Aceeaşi Mariana Raţiu cu altă pălărie: Vakar Istvan

Groapa de gunoi de la Cluj este cel mai problematic proiect pe fonduri europene dezvoltat în acest judeţ. Caietul de sarcini pentru continuarea lucrărilor la acest obiectiv atât de important pentru judeţul Cluj încă nu a fost finalizat şi cel mai probabil nu va fi postat pe SEAP în noiembrie 2014, aşa cum a fost anunţat anterior. După ce constructorul principal, Confort, firma lui Georgică Cornu, a intrat în insolvenţă, proiectul a început să se prăbuşească ca un domino. Firma care a rămas în proiect, Atzwanger, nu a reuşit să ducă mai departe proiectul într-o înţelegere cu cei de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, beneficiarul proiectului. Li s-a cerut părăsirea şantierului, dar nici până în ziua de astăzi nu au reuşit să se retragă în totalitate. Pe de altă parte, nici cei de la CJ Cluj nu au reuşit să publice caietul pe sarcini pe SEAP.

 

Persoana responsabilă de proiect, Mariana Raţiu, a rămas în continuare şefa gropii de gunoi, cu toate că nu a reuşit să managerieze contractul din primele două încercări. Cum ar veni, a eşuat de două ori şi a mai primit de la CJ Cluj încă o şansă. Preşedintele interimar al CJ Cluj, Vakar Istvan, ne-a declarat anterior că în luna noiembrie caietul de sarcini va fi pe SEAP, se pare însă că acest termen nu va fi respectat. Preşedintele se scuză spunând ”că este în termen.” Probabil vom auzi acest lucru până la finalul anului 2015, când este termenul limită de predare a gropii ecologice de gunoi.

 

Mariana Raţiu, eterna şefă

”Încă se lucrează la caietul de sarcini. Vechii constructori nu au părăsit în totalitate amplasamentul de la groapa de gunoi. Noi am introdus paza. Cel mai important lucru este acum să punem caietul de sarcini pe SEAP. Nu mă aşteptam să fie atâtea bulversări. Sunt 4-5 persoane care se ocupă de acest proiect, dar au şi alte proiecte pe care le derulează. În fiecare zi îi ”pistonez la cap” legat de groapa de gunoi. Mariana Raţiu este în continuare şefa grupului”, a declarat pentru gazetadecluj.ro Vakar Istvan, preşedintele interimar al CJ Cluj.

În cazul în care lucrările nu vor fi finalizate până la finalul anului 2015, judeţul Cluj va pierde fondurile de la Uniunea Europeana şi există posibilitatea ca România să intre în infringement din acest motiv.

Contractul cu Atzwanger a fost reziliat pe 21 octombrie, iar dirigintele de şantier a avut de atunci misiunea să facă un deviz al lucrărilor care urmează să fie plătite, dar şi a celor care trebuie să fie demolate. Lucrările ar trebui să înceapă în februarie-martie. Chiar Vakar Istvan recunoştea anterior că Sabia lui Damocles atârna deasupra capului lui, iar nefinalizarea gropii ar putea aduce un nou proces de infringement României.

 

Caietul de sarcini, cheia licitaţiei

Groapa de gunoi de la Cluj este într-un nou impas. După ce Consiliul Judeţean(CJ) Cluj a reziliat pe 21 octombrie contractul cu Atzwanger, acum se chinuieşte să redacteze caietul de sarcini pentru continuarea lucrărilor. Acesta va fi urcat pe SEAP cel mai probabil în luna decembrie, iar firmele interesate se pot înscrie la licitaţie. Nu este exclus nici ca societatea cu care s-a reziliat contractul, Atzwanger, sau chiar firma care a intrat în insolvenţă, Confort, să participe în cadrul procedurilor. Vakar Istvan spune că Sabia lui Damocles atârnă deasupra capului lui, iar nefinalizarea gropii ar putea aduce un nou proces de infringement intentat României.

