Daniel Raita, una dintre victimele interlopului clujean Şule Adalbert Valentin, cunoscut sub numele de ”Tinuţ”  din clubul de manele Byblos, s-a supărat rău de tot pe primarul Emil Boc şi pe ale sale reglementări. Atât de tare, încât s-a mutat din casa pe care o deţine în Cluj împreună cu familia sa. Raita este cunoscut şi pentru relaţiile pe care le are cu un cunoscut interlop, Sorin Mureşan, zis ”Luduşu”, care este conectat la afacerile “girate” de Toma Rus, fostul şef al BCCO Cluj Napoca.

 

 Boc i-a luat intimitatea lui Raita

Daniel Raita deţine în Cluj-Napoca un imobil pe strada Şcolii în cartierul Dâmbul Rotund. Odată cu reglementările PUG, zona în care este încadrată imobilul pe care-l deţine este alipită unei zone care se dezvoltă în regim de înălţime de maxim 28m, motiv pentru care Raita spune că întreaga sa locuinţă şi curte va fi înconjurată de construcţii cu un regim de înălţime ce va schimba complet zona în care locuieşte.

”Din prismea acestei dezvoltări urbanistice preconizate de dvs., imobilul meu nu va putea fi folosit conform destinaţiei pe care am autorizat-o, respectiv locuirea pentru familia mea”, spune Daniel Raita, prin avocat Crina Ioana Ciocian.

Din acest motiv, Raita a făcut în această vară o plângere prealabilă către Primăria condusă de Boc prin care cere ca zona respectivă să fie reglementată într-o zonă care să permită dezvoltarea destinaţiei pe care o avea la momentul autorizării construcţiilor sale şi cere să i se respecte dreptul la proprietate şi la viaţa privată.

În plângerea respectivă, Raita spune, prin avocat, că zona iniţială era una cu construcţii cu regim de înălţime redus, motiv pentru a şi construit respectiva casa în zona respectivă.

”La acest moment însă, previziunea pe care aţi dat-o vecinităţilor noastre va face imposibil de dorit a se locui într-o casă în zona în care vor fi edificate construcţii de birouri/locuinţe colective cu regim de înălţime de 28m – probabil cu balcoane şi ferestre care vor avea vedere spre casa şi curtea mea”, susţine Raita.

 

S-a mutat din cauza lui Boc

Daniel Raita, împreună cu familia au demarat procesura mutării, nemaidorind sub nicio formă să mai locuiască într-o zonă care se va dezvolta la nivel de locuri.

”Imobilul meu cuprinde casă, grădine şi anexe. La momentul autorizării şi ulterior, este evident faptul că scopul pentru care am dorit să îmi ridic casa şi să locuiesc în aceasta, împreună cu familia mea, era pentru a evita atât aglomeraţia oraşului, cât şi dorinţa de a locui într-o zonă retrasă, de case. Acest lucru a implicat o investiţie considerabilă financiar din partea mea.

După apariţia noului PUG, proprietatea mea este înconjurată de o zonă încadrată în UTR RrM3, astfel încât scopul pentru care a fost edificată casa, cât şi dorinţa de a nu locui într-o zonă intens exploatată urbanistic nu mai subzistă”, se mai arată în plângere.

Din acest motiv, Raita îi cere lui Emil Boc fie revocarea încadrării zonei vecine, într-una care să menţină specificul zonei, fie schimbarea UTR pentru proprietatea sa, într-un UTR ca cel vecin ”pentru a da valoare acestui imobil în care nu mai doresc să locuiesc datorită viziunii urbanistice a dvs. de a dezvolta zona într-o zonă cu construcţii care vor umbri şi aglomera vecinităţile proprietăţii mele”. Raita mai menţionează  că a început procedurile de schimbare a domiciliului, deoarece nu mai are sub nicio formă intenţia de a mai locui în acea zonă aşa cum este reglemmentată în prezent.

