Noul an se anunță un moment „zero” pentru presa scrisă românească. Două mari cotidiane naționale și-au anunțat închiderea redacţiilor în timp ce alte publicații și televiziuni se pregătesc de concedieri importante sau chiar de șomaj. Presa scrisă cunoaște astfel o perioadă foarte dificilă și tinde să se mute pe internet. Părerile vizavi de o eventuală dispariție a ziarelor printate sunt împărțite. Redactorii Agenției de Investigații Media au stat de vorbă cu doi dintre cei mai vechi și mai importanți oameni din presa românească, cunoscuți făcători de gazete: Cristian Tudor Popescu și Ion Cristoiu. Dacă în cazul lui CTP, acesta pare resemnat și este de părere că jurnalismul se descompune, iar noțiunea de „breaslă” a dispărut de mult, maestrul Cristoiu consideră că 2010 este un an foarte important și benefic pentru presa românească, care are nevoie de o concentrare asupra publicului. Totodată însă, ambii intervievați au concluzionat că situația actuală în care se scaldă presa românească se datorează în special patronilor și mogulilor care au folosit diverse publicații doar în scopuri politice, iar acum renunță la ele pentru că acestea și-au pierdut utilitatea.
 
Cristian Tudor Popescu: "Deontologia jurnalistului va dispărea"
 
„Există două componente care determină aceste dispariții. În primul rând este vorba de o componentă generală de scădere în dauna presei electronice. Tendința principală, de diminuare rapidă a rolului presei scrise pe plan mondial, în ultimii ani s-a simțit tot mai acut și la noi. În al doilea rând, unele ziare s-au transformat în unități de propagandă, iar odată cu încheierea campaniei electorale acestea și-au pierdut utilitatea, devenind nule. Iar atunci, evident că patronii le-au închis”, este de părere Cristian Tudor Popescu. De asemenea, acesta consideră că migrația ziariștilor spre presa electronică nu va face decât ca orice tip de deontologie să dispară definitiv, iar cu ea odată și puținii jurnaliști care mai există. „La ora actuală nu mai poate fi vorba de nici un fel de deontologie. Aceasta nu mai există. Există doar prestare de servicii, de către cine dorește și după cum dorește. Din păcate nu mai există nici jurnaliști de presă scrisă și nici nu vor mai apărea astfel de persoane. Singurii jurnaliști la ora actuală pot fi considerați cei de peste 40 de ani de la ziarele serioase. Importantă pentru publicații și televiziuni este acum doar dorința patronilor și totul se face după placul lor și pentru a le crește audiența”, a mai declarat Tudor Popescu pentru AIM. Resemnat, C.T. Popescu privește cu tristețe spre situația în care a ajuns presa românească și prevede un viitor sumbru pentru toate publicațiile și televiziunile. „Asociațiile și Clubul Român de Presă au și ele o influență tot mai diminuată și ca să fiu sincer, nici nu mai există ideea de breaslă. Meseria de jurnalist este în descompunere. În televiziuni de exemplu se cedează teren divertismentului și toate posturile se chinuie să țină pasul prin orice mijloace, mai putin prin jurnalism adevărat. Contează nivelul de popularitate al persoanelor, scandalul, aspectul fizic, se caută fete frumoase, iar televiziunile sunt părăsite de către jurnaliști. Este o junglă, iar acest lucru este inevitabil în primul rând din cauza evoluției tehnologice a media”, a precizat Popescu care a ținut să facă o precizare și cu privire la televiziunile din România, care nu vor dispărea, dar vor cunoaște transformări fundamentale. „Bătălia va fi pe divertisment și interactivitate. Iar faptul că televiziunile au tot mai multe concursuri, cu telefoane în direct și altele, ne indică acest lucru”, a conchis fostul președinte al Clubului Român de Presă.
 
Ion Cristoiu: " Presa românească se va însănătoși"
 
La polul opus, Ion Cristoiu privește cu optimism și cu încredere spre viitor. El vede criza actuală ca pe un proces firesc și necesar pentru însănătoșirea presei românești, afectată foarte mult de implicarea activă în scandalurile și luptele politice. „Procesul este unul firesc dar întârziat, din cauza implicării în politică. În loc să funcționeze pe principiul economiei de piață, ziarele au funcționat pe principiul afacerilor politice. A fost în ultimii doi ani și o campanie care pe care, la sfarșitul căreia se vede limpede că unii patroni nu mai au nevoie de ziare. Oricum sunt prea multe televiziuni, ziare, radio-uri, comparativ cu publicul consumator”, a apreciat Cristoiu. Acesta a ținut să facă și o comparație cu perioada antebelică, când „Caragiale avea o stilitate nu pentru politică, ci față de cei care scriau”. „Acum toată lumea scrie pe Internet, fără ca cineva, un redactor șef, un îndrumător să citească și eventual să aprobe un text. Fiecare publică ce vrea. Iar mare trecere acum au textele de genul celor care cu ani în urma erau scrise în diverse albume, jurnale sau oracole, cum era la vremea respectivă”, a precizat Cristoiu. În ceea ce privește dezvoltarea presei electronice în dauna celei scrise, maestrul a ținut să precizeze că jurnalistul profesionist nu va dispărea și că acesta nu va putea fi niciodată surclasat de bloggeri sau alte persoane care publică texte online după bunul plac. „Jurnalismul online merge în paralel cu cel scris. În cazul unor ziare tipărite mi se pare chiar o prostie faptul că pe print se reiau niște subiecte publicate pe site-ul ziarului cu o zi înainte. De asemenea, multe ziare reiau subiectele prezentate de televiziuni cu o zi în urmă și care evident că nu mai prezintă nici un interes. Și atunci, presa scrisă nu va dispărea, însa vor dispărea mai multe publicații, iar acest lucru este unul benefic pentru că avem foarte multe ziare și televiziuni și e nevoie de o concentrare a presei pe cititor”, a mai declarat Cristoiu făcând și o comparație între țara noastră, în care sunt patru televiziuni de știri și Franța, cu o singură televiziune sau Bulgaria și Grecia, unde nu există nici o astfel de televiziune. „Și atunci e clar că multe dintre acestea au fost ținute în viață de luptele politice, iar acum, măcar până la viitoarea campanie electorală ele vor trebui să dispară. Patronii și-au dat și ei seama că nu le sunt de nici un folos și că le mănâncă banii”, a concluzionat Ion Cristoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.