Pe ultima sută de metri înainte de alegerile locale, oficialii municipalității locale mai cadorisesc ”abonații” cu câteva contracte. Suma totală a contractelor este de peste 3,1 milioane de lei în situația în care două dintre contracte sunt suplimentări la licitațiile deja încheiate. Firmele beneficiare sunt K&K Studio de Proiectare din Zalău, Euras din Zalău și firma locală Coldea construcții. Una dintre firmele respective este conectată la afacerile derulate de fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Culturii, Csilla Hegedus.

Înainte de alegerile locale, bugetul primăriei clujene a devenit mai generos cu firmele care au câteva ”abonamente” la licitațiile locale.

Municipalitatea clujeană a atribuit două contracte referitoare la suplimentarea unor acte deja încheiate și un contract pentru studiile și expertizele tehnice care vizează clădirile aflate în degradare din centrul istoric al municipiului.

La mijlocul acestei luni, Primăria Cluj Napoca a atribuit contractul ”Servicii de proiectare cu obținerea autorizației de construire, elaborare studii și expertize tehnice,în scopul realizării lucrărilor de reparații curente și întreținere la imobilele aflate în proprietatea Statului Român și date în folosință Municipiului Cluj-Napoca, situate în „Ansamblul Urban – Centrul Istoric al orașului Cluj-Napoca”. Licitația care a fost estimată la suma de 1.527.600 de lei, fără TVA, a fost câștigată de firma K&K Studio de Proiectare din Zalău pentru suma de 1.479.600 de lei, fără TVA. nu a fost extrem de greu pentru societate ținând cont că a fost singura firmă participantă la această licitație.

A doua licitație se referă la contractul ”Execuție lucrări suplimentare care nu au fost incluse în contractul de lucrări nr. 229735/17.06.2015, având ca obiect «Restaurare turn corp principal – C1 al clădirii Primăriei Cluj-Napoca, Calea Moților nr. 3»”. În acest caz nu a mai fost făcută nici o licitație, iar firma Euras din Satu Mare a primit o suplimentare de contract în valoare de 59.194,59 de lei, fără TVA.

A treia licitație este tot o suplimentare de contract, ”Lucrări suplimentare care nu au fost incluse în contractul de lucrări cu nr. 203005/27.05.2015”. Nici aici nu a mai fost făcută o licitație iar firma clujeană SC Coldea Construcții va mai primi 1.582.600 de lei, fără TVA.

 

Afaceri cu K&K

Societatea  K&K studio de proiectare a câștigat lucrările de proiectare a unei mansarde pentru sediul primăriei clujene. Chiar dacă lucrările au fost estimate la la 95.000 de lei, K&K Studio de Proiectare SRL a câștigat contractul cu suma de 46.400 de lei.

În 2012, firma a avut o cifră de afaceri de 253.500 de lei, un profit de 12.250 de lei și datorii de peste 152.000 de lei. Apoi, în 2013 firma a mers pe pierderi de 121 510 de lei, în anul următor și-a revenit cu un profit de 26 204 de lei, iar anul trecut a avut un profit de 12.300 de lei. Bilanțul din ultimii șapte ani ai firmei arată că a avut datorii de 45.500 de lei în 2011, 416 lei în 2010, 550 de lei în 2009, 6.289 de lei în 2008, 5.000 de lei în 2007 și peste 6.000 de lei in 2006.

Firma K&K Studio de Proiectare a mai încercat să liciteze și pentru contractul de supraveghere a lucrărilor de înlăturare a tencuielilor aflate în stare de degradare pe clădirile din centrul orașului, dar suma pe care a cerut-o a fost prea mare. Patronul și administratorul este KULCSAR ANDRAS LEVENTE.

 

Boc suplimentează contractul unei firme legată de Csilla Hegedus

Firma Euras din Satu Mare, care a primit o suplimentare de contract pentru lucrările care se derulează de aproximativ trei ani de zile la turnul primăriei clujene este legată de afacerile fostului secretar de stat din Ministerul Culturii, Csilla Hegedus. În mod normal, lucrările ar trebui să fie finalizate în luna iunie a acestui an. Pe de altă parte, potrivit contractului inițial încheiat, “în cazul în care din vina sa exclusivă, executantul nu reuşeşte să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin contract, achizitorul are dreptul de a deduce din preţul contractului (TVA inclus), ca penalităţi, o sumă echivalentă cu cota de 0,1% pe zi întârziere din valoarea lucrărilor neexecutate, până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor”. Cu toate acestea, firma Euras a primit suplimentări de fonduri. Prețul pentru care municipalitatea clujeană a căzut la înțelegere cu firma Euras este de peste 1,5 milioane de lei, fără TVA. firma este patronată de Mircea Lețiu care, potrivit propriei sale prezentări de pe site-ul firmei ”a absolvit cursurile post-universitare de reabilitare a monumentelor istorice organizate în cadrul Facultății de Istorie din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, în colaborare cu Fundația Transilvania Trust”. Potrivit declarației de interese a fostului secretar de stat Csilla Hegedus, una dintre firmele tatălui ei, Szabo Balint, a fost asociat cu societatea Euras. Firma la care Hegedus face referire este Utilitas CCPDRPC SRL. Împreună, cele două firme au câștigat o licitație în județul Brașov în valoare  de 756.325 de lei, fără TVA. De asemenea, fundația Transilvania Trust este patronată de tatăl lui Hegedus. Clădirea în care se află sediul principal al Primăriei Cluj-Napoca a fost inițial sediu al Comitatului Clujului. Este un monument istoric și de arhitectură construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe strada Mănășturului, în prezent str. Moților nr. 1-3. Edificiul, operă a arhitectului Ignac Alpar, se găsește pe lista monumentelor istorice.

 

Suplimentări la Coldea Construct

Cea de-a treia firmă care a primit suplimentări de contract este beneficiara unuia dintre celel mai mari contracte atribuite în ultimul timp de municipalitatea clujeană. Firma Coldea Construcții a câștigat, alături de SC Ceconi, un contract în valoare de aproape 40 de milioane de lei pentru renovarea a trei școli din oraș. Firma este  administrată și deținută de POP VASILE și COLDEA GABRIEL MIHAI. Vasile Pop, asociatul lui Coldea, are mai multe case de schimb valutar controlate prin intermediul firmei Gulden 4 și a fost acționar în cadrul firmei de construcții HV Imobil construct, un SRL care a fost implicat într-un scandal imobiliar în anul 2008.

De asemenea, și în cazul lucrărilor care vizează Liceul Mihai Eminescu cei de la Coldea Construct au dat chix, însă acest aspect se pare că nu îi deranjează pe reprezentanții municipalității clujene, drept pentru care au încheiat majorarea de contract.

Banii pentru lucrările derulate la școlile respective provin din fonduri europene. Din 2014, Municipiul Cluj-Napoca implementează proiectul „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 ,,Îmbunătăţirea infrastructurii sociale’. Valoarea totală a proiectului este de 62.522.750,44 lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată este 48.559.740,32 lei. Durata totală de implementare a proiectului este de 12 luni. Obiectivul specific constă în reabilitarea infrastructurii educaţionale şi creşterea capacităţii de şcolarizare în 3 unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar în municipiul Cluj-Napoca, respectiv Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, în vederea asigurării calităţii şi îmbunătăţirii condiţiilor de acces la educaţie.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.