din Cluj, sau FNI, una dintre primele ”pușculițe” ale Serviciilor. Acum, în acte, Decorint îi aparține lui Konti Tibor Istvan, fostul director al firmei. În condițiile în care afacerile din Primăria Cluj Napoca sunt, de multe ori, vizate de acuzații de corupție, abuz în serviciu, etc, rămâne de văzut când va începe chiriașul vreo anchetă împotriva proprietarului.

După mai mulți de stat între schele, sediul DNA Cluj de pe strada Dorobanților nr 1 va fi renovat. Clădirea este a Primăriei Cluj Napoca care a atribuit licitația firmei clujene Decorint care, de altfel, a fost singura care a participat la licitație. Inițial, oficialii administrației locale au estimat valoarea lucrărilor la cinci milioane de lei, dar contractul a fost semnat pentru suma de 4.678.259 lei, fără TVA.

Documentația licitației arată că imobilul este într-o stare de degradare, cu mucegai la subsol și infiltrații de apă din cauza spărturilor din acoperiș.

Potrivit caietului de sarcini lucrările vor fi de ”reabilitare a spațiilor aferente apartamentului nr 1, amplasat parțial la subsol, la parter – zona estică a corpului principal, la întregul nivel de la etajul 1 și mansarda imobilului, reabilitarea exteriorului corpului principal clădirii, respectiv amenajările exterioare din curtea clădirii. Din cauza neajunsurilor la învelitori sunt infiltrații la elementele structurale din șarpanta la nivelul mansardei, care afectează inclusiv planșeul peste etaj și parțial peste parter. Compartimentele și finisajele interioare, respectiv instalațiile existente la etaj sunt neadecvate pentru funcțiunea reprezentativă a clădirii, respectiv din cauza lipsei acestora la parter și mansardă aceste spații sunt nefuncționale și neutilizate. Datorită neutilizării subsolului apartamentului nr 1, a ventilării necorespunzătoare, lipsei izolațiilor verticale și orizontale au creat probleme de umiditate ascensională și au dus la degradarea elevațiilor din subsol”, se arată în caietul de sarcini.

Sponsorii lui Boc

Decorint, firma care a câștigat contractul, îi aparține, potrivit registrului comerțului lui Konti Tibor Istvan, care este și administrator. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de peste 26 milioane lei, un profit de 3 milioane și 42 de angajați.

Firma face parte din ”portofoliul” lui Emil Boc, adică este una dintre firmele de casă ale administrației locale

Pentru câțiva ani, compania Decorint a jucat rolul unui vehicul financiar pentru o triadă de oameni de afaceri care au legături cu Emil Boc. Este vorba despre Sugar Liviu Claudiu, Taica Radu Horaţiu şi Pinte Mircea. Primii doi au fost, în urmă cu câțiva ani sponsorii de campanie (2008) al lui Emil Boc când primarul Clujului a fost premier. Răsplata nu s-a lăsat așteptată: în pofida faptului că Decorint s-a ocupat de construcții, firma a câștigat un contract de la Ministerul Educației pentru… zeci de mii de jucării care au fost trimise grădinițelor din România. Valoarea contractului respectiv a fost de aproximativ 1,5 milioane euro la nivelul anului 2010.

De altfel, în 2008 Sugar, Taica și Pinte au acaparat compania Decorint.

Atunci a avut loc fuziunea cu societatea Fimaro IMB, societatea devenind Decorint SA. Această fuziune a funcţionat până în 2011, când a avut loc divizarea între cele două societăţi, revenindu-se la Decorint SRL.

În 2008, Konti Tibor Istvan, actualul patron al companiei, a fost numit în funcția de director general al companiei Decorint și deținea 18% din pachetul de acțiuni.

În anul respectiv, Decorint a fuzionat cu Fimaro Invest, afacerea tripletei Pinte – Taica – Horațiu, mai corect spus, a fost absorbită de Fimaro.

La Fimaro acționari erau Pinte Mircea Gheorghe – 25,2900 %,  Taica Radu Horatiu – 25,2900 %, Sugar Claudiu Liviu împreună cu S.C. FINAS S.R.L. – 25,4325 %, alți actionari –  23,9875 %.

La Decorint, structura acționariatului era formată din Pinte Mircea Gheorghe – 27,3330 %, Taica Radu Horatiu –  27,3340 %, Sugar Claudiu Liviu – 27,3330 %, Konti Tibor Istvan – 18,0000 %.

”Administratorii unici ai FIMARO IMB S.A., în persoana dlui Mircea V. Ignat și a DECORINT S.R.L., în persoana dlui Konti Tibor Istvan au fost însărcinați de către adunările generale extraordinare din 16 noiembrie 2007 la FIMARO IMB S.A. și 16 noiembrie 2007 la DECORINT S.R.L. să pregăteasca proiectul de fuziune prin absorbție a societății DECORINT de către FIMARO IMB”, arată o notă din Monitorul Oficial.

La vremea respectivă a părut, mai curând, că din acest business ies câștigători Pinte – Taica și Horațiu: Fimaro Invest avea un capital social de 100.000 lei, iar compania absorbită, Decorint, avea un capital social de  4.780.000 lei!

