Calin Stoia afla luni soluţia din dosarul „Number One”

  Dupa ce au lipsit la celelalte termene de judecata, denunţatorii din dosarul „Number One” şi-au facut in sfarşit apariţia. Atat Vasile Lepadatu cat şi Bold Ioan Bujorel au aparul in faţa Tribunalului Cluj pentru a da declaraţii, relatarile acestpora fiind mai degraba favporabille apararii decat procurorilor. Dupa ascultarea celor doi şi finalizarea cercetarii judecatoreşti şi a fondului, judecatorul a decis acordarea termenului de 16 iulie drept data la care va avea loc pronunţarea in dosar.


Martorii au dat in sfarşit declaraţii

Conform rechizitoriului, la finele anului trecut Calin Stoia ar fi comis infracţiunea de trafic de influenţa, atunci cand s-a angajat faţa de un denunţator sa-i rezolve acestuia o problema prin intermediul relaţiilor pe care le-ar fi avut in randurile funcţionarilor publici din executiv. In concret, procurorii au susţinut faptul ca Stoia ar fi promis ca poate inflenţa mai mulţi funcţionari din cadrul Guvernului pentru ca aceştia sa aprobe alocarea unei sume de bani care urma sa fie pusa la dispoziţia Primariei comunei Ioneşti din judeţul Valcea, suma provenita din fondurile de rezerva pe anul 2011. Tot in rechizitoriu se arata faptul ca Stoia ar fi cerut suma de 100.000 de euro, aproximativ 10% din valoarea totala a sumei care urma sa fie primita de catre Primaria Ioneşti, insa pana acum respectiva comuna nu a primit acele fonduri nici pe anul 2010 dupa cum nu a primit nici in 2011.
Daca la termenele trecute martorii din dosarul supranumit „Number One” intarziau sa apara, de aceasta data in faţa judecaatorului Tribunalului Cluj şi-au facut apartiţia atat Vasile Lepadatu cat şi Bold Ioan Bujorel au dat declaraţii in faţa instanţei clujene. Audiat primul, Bold Ioan Bujorel a declarat ca discuţiile pe care le-a purtat cu omul de afaceri Calin Stoia şi care au fost doar generale şi nu şi-a dorit ca acesta sa intervina in favoarea lui Vasile Lepadatu. Bold Bujorel a aratat ca l-a contactat pe Stoia, cu care era amic de la turneele de golf şi impreuna cu care ar fi dorit sa porneasca o afacere cu deşeuri: “I-am spus lu’ domnu’ Calin daca are ştire cum se poate recupera creanţa din fondul de rezerva a guvernului”. In plus, acesta a aratat ca nu cunoaşte şi nu a cunoscut vreodata numele vreunui funcţionar care ar fi urmat sa intervina pentru acordarea unor sume de bani din Fondul de Urgenţa al Guvernului pentru anul 2011. “A spus ca ar putea lua legatura cu nişte oameni, nu cu reprezentantul Guvernului. Oamenii respectivi, cei care nu se dau jos din pat nici pentru 100.000 de euro, probabil şeful oamenilor aceia. Depindea de şeful Secretariatului General al Guvernului, era o doamna. Nu-mi amintesc daca s-a folosit numele de Emil Boc” a aratat acesta.
Celalalt martor, Vasile Lepadatu, a ţinut şi el sa aminteasca faptul ca tonul discuţiilor interceptate de DNA era unul prietenesc şi nu implica niciun favor din partea lui Stoia. “Deşi l-am intrebat pe Bold ce la determinat sa apeleze la Stoia, nu am primit un raspuns de la acesta, decat ca a facut o prostie. Din acest motiv a ales sa nu mai participe la turneele de gol. Am incercat sp-l contacter dar avea telefoanele inchise” a declarat acesta. Avocatul Sergiu Bogdan l-a intrebat pe Lepadatu daca cineva  i-a cerut vreodata bani, la care acesta a rasuns “Niciodata nu mi-a cerut bani. Eu cu Stoia am o relaţie destul de apropiata, am petrecut destule nopţi impreuna. Ştiam de el ca la un moment dat avea la Cluj o reprezentanţa BMW.Nu m-aş fi gandit niciodata sa apelez la el in vreun fel”.


