BT se confrunta cu probleme serioase din cauza situatiei de la Bursa. Clujenii tin cu dintii de valoarea actiunilor. Principalii actionari par dispusi sa faca concesii importante pentru a salva cea mai importanta investitie a lor, Banca. Pentru a o salva, oamenii de afaceri grupati în spatele Bancii,  scot pe taraba un teren important de la Tehnofrig si le-au vândut angajatilor actiuni la preturi „mai piperate” fata de cele de la bursa.

Desi începutul de an a fost extrem de fructuos pentru Banca Transilvania iar perspectivele pareau mai mult decât optimiste pentru actionari, dupa încheierea primului trimestru, criza globala a dat peste cap socotelile bancherilor români si, asa cum era normal, si a celor din Cluj.

Vremuri grele pentru „banca galbena”

În ciuda politicii extrem de curajoase a conducerii BT, Banca, din câte se pare, este în impas.

Daca la începutul lunii iulie, institutia financiara era „pe val”, doua luni mai târziu aceasta se confrunta cu probleme serioase care cer masuri mai mult sau mai putin disperate. Judecând în preturi ajustate (pentru ca TLV a traversat o majorare de capital social atât cu actiuni gratuite cât si cu numerar prin care numarul de actiuni a crescut cu 73%) se poate observa ca titlurile Bancii Transilvania se tranzactionau în iulie 2007 la nivelul de 0,565 lei pe actiune de la care a scazut vertiginos pâna la un minim de 0,365 lei pe actiune consemnat chiar pe 1 iulie 2008 adica la aproape 12 luni fata de momentul maximului amintit.

Prima masura de criza a fost anuntata la sfârsitul lunii iulie, când BT a decis sa cumpere 529 de milioane de actiuni, cotate între 0,28 si 0,4 lei pentru a opri caderea pe care aceastea o înregistrau la Bursa si sa modifice valoarea nominala a actiunilor de la 0,1 la un leu. Din pacate masura nu poate stabiliza pe termen lung efectele crizei, dat fiind faptul ca banca nu poate achizitiona, potrivit statutului, decât maximum 5% din pachet în acest fel. Masura a fost luata, potrivit analistilor, datorita faptului ca pretul actiunilor a scazut foarte mult în ultimele sase luni ceea ce a condus la pierderi importante pentru BT. Astfel,  700 dintre salariatii bancii au cumparat cele 18,06 milioane de actiunile scoase la mezat de banca cu o suma mai mare decât cea cotata la bursa, platind 0,36 lei, titlu, potrivit NewsIn, în timp ce prima emisiune fusese de 0,26 lei, în timp ce cotatia de la bursa din perioada respectiva era de cca. 0,29 lei.

Pe un alt plan, principalii actionari ai BT par decisi sa ia si alte masuri de protejare a bancii. În plina criza financiara, fabrica controlata de acestia, Tehnofrig scoate la vânzare un teren în apropierea centrului orasului, pe strada Fabricii de Chibrituri. Vânzarea terenului de 11 hectare este sigura, dat fiind faptul ca AGA s-a pronuntat deja pentru, iar pe piata imobiliara se fac deja speculatii legate de valoarea acestuia. Daca, initial pretul acestuia era evaluat la peste 50 de milioane de euro, ulterior, pronosticurile au dat ca suma probabila de vânzare, 40-45 de milioane.

Probleme cu angajatii…

În urma cu câteva zile, pe 25 august, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat ca “a luat decizia sanctionarii societatii BT Aegon Fond de Pensii S.A., cu avertisment scris, pentru încalcarea prevederilor articolului 35 din Norma 25/2007 privind marketingul fondului de pensii administrat privat, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit prevederilor art. 35 din Norma 25/2007, “administratorul sau, dupa caz, agentul de marketing persoana juridica este obligat ca în termen de 15 zile lucratoare de la data luarii la cunostinta sa informeze Comisia în cazul în care constata ca agentii sai de marketing încalca prevederile legale.” Sanctiunea a fost acordata în baza prevederilor art. 141 alin. (1) lit. g) si alin. (2) lit. a) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Practic, desi Banca Transilvania se afla pe primul loc într-un top al companiilor pentru care merita sa lucrezi, CSSPP a amendat BT Aegon, divizia de pensii private a bancii a fost sanctionata deoarece “agentii sai încalca prevederile legale” si, ceea ce este si mai grav, “ firma nu a anuntat Comisia”.

