Silviu Mihai Corduneanu, zis ”Bulă”, unul dintre membrii clanului Corduneanu din Iași, a scăpat de închisoare datorită unei sentințe emise de Curtea de Apel Cluj luna aceasta.
Inițial, polițiștii uitaseră să îl aresteze!
Avocatul Alexandru Râșniță a declarat pentru Gazeta de Cluj că inculpatul ”nu făcuse apel , însă una dintre fapte se prescrisese. Oricum, și DIICOT a fost de acord. A fost o chestiune de nuanță și judecătorii au acceptat cererea”.
Deşi mandatele de arestare dintr-un dosar finalizat definitiv se emit cât mai rapid cu putinţă, de regulă în câteva ore de la pronunţare, tocmai pentru ca cei condamnaţi să fie prinşi cât mai repede sau să nu fugă, judecătorii de la Maramureş, loc în care a ajuns dosarul după strămutarea de la Iaşi, au uitat de Silviu Mihai Corduneanu, recidivist, care nu a mai formulat apel împotriva deciziei primei instanţe, din 2016, când a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Mihai Silviu Corduneanu, zis „Bulă“, ar fi scăpat şi el de pedeapsă, prin prescriere, la fel ca ceilalți membri ai clanului, dacă ar fi contestat-o. Sentinţa în cazul său nu a rămas definitivă încă din 2016, din cauza apelului formulat de DIICOT.
”Codița” lui Silviu Mihai Corduneanu constă într-o faptă de complicitate la înşelăciune, comisă între 2007-2008 El a obţinut credite bancare cu acte false. De asemenea, în 2008-2009, „Bulă“ ar fi şantajat patronul unei săli de jocuri, cerându-i taxă de protecţie. Tot el mai este judecat într-un dosar aflat pe rolul instanţelor ieşene din 2012, fiind acuzat de trafic de droguri.
”Desfiinţează în parte Decizia penală nr. 92/A/30.01.2020 a Curţii de Apel Cluj cu privire la inculpatul SIMON C. MARIAN fost CORDUNEANU şi, rejudecând cauza : Potrivit art. 5 C.pen., constată că legea penală mai favorabilă este noul Cod penal. În baza 396 alin. 6 C. proc. pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f C. proc. pen., încetează procesul penal pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 C. pen. şi art. 5 C.pen. (faptele reţinute la pct. 1,2,3 din rechizitoriu – credite bancare). Menţine pedeapsa de 8 luni închisoare aplicată inculpatului pentru infracţiunea de şantaj, prev. de art. 207 alin. 1 şi 3 Cod penal, cu aplicarea art. 5 C.pen. – persoana vătămată F. D. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 17 ianuarie 2010 până la 02 iulie 2010, inclusiv, şi începând cu data de 31 ianuarie 2020, la zi. Dispune anularea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis în baza Sentinţei penale nr. 25/10.03.2016 a Tribunalului Maramureş, definitivă prin Decizia penală nr. 92/A/30.01.2020, pronun?ată de Curtea de Apel Cluj, şi emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.”, arată soluția pe scurt a instanței la începutul acestei luni.
La începutul anului, după zece ani de judecată cu acuzaţii foarte grave, 24 din cei 27 de membri ai grupării au fost achitaţi la Curtea de Apel Cluj. Este un caz de răsunet care ridică semne de întrebare faţă de modul în care s-a derulat procesul până la pronunțarea magistraților.
Judecatorul care i-a dat drumul ar trebui sa fie responsabil pentru actele criminale pe care acesta le face face in libertate. La fel si politistii care au „uitat” sa-l aresteze. Pe un amarat care fura un covrig dintr-un ABC nu vor uita niciodata sa-l aresteze. „Indragi-i-ar ciorile” (cum ar zice Eminescu) pe care care au facilitat eliberarea acestui infractor Bula.. Doar el mai lipsea acum din peisaj.