Protan SA, fosta firmă de casă a guvernului PSD, a mai primit o amendă de 30.000 de lei de la Prefectura Cluj pentru că nu poate gestiona reciclarea deşeurilor animaliere din judeţ. Gazeta de Cluj a prezentat în numerele trecute interesele care se ascund în spatele afacerii Protan, însă se pare că nimeni nu poate rezilia un contract păgubos. Comparativ cu sumele de bani pe care SC Protan le primeşte de la bugetul de stat, amenzile primite sunt ca o pişcătură de ţânţar.

 

 

Prefectul Călin Platon a amendat săptămîna trecută firma care a obţinut contractul naţional de reciclare a deşeurilor animaliere, SC Protan. Amenda a fost de 30.000 de lei şi a fost dată pentru că punctul de lucru Protan de la Dej a fost descoperit cu grave nereguli. “SC Protan SA Dej este autorizată pentru instalaţia de reciclarea carcaselor şi deşeurilor de animale, dar nu respectă condiţiile de depozitare în hala de recepţie a materiilor prime, iar canalul Cuzdrioara este poluat de apele uzate din cauza staţiei de epurare degradată”, sunt o parte din concluziile rezultate după controlul cerut de Prefectul Platon

Astfel, la SC Protan SA Dej, s-a constatat că unitatea este autorizată pentru operarea instalaţiei de reciclarea carcaselor de animale şi a deşeurilor de animale, şi deţine un Plan de Acţiune cu termen până în 2012, pentru factorii de mediu şi apă. În urma controlului, reprezentanţii Gărzii de Mediu au constatat că unitatea nu respectă o serie de condiţii din Autorizaţia Integrată de Mediu, cum ar fi depozitarea în hala de recepţie materii prime (deşeuri animaliere) a unui stoc colectat de la unităţile de desfacere, neidentificate în documentaţia de autorizare, existenţa a peste 660 de tone cantităţi de produse finite făină proteică umedă, depozitate în vrac şi nu în containere conform prevederilor legale, având în vedere că acest produs trebuie trimis direct spre incinerare.

 

Putori la Protan Dej

 

Inspectorii de la Mediu au sesizat că pe platforma fabricii Protan se simt mirosuri neplăcute, care generează disconfort, materiile prime sunt recepţionate în stare avansată de putrefacţie din cauza lipsei spaţiilor frigorifice de depozitare la generatorii de deşeuri (inclusiv primării), depozitarea făinii proteice umede în afara halei de procesare, din cauza activităţilor de curăţare a staţiei de epurare şi a tranzitului de ape uzate pe canalul Cuzdrioara. Controlul a evidenţiat faptul că apele sunt epurate insuficient din cauza stării avandate de degradare a staţiei de epurare, care nu se afla în stare de funcţionare la data controlului. Constatările Gărzii Naţionale de Mediu-Comandamentul Judeţean Cluj indică faptul că instalaţia de reciclare a deşeurilor de animale este nouă, finalizată în 2007, dar la darea în funcţiune aceasta ar fi trebuit dotată cu staţie de epurare conformă. “Garda de Mediu dezaprobă faptul ca Protan SA a primit o perioadă de tranziţie până la care să monteze staţia de epurare. Potrivit datelor, SC Protan SA trebuie să realizeze staţia până în martie 2009, iar reglarea parametrilor de funcţionare va putea fi făcută până la finalul anului viitor. Anul acesta, Comandamentul Judeţean a sancţionat SC Protan SA Dej cu două amenzi în valoare totală de 30.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor privind protecţia atmosferei şi gestionare necorespunzătoare a deşeurilor. De asemenea, din cauza depozitării necorespunzătoare a făinii umede pe platforme există riscul antrenării de materii în suspensie în rigolele pluviale şi ulterior in Canal, în caz de precipitaţii. Pentru depozitarea necorespunzătoare a făinii proteice umede s-a aplicat o sancţiune contravenţionala de 20.000 lei.

 

Această situaţie dezastroasă apare la mai multe puncte de colectare a deşeurilor animaliere ale SC Protan SA. Cu toate acestea, firma în spatele căreia au interese controversatul om de afaceri Cristian Burci sau fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea, a primit de la statul român un contractul care îi aduce zeci de milioane de euro anual. Cu toate acestea, toate datele indică faptul că cei de la Protan nu sunt capabili să-şi gestioneze afacerea cu statul, contractul în baza căruia enorme sume de bani se scurc în conturile Protan fiind contestat de mai multe voci autorizate.

 

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.