 

Raita îl acuză pe Boc de nelegalitate

În aceeaşi plângere prealabilă, Daniel Raita, prin avocat Ioana Ciocian, spune că noul PUG emis de municipalitate este nelegal, fără a se ţine cont de realităţile de la faţa locului.

”Din punct de vedere legal, noul PUG al municipiului Cluj-Napoca trebuie să aibă în vedere situaţiile concrete, de la faţa locului, pentru fiecare zonă în parte şi să se încadreze aceste zone în destinaţia pe care deja o aveau instituită, nicidecum nilte încadrări care nu au legătură cu tendinţa de dezvoltate a unui municipiu cum este Cluj-Napoca.

Situaţia pe care v-o supunem dezbaterii reprezintă o eroare a Proiectantului PUG şi o nelegalitate vădită (privitor la modul la care s-a întocmit PUG), vizând modul în care ne este încălcat în mod iremediabil dreptul la proprietate, fără a se ţine cont de realităţile de la faţa locului, nici de scopul Legii 350/2001 care implică obligativitatea unui PUG nou de a fi elaborat raportat la situaţii concrete, pe zone studiate temeinic şi încadrarea acestor zone deja constituie din punct de vedere urbaistic.

Beneficiarul PUG-ului Municipiului Cluj-Napoca este Municipiul Cluj-Napoca al cărui reprezentanţi sunteţi, motiv pentru care întreaga responsabilitate a conformităţii şi corectitudinii noilor reglementări cad strict în sarcina dvs.”.

 

Primăria Cluj-Napoca s-a mai ales cu un proces

Deoarece consilierii locali au respins plângerea prealabilă formulată de către Daniel Raita, în octombrie 2017 acesta a dat în judecată Municipiul Cluj-Napoca şi Consiliul local unde cere anularea actului administrativ menţionat.

Direcţia de Urbanism a transmis că ”modificarea încadrării funcţionale a unor parcele reglemetate prin PUG nu poate fi făcută în baza plângerii prealabile, ci doar prin actualizarea PUG în integralitate, cu reluarea procedurii de avizare şi informare a publicului.”.

toma rus cu sorin muresan

”Luduşu”, prieten cu Toma Rus

În septembrie 2014, Tribunalul Arad a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a trei persoane: Sorin Mureşan, Cătălin Şărban şi Eugen Burz. Deşi multe din faptele lor de violenţă au fost comise în Cluj-Napoca, a fost nevoie de intervenţia unor instituţii din afara judeţului. Anchetatorii susţin că cei implicaţi erau în relaţii extrem de apropiate cu poliţişti sau foşti poliţişti, unii dintre ei cu funcţii foarte înalte în Ministerul de Interne.

Unul dintre cei vizaţi de procurorii DIICOT Arad este Sorin Mureşan, zis „Luduşu”. Acesta este originar din Luduş, judeţul Mureş, şi a venit la Cluj în urmă cu aproximativ 20 de ani, pe vremea când comandant al Poliţiei Cluj Napoca a fost numit comisarul şef Pop Teodor Puşcaş, venit de la IPJ Mureş. Mureşan se află în relaţii extrem de apropiate şi cu fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Toma Rus, cu care se afişa mai toată ziua prin oraş. Vreme de mai mulţi ani, a fost şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj, subordonată DIICOT Cluj. Un alt poliţist cu care Sorin Mureşan se lăsa fotografiat este Dragoş Marc, şeful structurii care se ocupă de culegerea de informaţii, subordonată BCCOA Cluj. Din cauza prieteniei cu mai mulţi poliţişti, ancheta s-a desfăşurat în mare linişte. De la IPJ Cluj au lucrat câţiva anchetatori de maximă încredere, iar informaţiile adunate au fost trimise la Arad, fără ştirea poliţiştilor de la BCCOA Cluj, au dezvăluit surse din sistem, potrivit evz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.