Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că impozitul pentru venit rămâne 100% la nivelul autorităţilor locale, de la 1 decembrie 2019. Deși Legea bugetului de stat pentru 2019 este una benefică, primarul Clujului, Emil Boc, nu s-a putut abține să nu facă speculații pe baza acestui subiect: “în detalii se ascund problemele”. Primarii din Cluj sunt încântați de anunț cu toate că sunt sceptici cu privire la acesta.

 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reafirmat, sâmbătă dimineața, 12 ianuarie, într-o emisiune, că impozitul pentru venit rămâne 100% la nivelul autorităţilor locale, de la începutul acestui an.

Teodorovici a subliniat că „impozitul pentru UAT-uri, adică autorităţile locale, la 100%” se va regăsi în Legea bugetului de stat pentru 2019, iar măsura va fi aplicată de la 1 ianuarie 2019.

„Nu este nicio veste. Este ceea ce am promis şi ceea ce am făcut. Ei sigur ştiu acest lucru. Impozitul pe venit rămâne 100% la nivel local”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, sâmbătă dimineaţa, într-o emisiune la Antena 3.

teodorovici_2_0-538x332

Boc face speculații înainte de alegeri?

După anunțurile făcute de Eugen Teodorovici, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, speră ca această veste să nu fie doar o simplă „știre de matinal de weekend, pentru divertisment”. Deși Teodorovici a declarat clar că Impozitul pe venit rămâne 100% la nivel local, Boc incă e sceptic referitor la acest anunț.

Deși Emil Boc pare încântat de Legea bugetului de stat pentru 2019 și a recunoscut că, în lipsa unei Legi a bugetului de stat, municipalitatea pierde lunar circa o jumătate de milion de euro din bugetul local, dă de înțeles că s-ar putea să fie anumite detalii care vor crea probleme pe viitor. Astfel, Boc recunoaște că anunțul este unul pozitiv și benefic orașului Cluj-Napoca, dar induce, fără argumente concrete sau dovezi, faptul că s-a putea ascunde alte detalii în spatele anunțului.

„Dacă știrea aceasta nu este una de matinal de weekend, pentru divertisment, atunci ar fi pozitivă. Dar haideți să vedem cum va arăta bugetul ca proiect trimis la Parlament de către Guvern! Repet, dacă știrea este exact așa cum s-a transmis, ar avea un caracter pozitiv pentru municipalitate, dar în detalii se ascund problemele.”, a declarat edilul orașului Cluj Napoca, la un post de radio local. 

Boc: Este important ca odată cu această sumă anunțată să nu se dea duble responsabilități fiscale.

Deși nu a anunțat nimeni că o dată cu faptul că impozitul pentru venit rămâne 100% la nivelul autorităţilor locale vor apărea alte responsabilități fiscale ale consiliului local și până în momentul actual nu există nici o datorie fiscală în plus față de anul precent, Boc insistă pe faptul că în spatele acestei Legi a bugetului de stat s-ar putea ascunde noi datorii fiscale din partea consiliului local care până acum erau suportate din bugetul național.

“Adică să ne spună, «OK, până acum vă dădeam 43% din impozitul pe venit înapoi la municipalitate. Vă dăm acum 100%, dar vă mai punem 10 poveri fiscale pe care până acum le suportam din bugetul național». Trebuie văzut dacă această descentralizare rămâne efectivă pentru a recupera pierderile pe care le-am avut anul trecut. Sper că așa va fi, îmi doresc din suflet pentru orașul nostru să nu mai pierdem 28 de milioane de euro. În fiecare lună pierdem jumătate de milion de euro doar prin faptul că nu avem o Lege a bugetului de stat, în comparație cu anul trecut”, a declarat edilul, la un post de radio local.

Părerile primarilor din jueţul Cluj 

Primarul municipiului Câmpia Turzii,  Dorin Nicolae Lojigan, nu este la curent cu anunțul făcut de Eugen Teodorovici dar consideră că dacă va rămâne 100% impozitul pentru venit la nivel local ar fi foarte benefic pentru municipalitate.

mircea-morosan-primar-huedin

Mircea Moroşan, primarul din Huedin, nu crede în anunțul făcut de Teodorovici și e de acord cu Boc că dacă chiar se va da 100% din impozitul pentru venit la nivel local, acest fapt ar putea ascunde și alte detalii.

“Până nu văd nu cred. În plus aceștia dau cu o mănă și iau cu doua, e posibil să se ascundă și alte datorii pentru administrația locală.”, a declarant Mircea Moroșan, primarul municipiului Huedin.

horia-sulea

Horia Şulea, primarul comunei Florești, e de părere că e o decizie foarte benefică tuturor autorirăților locale și în favoarea comunei Florești, astfel va putea investi mai mult in beneficiul Floreștiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here