Răsturnare de situație în cazul dezastrului urbanistic din Florești zămislit pe vremea fostului primar Horea Șulea! Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au stabilit cu titlu definitiv că Primăria Florești nu trebuie să prelungească cele trei autorizații de construire emise fără respectarea prevederilor legale în vigoare, în favoarea societății Vialin Invest SRL. 

În vara anului trecut, firma Vialin Invest SRL patronată de afaceristul Vasile Bulzan a dat în judecată Primăria Florești cerând magistraților să dispună obligarea instituției publice la prelungirea a trei autorizații de construire cu 24 de luni. Inițial, Tribunalul Cluj a decis că Primăria Florești este legată de mâini și de picioare în fața constructorului care dorea să construiască trei blocuri într-o zonă de case, motivând că dreptul la acțiune al administrației locale s-a prescris.  Cu toate acestea, Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondată cererea de chemare în judecată formulată de societate. Prin urmare, chiar dacă nu s-a obținut anularea autorizațiilor de construire, Vialin Invest SRL este obligată să obțină din nou certificatele de urbanism și avizele necesare, iar apoi să elaboreze un nou PUZ, pentru a-și duce investiția la bun sfârșit. 

„Admite recursul declarat de recurenţii Primarul comunei Floreşti şi Comuna Floreşti împotriva sentinţei civile nr. 2607 din 17.11.2023 pronunţată în dosarul nr. 3868/117/2023 al Tribunalului Cluj pe care o casează în parte în sensul că: rejudecând respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată. Menţine în rest sentinţa. Decizia este definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei azi, 20.03.2024.”, arată soluția pe scurt a instanței.

Blocurile lui Bulzan, autorizate în ultimele zile din mandatul de primar al lui Șulea

Cele trei autorizații de construire au fost emise precum un cadou de „rămas bun”, cu numai 3 zile înainte de alegerile locale din anul 2020, la data de 24 septembrie, de către primarul de la acea vreme, Horia Șulea. Atfel, Vialin Invest SRL a primit pe tavă, cu încălcarea mai multor prevederi legale, trei autorizații de construire pentru edificarea a trei imobile identice de locuințe colective cu regim de înălțime  S+P+E+Er pe strada Narciselor nr. 1A din Comuna Florești. 

După aproape un an de la emiterea autorizațiilor de construire, când pe scaunul de primar se instalase deja Bogdan Pivariu, societatea a comunicat Primăriei Florești începerea execuţiei lucrărilor în temeiul celor trei autorizaţii de construire.  Pentru că Vialin Invest nu s-a încadrat în termenul de execuție a lucrărilor, la data de 15 mai 2023, a solicitat prelungirea autorizațiilor de construire cu 24 de luni. Astfel, a fost deschisă Cutia Pandorei. În momentul în care reprezentanții Primăriei Florești au analizat cele trei autorizații de construire, s-a constatat o serie de nereguli și nu și-au dat acordul pentru prelungirea unor acte care nu respectă prevederile legale și PUG-ul comunei Florești. 

Vialin Invest a primit autorizațiile înainte să obțină avizele MApN

Principalele nereguli identificate făceau referire la lipsa avizelor din partea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) pe care Vialin Invest SRL trebuia să le obțină, obligație statuată în certificatele de urbanism care stau la baza autorizațiilor de construire, deoarece investiția urma să fie realizată în zona de protecție a Unității Militare 01463 Floreşti și a depozitului de muniție. MApN  a refuzat să elibereze avizele respective, însă autorizaţiile de construire au fost emise în lipsa acestor avize. 

Vialin Invest cunoștea bine importanța avizelor MApN, motiv pentru care în anul 2019 a solicitat în instanță eliberarea documentelor, însă instanța a pronunțat o decizie definitivă prin care obliga MApN să emită avizele numai la data de 22 februarie 2023, iar la data de 6 iunie instituția a eliberat documentele.  Astfel, autorizația a fost eliberată cu aproape trei ani înainte de emiterea avizelor, acte fără de care nimeni nu avea dreptul să fac acest demers. 

Nemulțumită de refuzul Primăriei Florești de a prelungi cele trei autorizații de construire, reprezentanții Vialin Invest SRL au formulat o cerere de chemare în judecată împotriva instituției și a primarului Bogdan Pivariu. Societatea și-a susținut argumentele arătând că este vorba despre un exces de putere al autorităţii  publice locale și că a întreprins toate demersurile necesare pentru a completa documentațiile până la momentul în care a solicitat prelungirea autorizațiilor de construire. Cu toate acestea, trebuie să remarcăm că Vialin Invest a obținut avizele MApN la data de 6 iunie, iar solicitarea de prelungire a autorizațiilor de construire a fost făcută la data de 15 mai. 

