Stadionului "Cluj Arena" din Cluj-Napoca. 19.08.2011

Consiliul Județean Cluj a înaintat o solicitare prin care cerea celor de la Cluj Arena SA să își declare insolvența, în măsura în care se încalcă prevederi legale încă din vară.

 

Deși președintele CJ, Mihai Seplecan a cerut public și a sugerat că singura variantă de a scăpa de datoriile de milioane de euro pe care societatea ce administrează stadionul le are la bugetul local al Cluj-Napoca, aparatul de specialitate al instituției județene a emis o adresă oficială în 22 octombrie prin care se explicau prevederile legale și obligația ca SC Cluj Arena SA să intre în insolvență.

 

Directorul Rațiu luptă până în ultimul ceas

În ideea în care insolvența pentru societatea ce administrează bunul Consiliului Județean ar fi fatală, directorul acesteia, Radu Rațiu încearcă la fiecare ședință cu consilierii județeni să prezinte sugestii și să îi convingă pe aceștia să nu ia în calcul insolvența. De asemenea, la o săptămână de la adresa oficială primită de funcționarii de la CJ, Rațiu este optimist că dacă o va ignora, va salva situația prin reprezentanții de la partidele politice din instituția județeană.

„S-a primit acea adresă dar în momentul de față încă sunt negocieri pentru a rezolva problema. Ne-am întâlnit și săptămâna aceasta și nu s-a luat o decizie finala pentru insolvență. Adresa primită  nu are nici un efect. La ședințele de consultare pentru a găsi o altă soluție au participat  liderii politici de la mai multe formațiuni din CJ. S-au discutat despre alte variante, pentru că sunt evenimente ce urmează să se desfășoare pe Cluj Arena și nu e cazul să fie puse în pericol. Intrarea în insolvență ar pune în pericol stadionul și chiar și desfășurarea meciurilor de fotbal. Plus că în afară de datoriile la impozit, societatea nu are restanțe nicăieri.

Din păcate la ultima întâlnire, cei din consiliu nu au ajuns la un numitor comun. Dar pot spune că nici nu se ia în considerare insolvența. S-a discutat orice altceva decât falimentul prin insolvență. Singurul ce dorește insolvența la Cluj Arena este Mihai Seplecan, care poate nu e conștient e ce efecte provoacă o astfel de decizie”, explică directorul societății, Radu Rațiu

 

Uite susținerea, nu-i susținerea

Datorită faptului că pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe de CJ, nu se află nici un proiect care să prevadă o decizie în favoarea Cluj Arena, Gazeta de Cluj a vorbit cu doi dintre consilierii județeni ce au participat la ședințe de dezbatere a problemelor de la stadion

Deși directorul Rațiu consideră că are sprijinul aleșilor județeni, la ședințe, doar colegul de partid, Călin Tuluc este în totalitate de-acord cu el. Ceilalți au anumite rețineri, îi lasă răgaz lui Rațiu de a veni cu un plan pe 2016 pentru a acoperii datoria, dar explică faptul că este imposibil să se facă acest lucru.

„Am fost, din partea PSD-ului la ședințele cu privire la situația critică de la Cluj Arena. E dificil să ne pronunțăm. Dar, dacă nu au posibilitate să se susțină sau să termine anul pe 0, e nevoie să se ceară insolvența.  Eu personal, le-am solicitat să ne spună totalitatea banilor  obținuți pe un  an fiscal.

Pe de-o parte nu poate ca  CJ Cluj să rămână ”țepar” și să nu plătească datoriile. Există o variantă: să se facă virări de la un capitol la altul pentru a strânge suma. Pentru că avem o obligație față de ei și trebuie să îi ajutăm. Dar și așa vorbim de maxim jumătate din datorie. Nu avem cum să plătim toată suma”, explică Vasile Sălătiuan, consilier județean de la PSD.

 

Miracolul să o scape de insolvență

Cu toate acestea varianta pică, deoarece Cluj Arena nu are cum să producă în timp record cealaltă jumătate de bani necesară pentru a se achita datoria de 12 milioane de lei. Impozitul adunat este în valoare de 9 milioane. Aleșii județeni ar fi mers pe varianta de a căutat să achite 50% din sumă, adică 4,5 milioane, însă societății i-ar rămâne de făcut rost de peste 7 milioane de lei, deoarece 3 milioane de lei sunt numai penalizări.

„Să presupunem că găsim 4 milioane să îi putem ajuta cu jumătate din suma. Cluj Arena nu are de unde plăti oricum, numai printr-un  miracol. Ea(n.r. Cluj Arena) și de scapă acum va încheia pe pierdere în fiecare an. Cred că până la urmă se va ajunge la insolvență pentru că nu găsim bani pentru a plăti debitul primar”, completează Sălătioan.

