Emil Boc și mai mulți primari contestă decizia Guvernului Câțu de a a opri finanțarea transportului local al elevilor din bugetul de stat, urmând să fie asigurat de bugetul local. Decizia a fost luată după ce municiiple au construit planul bugetului pe 2021, conform legii în vigoare care zice că finanțarea transportului local al elevilor se face din bugetul de stat. Astfel multe dintre municipi se află în imposibilitatea de a oferi transportul gratuit eleviilor și riscă să pună în pericol buna funcționare a sistemului de învățământ.

AMR arată că, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, inițiat de MEN, se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât nu se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (in interiorul municipiilor/oraselor) din bugetul de stat, transferând aceasta obligație autorităților locale.

„Legea 226/2020 (care a modificat Legea educatiei nationale / 1/2011) stipulează clar, fără evhivoc, că:

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic ”, finanțarea asigurandu-se de la bugetul de stat.

Urmare aprobării, de catre Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile și-au construit bugetele pe anul in curs plecând de la legislația în vigoare, respectiv de la asigurarea finanțării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat.

Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificarea legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului in parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național.

Totodată se încalcă unul din principiile autonomiei locale conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare”, se mai arată în comunicat AMR.

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei operatorilor români de transport (FORT), este nemulțumit de finanțarea transportului gratuit judetean și interjudețean al eleviilor.

Bugetul acordat de stat pentru decontarea transportului gratuit este sub jumătate din costurile operaționale. Guvernul zice că acordă gratuitate transportului eleviilor, dar nu oferă buget suficient pentru a acoperii cheltuilile pentru fiecare pasager.

Companiile de transport sunt lăsate să deconteze singure majoritatea costurilor transportului, rezultând neacordarea gratuității eleviilor și imposibilitatea decontări abonamentelor. Momentan, în Guvern nu există o discuție care să caute soluții pentru această problemă, deși a fost solicitată de mai multe ori.

Asociațiile elevilor sunt la fel de nemulțumite de situație ca și companiile de transport.

Citește și: O angajată CTP Cluj ar fi infectat intenționat mai mulți angajați ai companiei

Sursă: știripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.