Presedintele Academiei Romane din Cluj, Emil Burzo, precum si academicianul Marius Porumb si istoricul Vasile Lechintan, toti din Cluj, il vor omagia pe Andrei Saguna la Carei. Evenimentul este intitulat „SIMPOZION Mitropolitul ANDREI ȘAGUNA și REVOLUȚIA DE LA 1848-1849.”

 

Motto: ‘Fiind așadar problema noastră a înainta literatură, cultura, industria și agricultură națiunii noastre, adică a înainta starea spirituală și materială a poporului nostru, ca să cunoască ființa și destinația sa și să o știe întrebuința spre tot binele, precum și alte nații fac azi acesta și precum este spiritul cel civilizator al secolului nostru; darurile lui vor garanta viitorul cel mai ferice al mult cercatei noastre națiuni și o vor feri de niște lovituri ucigătoare de religia și limba ei.’

Andrei Șaguna (n.20 ianuarie 1808—d. 28 iunie 1873) un adevărat ‘ctitor’ al culturii românești din Ardeal, un adevărat ‘ministru al culturii și învățământului’, avea să devină și un luptător pentru cauza românilor din Ardeal.

Vineri, 15 mai 2015, la 167 de ani de la Marea Adunare Națională de la Blaj, de pe Câmpia Libertății, va avea loc un simpozion dedicat personalității Mitropolitului Andrei Șaguna, revoluționar, membru de onoare al Academiei Române și primul președinte al Astrei.

Evenimentul are loc cu sprijinul Direcției de Cultură Carei și al Muzeului Județean

Orele 15,50 — Depunere de jerbe de flori la busturile lui Simion Bărnuțiu și Avram Iancu din mun. Carei

Orele 16.20 — Castelul Karolyi Carei

Expoziție de carte veche românească

Orele 17.00 — Sala Cavalerilor, Castel

SIMPOZION

Andrei Șaguna și Revoluția de la 1848-1849

Se va oficia un Te Deum

Vor susține prelegeri dr. Vasile Lechințan, Arhivele Naționale Cluj-Napoca, dr. Ioan Lăcătușu, director la Centrul European de Studii Covasna-Harghita, pr. dr. Sebastian Pârvu.

Vor rosti alocuțiuni acad. Emil Burzo, președintele filialei Transilvania a Academiei Române, acad. Marius Porumb, director Institut de Artă și Arheologie Cluj-Napoca.

Momentele artistice vor fi asigurate de corul ASTRA Careiană, elevi ai liceelor careiene, rapsozi populari și frații Pașca de la Centrul Cultural Carei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.