”Modalitatea de fuziune a FIMARO IMB cu DECORINT FIMARO IMB și DECORINT fuzionează prin transmiterea universală a patrimoniului DECORINT S.R.L., către FIMARO IMB S.A., sub rezerva aprobării de către AGA societăților implicate și de către Oficiul registrului comerțului. FIMARO IMB preia acest patrimoniu și pasivele aferente. Fuziunea are ca efect dizolvarea, fără lichidare, a societății DECORINT. Ca titlu de contraprestație, FIMARO IMB va emite noi acțiuni care vor fi atribuite asociaților societății DECORINT. Acțiunile noi vor fi emise pe baza unei hotărâri a adunării generale extraordinare a FIMARO IMB de majorare a capitalului social al societății”, se arată în nota publicată în Monitorul Oficial.

Au luat spuma și-au plecat

În 2010, structura acționariatului Decorint era următoarea: Pinte Mircea Gheorghe – 26,79%, Sugar Liviu Claudiu – 18,40 %, Taica Radu Horatiu – 26,79% și Konti Tibor Istvan – 13,62. Restul de 14,40% din acțiuni erau deținute de ”cuponari”.

În 2011, Decorint a revenit la starea din 2008, adică de SRL, doar că acționarii Pinte – Taica și Sugar au dispărut, lăsându-i, în mod generos, pachetul de acțiuni fostului director numit în funcție de ei.

Nu au dispărut gratis. Proiectul divizării a presupus reînființarea Fimaro Invest care a preluat patrimoniul Decorint:

”FIMARO INVEST – S.A., societate nou înființată, preia următoarele imobile: a) Teren în suprafață de 5755 mp – Arător și fânaț deasupra Hajongardului evidențiat în CF 262141 Cluj, sub Top 12860/2 având înscris sub C+1 cu încheierea 5311/18.09.1947 intabulare drept de servitute de drum (…)

b) Imobil – teren în suprafață de 9.215 mp, cu construcții situat în bd. Corneliu Coposu nr. 167, Cluj- Napoca, evidențiat în CF 261992 (…)

2. Reducerea capitalului social al S.C. DECORINT – S.A. de la 376.157,50 lei la 90.277,8 lei prin reducerea valorii nominale a unei acțiuni de la 2,5 lei la 0,6 păstrând numărul de acțiuni.

3. Aprobarea actului constitutiv al societății deschise S.C. FIMARO INVEST – S.A. care ia ființă ca urmare a divizării S.C. DECORINT – S.A”, arată o notă a Monitorului Oficial de la sfârșitul anului 2010.

În anul următor, Konti a devenit președintele Consiliului de administrație, iar după încă un an a ajuns singurul acționar printr-o preluare obligatorie a acțiunilor minoritare deținute de cuponari (conform dispozițiilor art. 206 din Legea nr. 297/2004).

DNA Cluj în chirie la Primăria Cluj Napoca

Până în 2015, DNA Cluj a funcționat în sediul Parchetului Militar Cluj, dar Anca Mărincean, șeful secției clujene a parchetului Anticorupție, a cerut administrației locale un sediu mai mare. L-a primit și, inițial, administrația Boc a băgat aproximativ 600.000 lei pentru reparații. La data respectivă, firma Ando Construct, una dintre societățile abonate la lucrările primăriei clujene s-a ocupat de renovări și de instalarea unei schele care, între timp, a devenit ”istorică”.

Sediul are o suprafață de aproape 800 metri pătrați, compartimentată în 16 birouri, anexe și o sală de protocol.

După aceste lucrări, Primăria Cluj Napoca a mai organizat o licitație pentru renovarea completă a clădirii, dar nu a fost nimeni interesat, astfel că procedura a fost anulată în ianuarie anul trecut. Ulterior, licitația a fost refăcută și contractul a fost câștigat de cei de la Decorint.

Taica i-a luat în chirie pe polițiștii clujeni

Radu Taica, despre care jurnaliștii au scris că ar fi fost un om de bază al primarului Emil Boc, primește de la Poliția Municipiului peste jumătate de milion de euro, după ce instituția și-a mutat provizoriu sediul în clădirea pe care Taica o deține. 

Din 28 noiembrie 2019, sediul Poliției Municipiului Cluj-Napoca a fost mutat temporar pe strada Corneliu Coposu nr. 167 ca urmare a renovării clădirii în care funcționează instituția.

Pentru chirie, Poliția Municipiului plătește lunar suma de 143.677 lei plus TVA, adică aproximativ 30.000 de euro (fără TVA). Contractul expiră la sfârșitul lunii august 2021, ceea ce înseamnă o chirie totală de aproximativ, 3.000.000 lei (628.500 euro) la care se adaugă TVA.

3 COMENTARII

  1. Liderii PNL și-au folosit în mod sistematic influența politică pentru a obține foloase necuvenite în favoarea lor și a unor membri sau apropiați ai PNL, ceea ce constituie infracțiuni de corupție în formă continuată din vremea PDL.

  2. În 2019 Primăria Cluj Napoca a mai investit în clădirea Dorobanților 1, sediu DNA, aprox 1 milion de euro…. Și tot asa din 2 în 2 ani, de ce???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.