Cu privire la spusele lui Radu Rațiu cum că ar fi afectate evenimentele și contractele încheiate cu SC Cluj Arena, consilierul de la PSD mai adaugă: „Nu are de-a face activitatea sportivă și contractele de închiriere cu societatea ce le administrează cu faptul că intră în insolvență. Consiliul Județean poate duce mai departe contractele și mai mult de atât nu am fi nici obligați să plătim impozitul. Au greșit că nu și-au evaluat bunurile.  Conform codului fiscal, evaluarea bunului se face din 3 în trei ani, în caz contrar se penalizează cu de câteva ori peste 100%. De altfel una dintre erorile comise de societate e că pe 4 luni de zile în 2014 au avut debit de un milion de lei din această pricină . Îmi amintesc la început de an că au venit cu  o prognozare de buget pe pierdere. Atunci eu și colegii din CJ i-am trimis la plimbare și au venit mai apoi, cu o prognozare de :0 profit și 0 pierderi. E normal să nu producă sume imense în primii ani, dar nu se poate tolera să încheie anul pe pierderi, mai ales așa mari”.

 

Nimeni nu vrea răul dar nici să semneze

Andreea Morar, consilier județean independent, a participat și ea la câteva ședințe în care s-a dezbătut situația de la stadion. Aceasta are rețineri în privirea luării unei decizii și precizează că atât conducerea CJ Cluj cât și Cluj Arena au amânat să iasă public cu cifre ce ar salva sau condamna societatea.

„Mie ca și consilier județean, să îmi mai marchez la portofoliu, încă o societate ce nu îmi face cinste mi-ar face rău. Mi-ar părea rău să intre în insolvență, însă de asemenea raporturile sunt atât de încâlcite, încât e foarte dificil să se ajungă la un interes comun. Cei de la Consiliul de Administrație susțin că pe plan organizatoric, în timp Sc Cluj Arena Sa, ar putea pe surse proprii să se susțină. Într-un fel sau altul am dori ca emblema Clujului să nu moară. Căci ar fi aiurea să scrie pe zidul clădirii: insolvență. Dar nu trebuie ignorată nici opinia aparatului juridic, deoarece aceștia nu își asumă nici o procedură în contradicție cu punctul optimist a lui Radu Rațiu . Directorul Rațiu a încercat să ne spună că poate să pună o barieră la parcare și să scoată bani din aceasta și că se pot obține contracte ce au ca scop eliminarea datoriei. Nu mă îndoiesc că nu s-a așezat la masă cu Emil Boc. Poate primarul i-a promis că ce evenimente sunt în Cluj Napoca și depășesc numărul de persoane ce ar intra în Sala Polivalentă să îi fie pasate la Rațiu, dar acestea sunt posibilități nu concretizări. Anul viitor se va ajunge la aceeași discuție : nu au bani de TVA. Deja e a treia sau a patra oară când ne adunăm în ședințe și nu se stabilește nimic. Rațiu mizează și pe schimbarea codului fiscal de anul viitor prin care să fie scutit de penalități. Dar și asta e tot o presupunere. O presupunere că se schimbă, o presupunere că e adoptat un astfel de amendament de către guvern. Timpul trece și penalitățile curg. Mă bucur că în sfârșit cei din aparatul de specialitate au înaintat o adresă oficială pentru a impune un punct de vedere”, declară Andreea Morar

 

Adresa ignorată de la CJ pentru Cluj Arena

În data de 22 octombrie , directorul executiv, Ștefan Iliescu și președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan au expediat o adresă prin care se cerea intrarea în insolvență a societății, însă acest document este ignorat și în prezent. Potrivit președintelui Seplecan, Cluj Arena trebuia să facă acest demers în prima lună de când i-au fost blocate conturile. Solicitarea era adresată în special directorului Radu Rațiu și avea ca scop concluziile cu privire la situația economică a societății.

„Prin decizia nr. 55/24.11.2014 emisă de Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi a județului Cluj, au fost constatate o serie de abateri și încălcări ale unor acte normative și ca urmare au fost dispuse o serie de măsuri și termene pentru ducerea la îndeplinirea acestora. (…)

Decizia sus menționată a fost contestată de către Sc Cluj Arena Sa însă la data de 06.10.2015, instanța de fond a respins cererea. Totodată, Municipiul Cluj, Direcția de impozite și Taxe Locale a emis un Titlu executoriu prin care solicită plata taxei pe clădiri și a taxei pe teren.

Titlul executoriu susmenționat a fost contestat de către Sc Cluj Arena Sa, însă până la această dată nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Deși au fost contestate executarea a două acte administrative nu a fost suspendată, motiv pentru care acestea sunt în vigoare și produc efecte juridice.

Din documentele prezentate de Sc Cluj Arena Sa reiese faptul că asupra conturilor societății a fost instituită poprirea de către Municipiul Cluj-Napoca.

Conform prevederilor art. 5, pct. 29 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență nr. 86/2015, ”insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile…”. Având în vedere cele de mai sus, vă solicităm să efectuați toate demersurile legale și să dispuneți măsurile care se impun”, se arată într-un fragment din adresa trimisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.