PUG-ul comunei Florești, călcat în picioare de firma lui Bulzan

O altă problemă identificată de reprezentanții Primăriei Florești se referă la faptul că rapoartele geotehnice ce au stat la baza documentațiilor nu sunt aferente obiectivelor solicitate, mai exact construire imobil de locuințe colective cu regim S+P+E+Er, ci este pentru construire locuințe individuale în regim cuplat, duplex, cu regim de înălțime de P+E. De asemenea, s-a constatat că, prin documentația propusă, se depășește POT aprobat prin PUG pentru obiectivul în speță (locuințe colective), respectiv POT aprobat este de 30%, iar POT propus de beneficiar este de 35%.

Având în vedere aceste încălcări flagrante ale textelor legale și a prevederilor PUG, Primăria Florești a apreciat că este evidentă nelegalitatea celor trei autorizații de construire, motiv pentru care a solicitat anularea acestora. Mai mult, Primăria Florești a înaintat o sesizare și Instituției Prefectului Județului Cluj în acest sens, pentru a parcurge pașii necesari de analizare a legalității actelor administrative. Cu toate acestea, prefectul Irina Munteanu l-a trimis la plimbare pe Bogdan Pivariu, sugerânu-i să se adreseze Inspectoratului de Stat în Construcții, dacă dorește să rezolve situația. De asemenea, ținând cont de faptul că actele administrative a căror prelungire a fost solicitată sunt nelegale, Primăria Florești a formulat cerere reconvenţională, solicitând anularea celor trei autorizații de construire.

Primarul Horia Șulea, prezent la inaugurarea Optimus Nova Center

Firma a fost cuprinsă de microbul imobiliar și a reușit să obțină autorizații de construire pe bandă rulantă de la Primăria Florești. Dacă ne raportăm numai la ultimii 5 ani, aflăm că, în anul 2018, Vialin Invest SRL a obținut o autorizație de construire pentru o clădire de birouri cu regim de înălțime D+P+4E pe strada Avram Iancu nr. 454 din Florești. Clădirea căreia i-a fost atribuit numele de Optimus Nova Center a fost inaugurată cu mare fast un an mai târziu, în prezența primarului de la acea vreme, Horia Șulea, care și-a asumat să sprijine cât mai multe proiecte similare. Tot atunci, Primăria Florești elibera alte patru autorizații de construire care aveau ca beneficiar societatea Vialin Invest SRL, pentru edificarea a patru imobile de locuințe semicolective cu regim de înălțime S+P+E pe strada Crizantemelor. În anul 2020, Primăria Florești a eliberat șapte autorizații de construire pentru realizarea a șapte imobile de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+E+ER pe strada Narciselor, printre care se numără și cele trei autorizații contestate. De asemenea, Vialin Invest SRL a obținut alte patru autorizații de demolare și construire pe numele său, cu numai două zile înainte de alegerile locale din 2020. 

Mai exact, o autorizație pentru demolarea a două corpuri de clădire și construirea unor locuințe colective cu regim de înălțime S+P+E+ER pe strada Avram Iancu la nr 256 și alte trei autorizații de construire pentru locuințe colective cu regim de înălțime S+P+E+ER, pe aceeași stradă la numerele 257, 258 și 259. Blocurile urmau să fie edificate tot într-o zonă de case, însă aceasta nu a fost singura problemă. Potrivit publicației Ziar de Cluj, trei dintre cele 4 autorizații se află la alte adrese, ale vecinilor din strada Avram Iancu: 257, 258 și 259 – două peste drum, la numerele impare 257 și 259 și unul lângă (la 258).

4 COMENTARII

  1. Sper că nu ați primit bani de la Pivariu să-i curățați scamele și să-i faceți pantofii și vă întreb, cum putea Horia Sulea așa de unul singur să aprobe un proiect dacă nu trecea prin etapele de verificare a legalității și cel mai important de aprobare a consiliului local, în care pe vremea aceea era chiar „pivariu” cu clica lui de sinecuri ai lui boc și care a aprobat proiectul. Bravo mă dar vă pricepeți la administrație cum mă pricep eu la popie. Ocupați -vă de Untold, violuri, droguri, nu de ce nu pricepeți și înțelegeți.

  2. eu nu inteleg, doar primarul s-a schimbat, nu si cei care lucreaza in primarie. Cum pot ei sa spuna acum ca autorizatiile, pe care ei le-au semnat, sunt ilegale? nu primarul raspunde din punct de vedere tehnic si juridic, ci arhitectul sef si secretarul comunei, care au semnat autorizatiile.

  3. Da oare de autorizatiile de construire a blocurilor de 15 etaje de la liziera pădurii Hooa de ce nu zice nimic mister Primarul? Acolo e ordin de partid sa tacă, nu? Ca doar beneficiarul este moșu Pic și știe tot Cluj ca în spatele lui e Buda, Boc și Tise. Ca doar cum dracul se autoriza și blococul ala din Parcul Rozelor.

    Băieții își fac liniștiți afacerile în mafia imobiliară ca doar DNA și alții dorm în izmene pana ajunge cineva sa le de-a trezirea de n-or mai știi pe cine sa pună mâna primul.

    LA PIOVRA DI CLUJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.