Un început bun de an pentru BT…

Potrivit datelor oficiale, la 30 iunie situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale bancii erau mai mult decât îmbucuratoare. Fata de începutul anului, dupa numai sase luni pe toate planurile, banca era în crestere. Numarul creantelor asupra institutiilor de credit scazuse simtitor, de la 1.234.799.044, la 560.889.704, dar cele asupra clientelei erau în crestere cu cca. 20%.

De asemenea datele statistice au aratat ca, din ianuarie pâna în iunie Banca Transilvania îsi majorase numarul partilor în cadrul unor societati adiacente de la 92.000.000, la peste 121.000.000 si a investit sume importante în imobilizari corporale, în special în terenuri si constructii utilizate în scopul desfasurarii activitatilor proprii, peste 148.000.000 lei. Valoarea totala a activelor a crescut în primul trimestru al anului de la 13.876.008.336 lei, la 15.807.322.799.

Trecutul furtunos al Bancii de pe Somes…

Horia Corcila detine, potrivit statutului 5% dintre actiuni, restul pachetului fiind împartit între BERD, SIF-uri sau persoane fizice, precum Robert Rekkers, CEO-ul companiei sau membrii Consiliului de Administratie.

Actionariatul bancii nu a avut niciodata o pozitie rezervata, dimpotriva. În urma cu trei ani a intrat într-un conflict deschis cu milionarul George Copos, pe care l-au chemat în fata Instantei de Judecata pentru o asociere mai putin reusita. Horea Ciorcila si Dorel Goia, prin intermediul Tehnofrig S.A., l-au cooptat pe magnataul bucurestean pentru a cumpara împreuna pachetul majoritar al hotelului Athenee Palace pe care, în cele din urma, Copos a decis sa îl preia pe cont propriu. Desi au fost loviti de lipsa de scrupule a lui Copos, cei de la Tehnofrig nu vor sa se resemneze si, în primavara, au anuntat ca sunt pregatiti sa cumpere actiunile Statului, în cazul în care acesta se decide sa iasa din AGA hotelului Athenee Palace. Totusi, litigiul pare a se fi aplant dupa ce Tehnofrig a accepta sa vânda pentru Ana Hotels partea sa din actiunile Hilton.

În 2006, la un an dupa declansarea conflictului cu George Copos, principalii asociati de la BT si Tehnofrig, dar si de la Maestro, Horia Corcila  si Dorel Goia au aparut din nou la rampa printr-o tranzactie de 5 milioane de euro, suma platita de Caroli Foods, pentru Maestro.

Banca Transilvania a raportat pentru zilele ei de glorie rezerve constate si un profit majorat de la 51.468, la 69.827, de asemenea în urma analizei rezultatului analizei financiare s-a staibilit un profit în scadere de la cca. 340 mii lei, la 111.500.000 si nu s-au raportat pierderi pe niciun plan. Totalul pasiv anuntat de BT era, si el în crestere la începutul verii, ajungând de la 13.876.008.336 lei, la 15.807.322.799.

Bazele Bancii Transilvania au fost puse la sfârsitul deceniului trecut de catre fostii actionari ai uneia dintre primele companii de cablu din oras, Astral Telecom, care, în 2005  fost vânduta UPC-ului. Ideea, din câte se pare, i-a apartinut actualului presedinte al bancii, Horia Ciocila.  Acesta, împreuna cu alti oameni de afaceri prosperi din zona, Sorin Ghite, Valentin Nicola, Bela Urasi, Nicolae Baldi, Ioan si Dorel Goia au obtinut de la compania Liberty Global, din care a rezultat, ulterior, UPC, suma record de 40,5 milioane de dolari. Multi dintre coechipierii de atunci ai lui Ciorcila îi sunt si acum alaturi în echipa de la BT, altii au ales sa se orienteze catre domeniul imobiliar si au investit în compania ImoFinance.

Tudor Asavoiae

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.