La mijlocul săptămânii trecute, primarul Emil Boc şi-a publicat pe pagina instituţiei pe care o conduce raportul de activitate din perioada 2012-2014. Acesta a inclus în raport proiectele finalizate de administraţia locală, dar şi cele în desfăşurare în prezent. Pentru proiectele majore care au fost amânate de la un an la altul, edilul „s-a scos” în conferinţa de presă, spunând că acest eşec este „independent” de activitatea primăriei.

 

Raportul primarului începe cu situaţia bugetului municipiului care, potrivit acestuia, „este un buget echilibrat şi raţional, în creştere pe majoritatea capitolelor bugetare, cu accente pe direcţiile strategice de dezvoltare ale oraşului” şi a crescut cu 55% faţă de 2013. Această majorare se datorează, bineînţeles, atragerii de fonduri europene, dar şi utilizării creditului contractat în 2011, acesta fiind în ultimul an în care poate fi folosit.

În aceşti doi ani, fondurile europene pentru investiţii au suplimentat bugetul, valoarea totală a contractelor de finanţare semnate fiind de 589.083.645,69 lei (aproximativ 131 milioane euro), iar valoarea proiectelor aflate în diverse stadii de evaluare în vederea contractării este de 181.560.623,27 lei (40,5 milioane euro).

Potrivit raportului primarului, Primăria Cluj-Napoca şi-a concentrat politicile fiscale pe atragerea de noi investitori şi, în special, pe crearea de locuri de muncă. S-a acordat ajutor de minimis pentru clădirile „verzi”, prin reducerea taxelor pentru clădirile eficiente energetic, şi facilităţi fiscale pentru clădirile sau terenurile situate în parcurile industriale.

 

Dezvoltarea e prioritară

La capitolul proiecte finalizate, Primăria se laudă anul acesta cu finalizarea parkingului de pe strada Mehedinţi şi a celui de pe Fabricii. În cazul primului parking, administraţia a convenit să mute proiectul unei parcări supraterane din cartierul Mărăşti pe strada Mehedinţi, din cauza opoziţiei vehemente a cetăţenilor din zonă. În Mănăştur, parkingul a mai suferit amânări din cauză că s-a constatat necesitatea devierii utilităţilor înainte de demararea proiectului.

De asemenea, s-a finalizat modernizarea liniei de tramvai, un proiect de amploare pe bani europeni, care a cauzat neplăceri clujenilor, dar s-a desfăşurat în grafic. În cadrul aceluiaşi proiect s-au cumpărat tramvaie poloneze moderne, care circulă acum în municipiu. Acum, Cluj-Napoca va beneficia de alţi bani europeni pentru refacerea tramei stradale pe traseul pe care s-a lucrat până acum la tramvai.

Din contractul semnat cu Diferit şi KIAT pentru modernizarea străzilor şi aleilor din municipiu s-au realizat lucrări de reparaţii pe aproximativ 350 de străzi, inclusiv pe arterele de circulaţie Calea Borhanci şi Traian Vuia, străzile Oaşului, Mehedinţi şi Donath.

La capitolul social, Primăria a extins acordarea de abonamente gratuite şi pentru elevii clujeni, alături de pensionari, iar aceştia beneficiază de 15.000 de burse. Fondurile alocate proiectelor culturale şi proiectelor pentru tineret s-au dublat de la două milioane de euro la 4,5 în anul 2014, în pregătirea statutului de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.

 

Proiecte sociale

Proiectul pilot de bugetare participativă din Mănăştur este considerat un succes de către primarul Emil Boc, care vrea să-l extindă şi în Mărăşti anul acesta. În urma acestuia, au fost rezolvate mai multe situaţii punctuale care ţin de infrastructura cartierului şi s-a decis demararea unei investiţii pentru modernizarea cinematografului Dacia, pentru care s-a lansat deja licitaţia.

Părinţii clujeni au primit un ajutor în plus prin finalizarea extinderii Grădiniţei „Licurici” din Mănăştur, de pe str. Arinilor şi amenajarea unei creşe aici, deschiderea unei creşe pe str. Septimiu Albini, amenajarea unei clădiri noi la Grădiniţa „Bambi” din Mărăşti, şi mai ales prin acordarea unui sprijin pentru părinţii cu copii la creşe. Prin acesta părinţii din Cluj-Napoca plătesc mai puţin pentru masa copiilor care merg la creşă, în funcţie de veniturile familiei.

Primăria a reabilitat „Centrul de găzduire temporară”  de pe strada Oaşului, de 70 de locuri, pentru ca cei aflaţi în dificultate să aibă un loc unde să locuiască şi să primească o masă caldă, potrivit primarului. Au fost distribuite alimente pentru persoane defavorizate  în cadrul a două programe. „Primăria Cluj-Napoca a găsit resurse să repare nedreptatea creată categoriilor defavorizate care au rămas fără anumite alimente de bază, atunci când programul european de furnizare de alimente pentru categoriile vulnerabile s-a blocat”, arată raportul primarului.

 

Oraşul inteligent şi verde

Reprezentanţii primăriei clujene se mândresc cu faptul că s-a introdus recent plata biletelor la transportul în comun prin SMS, pentru a completa serviciile „inteligente” oferite, alături de  plata parcării prin SMS şi plata taxelor şi impozitelor locale cu dispozitive mobile din 2014, prin QR coduri incluse pe înştiinţările de plată anuale.

Pe lista realizărilor apare şi amenajarea unui loc pentru picnic pe Valea Gârbăului, dar şi proiectul destinat companiilor, „Adoptă un spaţiu verde!”, prin care aceştia se angajează să amenajeze şi să întreţină aceste zone verzi din oraş.

Iluminatul ornamental s-a realizat anii aceştia folosind integral tehnologie LED, ceea ce a însemnat economii la curentul electric, alături de cele realizate prin modernizarea iluminatului public pe străzi importante ca Bună Ziua, Câmpului, Putna, Clăbucet, Aurel Vlaicu. S-au executat lucrări pentru instalarea a 2.647 de corpuri de iluminat public în 47 de zone, respectiv intervenţii pentru întreţinerea sistemului de iluminat public în 5.317 locaţii. De asemenea, s-a menţinut preţului la gigacalorie, prin investiţii semnificative în modernizarea sistemului de termoficare, care au fost însă în beneficiul clujenilor, consideră edilul.

 

Proiecte amânate „din motive independente”

“Nu sunt mulţumit pe deplin de ceea ce am făcut în aceşti doi ani. Proiecte precum Sala Polivalentă sau PUG puteau fi mai avansate – motive independente ne-au împiedicat ca ele să fie gata până la acest moment; Sala polivalentă va fi gata în noiembrie, iar noul PUG sperăm să intre spre aprobare în octombrie. Unele lucruri pot fi făcute mai bine şi mai repede, însă vă asigur că am încercat cu bună credinţă, împreună cu echipa din primărie, să finalizăm proiectele pe care le-am anunţat”, a declarat Boc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.