”Lucrurile la groapa de gunoi îşi urmează cursul. Nu m-am gândit să fac un comunicat de presă pe tema rezilierii contractului pentru groapa de gunoi. Nu funcţionez pe comunicate. Mai mult ca administrator şi nu ca om politic.

Am comunicat acea expertiză care s-a făcut vis-a-vis de stadiul lucrărilor la groapa de gunoi şi rezultatul era extrem de grav. Ei (n.r. Atzwanger) au avut 28 de zile pentru remedierea situaţiei. După ce a expirat timpul au fost somaţi pentru rezilierea contractului. Din 21 octombrie am comunicat rezilierea cu firma. Sigur, vor fi procese, firma se va întoarce împotriva noastră. Noi avem poliţa de asigurare de bună execuţie a lucrărilor care trebuie executată.

Am dat comandă la dirigintele de şantier să ne facă o listă cu lucrările conforme şi neconforme. Are termen trei săptămâni. În unele lucrări de la groapa de gunoi intervine şi demolarea lucrărilor. Proiectul european nu plăteşte aceste lucrări.

O să pregătim în luna noiembrie caietul de sarcini pentru o nouă licitaţie. O să urcăm licitaţia pe SEAP, iar eu sper ca în februarie-martie să dăm drumul la lucrări cu cine a venit.

Legislaţia românească este de aşa natură că poate participa la licitaţie şi societatea cu care am reziliat contractul. Unde am lucrat eu înainte, pe FEADR, era o listă neagră.

 

Vakar: Nu vreau să vorbesc urât pe telefon

Apropiindu-ne de iarnă era cea mai normală decizie (n.r. de a rezilia contractul). Planează Sabia lui Damocles deasupra capului meu cu infringemenetul. Sfârşitul lui 2015 este termenul final de finalizare a lucrărilor.

Nu am înţeles de ce, totuşi e o firmă puternică. Şi-au găsit subantreprenori care sunt ok. Nu am înţeles de ce au executat lucrări neconforme la un asemenea proiect. Pai să nu respecţi adâncimea la o groapă? Nu se poate. Chiar nu am înţeles în ce formulă se gândeau oamenii aceştia.

Nu vreau să vorbesc urât, mai ales că discuţia e pe telefon. Nu v-aţi săturat de stilul acesta de lucru din zona publică? De lucrări suplimentare?”, a spus anterior Vakar Istvan, preşedintele CJ Cluj.

 

Vakar şi-a angajat consilieri doi pensionari

Noul preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, şi-a angajat drept consilieri doi pensionari: Aurel Litan şi Kerekes Sandor. Dacă Horea Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, şi-a angajat doar persoane tinere, care ulterior l-au ”turnat” la DNA, se pare că noul conducător al CJ Cluj a apelat la oameni cu experienţă.

Generalul Aurel Litan, care în toamna acestui an s-a pensionat de la şefia Jandarmeriei Cluj, a fost angajat consilier al preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean(CJ) Cluj, Vakar Istvan. Un alt consilier angajat de către preşedintele interimar este Kerekes Sandor, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj din partea UDMR în perioada 2000-2008. El a fost la conducerea CJ Cluj în mandatele lui Şerban Graţian (PSD) şi Marius Nicoară (PNL).

”Permiteţi-mi să raportez că l-am angajat consilier pe generalul Litan, fostul şef al Jandarmeriei Cluj. El se ocupă de relaţia cu ISU, cu Poliţia, cu Jandarmeria, cu Armata şi tot ce ţine de partea asta. Îl recomandă cei peste 20 de ani de activitate în domeniul siguranţei”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Vakar Istvan, preşedintele interimar al CJ Cluj.

Aurel Litan predă ore la masteratul de Studii de Securitate din cadrul UBB, condus de Adrian Ivan. El predă cursul ”Metode şi tehnici operative.”

Kerekes Sandor a fost nominalizat în 2008 la Premiile de Excelenţă în Mass-Media la capitolul Administraţie de Gazeta de Cluj.

vakar istvan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.