Gazeta de Cluj a facut o radiografie a principalelor bugete ale principalelor orase din judetul Cluj. Gherla, Huedin si Turda au intrat in vizorul reporterilor pentru a le arata clujenilor care sunt principalele proiecte care se vor derula in acest an in judet

“Vor mai fi rectificari pana la sfarsitul anului. La capitolul impozite si taxe locale stam ceva mai bine ca anul trecut, am prevazut la "venituri" cam aceleasi sume ca in 2010, la cheltuieli sunt obligati sa ne incadram in sumele respective. Fondurile de salarii stabilite prin Ministerul de Finante nu mai pot fi modificate pana la sfarsitul anului. In rest sunt cheltuieli de functionalitate ceea ce inseamna ca din buget nu ne raman decat 100 de miliarde de lei in plus pentru capitolul – dezvoltare. Dupa ce primim alte venituri de la bugetul Consiliului Judetean si de la bugetul statului putem discuta altfel", precizeaza edilul sef al Turzii pentru Turdanews.net .
 
Bugetul anului trecut a fost de 88.967.285 lei (889 miliarde lei vechi), in timp ce prevederile initiale ale bugetul pe acest an ajung la o suma de 63.316.000 lei (633 miliarde lei vechi).
Primaria si Serviciul de Evidenta a Populatiei are prevazut pentru acest an 10.736.500 lei, Ordine Publica – 2.905.500 lei, Invatamant – 20.789.000 lei, Sanatate – 528.000 lei, Cultura, recreere si religie- 6.880.000 lei. Biblioteca, muzeu, teatru, casa de cultura, programul casei de cultura: 3.188.000 lei, Sport, tineret zone verzi, servicii religioase, alte servicii culturale: 3.692.000 lei. In cazul asistentei sociale, in 2011 sunt prevazute sume de 6.882.400 lei pentru Caminul de Batrani, Centrul de Zi, SPAS, asistenti sociali, crese, cantina de ajutor social si ajutoare de incalzire, la Servicii publice – 7.189.600 lei, iar la Transporturi si reparatii strazi 6.112.000 lei, conform TurdaNews.
Reparatia a 15 strazi
Primaria Gherla are in plan din bugetul din acest an sa finalizeze mai multe obiective care in momentul de fata sunt in curs de derulare. Proiectele sunt oprite deocamdata datorita climatului nefavabil care impiedica finalizarea lor. Mai precis, finalizarea halei Agroalimentare din piata, finalizarea adapostului pentru caini, finalizarea lucrarilor de inlocuire de retele de apa si canalizare in cartierul Baita si Kandia. Aceste obiective trebuie finalizate pana la finalul  anului 2011, fiind alocate fonduri pentru realizarea lor, conform presei locale.
 
De asemenea exista si proiecte care sunt in curs de licitare sau care au fost deja licitate. Printre primele proiecte se enumara reabilitarea lacului din parc si a peste 15 strazi.
Rampa din Gherla
 In bugetul Municipiului Gherla sunt prevazuti bani si pentru proiectul Eco-metropolitan, proiect derulat prin consiliul judetean in care municipalitatea este partener si care are ca finalitate anul 2012 . In Gherla se va construi o rampa de transfer pentru zona Gherla -Dej, iar contributia municipalitatii este de 800.000 lei pentru anul 2011 , aceeasi suma fiind amintita si pentru anul 2012 . Aceste sume trebuie sa fie aprobate mai intai in consiliul local.
 
 Un alt proiect este acela de reabilitare termica a Liceului Teoretic Petru Maior prin achizitionarea unei centrale termice pe gaz pentru inlocuirea sobelor de teracota.
 
 Un alt proiect bazat pe Hotararea de guvern 577 se refera la dezvoltarea infrastucturii rurale si are ca scop introducerea apei in satul Silivas, sat apartinator municipiului Gherla.
 
 Primarul Municipiului Gherla face referire si la alte proiecte careprefad unele scoli, gradinite, si cabinete cabinete scolare.
 
