Municipiul Cluj-Napoca se află pe lista orașelor care își propun ca până în 2030 să îi oblige pe rezidenți să elimine consumul de carne și lactate. Planul propune, de asemenea, ca locuitorii orașului de cinci stele să nu-și cumpere mai mult de 3 articole vestimentare noi pe an și să nu dețină mașini în proprietate.

Inițiativa a fost propusă de o coaliție numită C40 Cities Climate Leadership Group (C40), care a stabilit o „țintă ambițioasă” pentru a atinge obiectivele WEF până în 2030, la care a aderat și municipil Cluj-Napoca.

C40 Cities are planul de a „salva planeta” cu cu set de „reforme” de introdus în marile orașe ale lumii, reforme care să fie adoptate cu scopul de a reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

Pentru a atinge „Obiectivul”, orașele C40 s-au angajat ca rezidenții lor să respecte următoarea listă de reguli obligatorii:
0 kg consum de carne
„0 kg produse lactate”.
„3 articole vestimentare noi de persoană pe an”.
„0 vehicule private” deținute
„1 zbor pe distanță scurtă (mai puțin de 1500 km) la fiecare 3 ani de persoană”.

La primele 100 de orașe, care au fondat proiectul, s-au alăturat și altele, numărul lor trecând în prezent de 1.100. Pe această listă găsim numeroase orașe din România.

Pe lista completă se află multe orașe din România. Iată ce orașe din România care au aderat la regulile „zero carne, zero lapte, zero mașini” până acum: Aiud, Alba Iulia, Bîrlad, Botoșani, BrașovBuzău, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanța, Iași,Lugoj, Moinești, Petroșani, Pitești, Suceava, Tulcea, Zalău.

Obiectivele orașelor C40 pot fi găsite în raportul „Viitorul consumului urban într-o lume cu 1,5°C ”. Raportul a fost publicat pentru prima dată în 2019 și reafirmat în 2023. Forumul Economic Mondial prezintă orașele C40 pe site-ul său web.

UPDATE

După publicarea materialului, Primăria Cluj-Napoca a dorit să facă câteva precizări în legătură cu aceste informații:

„Municipiul Cluj-Napoca NU își propune să elimine carnea și lactatele până în 2030, să  limiteze numărul de articole vestimentare etc. – toate acestea au circulat în presă fără să  fie verificată informația cu Primăria.  

Pe scurt, Primăria Cluj-Napoca nu a semnat așa ceva și mai mult, nu face parte din  Coaliția C40 la care se face referire în articolele care au perpetuat dezinformarea. Orașul  nostru și altele din România apar pe site-ul acestui grup în cadrul unei inițiative separate  numită Race to Zero, unde au fost listate (preluate automat) toate orașele care au aderat  la Acordul de la Paris, angajament care NU include eliminarea cărnii, lactatelor, a  mașinilor din proprietate etc. Alte orașe din România au transmis de asemenea drept la  replică legat de această dezinformare.  

Mai multe informații: 

Coaliția C40 este formată din puțin sub 100 de orașe din întreaga lume care, în mod  colectiv, susțin că reprezintă peste 20% din economia globală și că s-au angajat să  limiteze impactul schimbărlor climatice. Municipiul Cluj-Napoca NU face parte din această Coaliție. Lista membrilor poate fi consultată aici: https://www.c40.org/cities/ 

Confuzia presupunem că a pornit de la faptul că această coaliție – C40 Cities Climate  Leadership Group – se prezintă drept partener și susținător al inițiativei „Race to Zero” – inițiativă la nivel global de mobilizare a conducătorilor de orașe, regiuni, mediului de  afaceri ș.a., în scopul obținerii unei dezvoltări urbane durabile și fără emisii de carbon,  care să preîntâmpine amenințările viitoare și să contribuie la crearea de locuri de muncă  bine plătite. Lista membrilor „Race to Zero” poate fi consultată aici:  https://racetozero.unfccc.int/join-the-race/whos-in/

Municipiul Cluj-Napoca a aderat la Acordul de la Paris privind schimbările climatice,  declarație prin care mai multe orașe din România s-au aliniat obiectivelor privind  reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Semnatarii au fost incluși automat în cadrul  inițiativei „Race to Zero”.  

Nu există niciun angajament al municipalității clujene privind eliminarea cărnii, a lactatelor,  a mașinilor din proprietate ș.a.m.d. 

Municipiul Cluj-Napoca urmează direcția „Green.Digital.Resilient” prin implicare în  dezvoltarea dimensiunii verzi a orașului, atragerea de fonduri și investiții pentru creșterea  calității vieții în oraș. 

Spre exemplu, în anul 2022 Cluj-Napoca a fost selectat parte a Misiunii Comisiei  Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.  Primul proiect câștigat sub umbrela Misiunii este „Blueprint for Net-Zero Apartment-block  Neighborhoods”, care a fost prezentat la dezbaterea din 26 iulie 2023 realizată în cadrul  CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca. Astfel, Cluj Napoca a devenit oraș pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative  pentru tranziția verde. Prin guvernanță participativă și politici publice, alături de  ecosistemul local, municipiul nostru se încadrează pe o nouă traiectorie în ceea ce  privește grija față de schimbările climatice. Acest program al Comisiei Europene reprezintă începutul unei călătorii mai lungi către neutralitatea climatică, una care va transforma  orașele și le va reuni în jurul unei viziuni comune pentru o tranziție climatică justă.

Citește și: Cikautxo RO, companie spaniolă ce deține o fabrică în Câmpia Turzii, în război cu Finanțele Publice Cluj 

7 COMENTARII

  1. Sa facă el și frați lui sa nu mai manince nimic,nici familia lui.Sa mânce cuie și lemne de la munte ,din Răchițele,și așa ia făcut la frați lui,prea multă Avere.Oare are unde să o țină ,sau venim noi clujeni. Sa le dăm o mână de ajutor.Saracul BOC și frați lui,îmi vine să le plâng de milă.Nu au coase, nu au furcii ,oare cum vor lucra pământul lor Anul ce vine ,mai ales că vin Alegerile și pentru fostul PDL.Oare mai fură ceva ,vreo citeva Milioane,săracul de el ,ajunge exact caToma Mincinosul.Ce rău ne pare, de el piticul porno vrăjitor.

  2. O prins curaj dupa ce l au facut de rahat aia doi cu vizita, o iesit din baia primariei unde sa ascuns si incepe iara cu pozele si abureala prin oras

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.