S-a incercat tergiversarea procesului

Dupa audierea celor doi martori, procurorul Anca Marincean a cerut reascultarea discuţiilor telefonice purtate intre Calin Stoia şi Bold Ioan Bujorel, mergand pe ideea ca o asemenea masura nu ar dura mult timp. “ne opunem, este o incercare de tergiversare inutila a pocesului”, a declarat Sergiu Bogdan, avocatul lui Stoia. Judecatorul Tibunalului Cluj a respins cererea procurorului menţionand ca nu se impune reascultarea convorbirilor din moment ce acestea nu au fost contestate, prin aceasta decizie declarand incheiata faza cercetarii judecatoreşti şi trecand la faza de fond.
Luand primul cuvantul prin vocea procurorului Anca Marincea, Ministerul Public a cerut condamnarea lui Stoia la o pedeapsa cu inchisoarea. “La data de 28 august 2011 inculpatul Calin Stoia a lasat fata de Bold Ioan Bujorel sa se creada ca are influenţa asupra unor persoane din Guvern, sa obţina fonduri din Fondul de Rezerva  a Guvernului, pentru comuna respectiva, comisionul acestuia fiind undeva la 10% adica de 100.000 de euro.Din conţinutul convorbirilor telefonice rezulta clar fapta de trafic de influenţa, motiv pentru care va rugam sa dispuneţi condamnarea la o pedeapsa fara circumstanţe atenuante cu privare de libertate, plus cheltuieli judecatoreşti in sarcina inculpatului Calin Stoia. “ a declarat procurorul.
Avocatul Sergiu Bogdan a aratat ca fapta pentru care este trimis in judecata  nu indeplineşte condiţiile unei fapte prevazute de legea penala, pe motiv ca ii lipsesc elementele constitutive ale infracţiunii.  “Fapta de a avea influenţa prin intermedari nu este prevazuta de Codul Penal, este maxim o participaţie la traficul de influenţa efectuata de altul.” a aratat avocatul. “Astazi aţi audiat cumparatorul de inflenţa care a declarat ca nu cunoaşte existenţa unui trafic de inflenţa. Stoia nu a indicat vreun funcţionar asupra caruia sa fi traficat influenţa in acest caz, toate restul elementelor fiidn speculative.” a mai precizat Sergiu Bogdan. In ceea ce priveşte declaraţiile date de denunţatori in faza de urmarire penale, avocaţul a ţinut sa aminteasca ca aceştia au fost mai mult sau mai puţin ameninţaţi pentru a-l putea reţine pe Stoia. “Bold Bujorel a fost pus in situaţia de a se apara şi a se salva. Nefiind jurist, atunci cand i s-a spus ca daca nu se autodenunţa va fi reţinut acesta a crezut, mai ales ca a fost luat de pe strada.” a explicat Sergiu Bogdan. “Nu putem sa condamnam oameni pe analiza literara” şi-a inchieiat avocatul pledoaria, cerand achitarea clientului sau.

Calin Stoia şi-a susţinut nevinovaţia

Dupa ce a primit ultimul cuvant revenit inculpatului, omul de afaceri Calin Stoia s-a adresat instanţei menţionand ca are doua aspecte importanete de lammurit. “In ptrimul rand, daca pot sa-mi reproşez ceva este faptul ca intotdeauna am fost foarte dispus sa imi ajut prietenii. Sunt convins ca aceasta convorbire care a facut deliciul mass-media ( cea cu Bold Ioan Bujorel-n.r) este doar un motiv pentru a se obţine arestarea mea” a aratat Stoia.  Acesta a mai ţinut sa explice motivul pentru care işi schimba destul de des numerele de telefon, aspect care in rechizitoriu ajuta acuzarea. “Vreau sa lamuresc de ce mi-am schimbat numprul de telefon. In lumea afacerilor, exista aceasta paranoia, ca telfefoanele noastre sunt ascultate. Va rog sa ma credeţi ca a fost doar un exces de zel de prietenie” a mai precizat Calin Stoia.
Dupa ascultarea acestuia, judecatorul Tribunalului Cluj a dispus ca la data de 16 iulie sa fie pronunţata sentinţa in acest dosar.

 Prevederile Codului Penal cu privire al Traficul de influenta

Art. 257 :Traficul de influenţa    

Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarşiaa de catre o
persoana care are influenţa sau lasa sa se creada ca are influenţa asupra unui funcţionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu inchisoare de la 2 la 10 ani.


Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here