In acest an se va supune aprobarii consiliul local cumpararea gradinitei de pe Mihai Viteazu, ultima gradinita retrocedatada. Valoarea de vanzare a gradinitei este de 145.000 de euro, deasemenea tot in acest an trebuie depusi si banii pentru ratelele de construire a Gradinitei Casuta Fermecata. Gradinita a fost construita printr-un credit bancar pe 12 ani, rata si dobanzile fiind anuale. Mai exista si o ultima rata rezultata din modernizarea lotului 2 de strazi care a fost modernizat prin credit -furnizor, precum si o rata pentru proiectul de modernizare a iluminatului public, proiect inceput acum 7 ani.
5 ANL in Huedin
“Din bugetul alocat Consiliului Local plus rectificarea de buget care va veni din 10 martie se vor distribui catre toate comunitatile locale. Am prins terminarea investitiilor primite de la guvern: 5 blocuri ANL, o casa de cultura moderna. Investitiile majore in doua cartiere unde vor fi amenajate mai mult de 300 de locuri de parcare, parculete de parcare, Horea 80 si Avram Iancu 81 care vor fi la fel de frumoase ca cel de anul trecut unde am creat peste 460 de locuri de parcare. Avem un proiect major de asfaltare la standarde europene a 4 strazi din orasul nostru strada Doja, strada Garii, strada Izvorului si strada Zorilor. Am mai depus un proiect cu studiu de fezabilitate la ministerul dezvoltarii in programul doamnei ministru Udrea si mai asfalatam inca 4 strazi. Vom continua amenajarea de parcuri si spatii verzi. Vom proiecta un sistem video pentru trafic in 2 ani. 30.000 de euro va costa. 14.000 de euro vom da in anul acesta si am vrut sa negociem realizarea timp de 2 ani. Sonorizare capelei din orasul Huedin este un alt proiect. Un proiect casa verde in care vom realiza apa menajera la spitalul Huedin il vom derula in acest an”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Mircea Morosan, primarul din Huedin.
Vine gazul!
“Am depus un proiect pe casa verde pentru incalzirea intregului spital Huedin pe metode neconventionale. Proiect pe care speram sa il castigam anul acesta. 20 de miliarde minim va costa. Vom termina programul ISPA din 2008 de extindere de apa si canal in orasul Huedin, proiect in valoare de 10 milioane de euro plus TVA. Vom depasi 90 la suta. Undeva la 92-94% va fi acoperirea si urmand ca in 2013-2014 sa avem tot orasul acoperit. Introducerea apei potabile intr-o localitate componenta la 4 km de Huedin este un alt proiect. Anul trecut am introdus in ceealalta localitate compoenta, Cetatea Veche. Cireasa de pe tort este ca am terminat tot ce inseamna disciplina de Huedin. 96 de avize, licitatii, adjucerare de licitatii pentru aducerea magistralei de gaz. Cresterea sigurantei energetice a municipiului Cluj-Napoca se numeste proiectul in care se va lega Cluj-Napoca de Floresti si  Huedin,  Alesd, Salaj ajunge in Baciu si se va creea un inel in care presiunea gazului in Cluj-Napoca va fi la acelasi nivel si la intrare si iesire. Proiectul este platit de TransGaz. Noi am platit studiile de prefezabilitate de 20.000 de euro. Concesionarea se va rezolva anul viitor. Noi asteptam sa inceapa lucrarile la aductiunea conductei. Sa vedem daca se pun bani pentru investitii. Din punctul nostru de vedere am facut tot ce omeneste exista posibil. Mi-am facut job-ul perfect, mai departe este treaba Transgazului. Anul acesta se va termina proiectul de studiu de fezabilitate pentru centura Huedin. In toamna se va depune proiectul la Bruxelles . Lucrarile vor incepe in 2012 si va costa 19 milioane de euro, iar statul roman va depune doar 10 la suta”, a conchis primrul din Huedin.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

  1. ce baliverne debiteaza informatorul betiv si afemeiat numit Morosan?Ti-ai facut treaba ,acuma poti merge la Leghia sa bei pe gratis, duduie investitiile in Huedin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.