Planurile liberalilor din Consiliul Județean Cluj au eșuat. După demisia lui Horațiu Cătărig din funcția executivă de vicepreședinte al județului, s-au organizat alegeri pentru a numi un alt membru. Singura nominalizare făcută a venit din partea PNL ce au anunțat că cel mai potrivit pentru a ocupa această funcție ar fi Călin Tuluc, membru din vechiul PDL.

 

A concurat singur și a pierdut

Candidatura lui Tuluc la postul de vicepreședinte a fost anunțată vineri, 30 noiembrie în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj. Fără a exista comentarii din partea altor formațiuni politice, s-a dispus începerea procedurii de vot. Din nefericire pentru liberali, rezultatul alegerilor  a fost un eșec.

Din 32 de consilieri prezenți, Tuluc a obținut doar 17 voturi în favoarea sa, șase voturi împotrivă, cinci voturi anulate și patru abțineri. Înaintea votului, trei consilieri de la UNPR, Ianchiș-Ghețe Luciana, Dorel Matiș și Călin Leonte au anunțat că nu vor vota această propunere, dar nici nu s-au pronunțat cu o altă nominalizare.

 

Vrut în cărți dar fără voturi

Chiar dacă Tuluc nu a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, liderii liberali au anunțat că nu se vor da bătuți până când acesta nu va ocupa această funcție. De altfel, însuți Horațiu Cătărig declara în  momentul în care a demisionat că unul dintre motivele ce au influențat această decizie ar fi lipsa dorinței de a se implica în războiul intern din PNL și implicit CJ Cluj.  Senatorul Marius Nicoară, mai declara atunci că s-a făcut  o înțelegere la nivel de partid și că s-a stabilit ca Tuluc să fie susținut politic pentru a-i lua locul.

„Demisia mea din funcția de vicepreședinte al CJ Cluj este justificată de faptul că nu doresc să continui o cariera în administrație și este firesc să las locul altui coleg care dorește să continue cariera administrativă și după alegerile din anul 2016. Data plecării mele din funcția de vicepreședinte a fost stabilită de comun acord cu conducerea partidului încă din luna iunie 2015. Nu am nici o implicare și nu doresc sub nici o formă să fiu amestecat în conflictele sau disputele dintre colegii mei de partid”, a informat în urmă cu o lună, Horațiu Cătărig într-un comunicat transmis de acesta.

Surse sigure din instituția județeană ne informează că grupul politic de consilieri ai PSD s-a abținut de la vot pentru a puncta că nu sunt de acord cu ultimele decizii luate de liberali. Rămâne de constatat faptul că voturile împotriva lui Tuluc au venit de la UDMR. Un alt aspect ce a influențat dorința de a-l propulsa pe Tuluc în dreapta lui Mihai Seplecan constă în faptul că Ioan Petran (PNL) și Andreea Morar (ex colegă de partid cu Tuluc pentru o perioadă lungă de timp și actuală consilieră independentă) au lipsit de la ședință. Dacă cei doi erau prezenți și votau în favoarea voinței politice liberale, Tuluc ar fi ocupat la această oră unul dintre cele trei scaune de conducere a instituției județului Cluj.
Marius Nicoară surprins de înfrângere

După eșecul votului, contactat telefonic, senatorul Marius Nicoară, politicianul ce ocupă totodată și funcția de președinte al PNL Cluj, s-a arătat surprins în mod neplăcut de veste. De altfel, acesta condamnă faptul că PSD și UNPR nu s-au supus deciziei majoritare a liberalilor și anunță că se va nominaliza același nume pentru funcția de vicepreședinte și la următoarele ședințe, până când Tuluc va fi ales.

„Nu știam că Tuluc nu a adunat destule voturi. Noi am decis în urmă cu ceva timp că îl vom susține pentru a fi ales. E o înfrângere dar mergem mai departe. Existau ceva bănuieli că votul nu va Decurge conform negocierilor politice și știam că au lipsit membrii importanți din tot felul de motive: răceală, conferințe sau interes de serviciu. Vom vedea de ce nu a ieșit și voi încerca să aflu cine a votat împotrivă. Dar, recunosc că m-am bazat pe conștiința civică a celor din UNPR și PSD și trebuiau să meargă cu  majoritatea . Acest aspect demonstrează că din punct de vedere politic le pasă doar de ei și nu de binele județului. Nu mi se pare normal să avem încă o lună în care CJ Cluj șchiopătează și nu are vicepreședinte stabilit. PSD nu înțelege decât să își vadă de propriul interes și văd că nu cooperează pentru ca instituția să funcționeze în normalitate”, declară Marius Nicoară.

 

La lauda mare se merge cu sacul spart

Călin Tuluc acuza în urmă cu o lună că președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan a omis intenționat să pună pe ordinea de zi un proiect de constatare a demisiei lui Cătărig și implicit să ceară să se facă alegeri.

„Sunt jurist de meserie. Nu știu dacă știați. De fapt, Mihai Seplecan nu a încălcat legea prin omiterea includerii unui proiect de hotărâre cu supunerea la vot a unui posibil candidat ce ar trebui să ocupe funcția de vicepreședinte. Însă vă pot spune că în următoarea zi după ce Cătărig și-a depus demisia, am vorbit personal cu Seplecan și m-a convins că intenționat nu a vrut să pună în discuție alegerea unui nou vicepreședinte. Lui Cătărig îi expiră perioada post-demisie în data de 30 septembrie, iar Seplecan a pus intenționat ședința în data de 29 pentru a mai prelungi procedura”, declară Călin Tuluc.

Astfel că, după ce Seplecan s-a arătat în favoarea numirii lui Tuluc și a anunțat că supune la vot candidatura acestuia s-a demonstrat că nu există destui simpatizanți care să acorde votul de încredere după placul deciziilor luate de anumiți liberali.

 

Alin Tișe își laudă marfa

Mulțumit că decizia Biroului Permanent Județean al PNL s-a dat pentru susținerea bunului său prieten, Călin Tuluc, senatorul Alin Tișe condamnă pe cei ce au lipsit de la ședință și susține că un vot împotriva lui Tuluc este un vot împotriva clujenilor.

„Am înțeles că au lipsit o parte dintre colegii de PNL. Unii au avut motive obiective alții fac jocuri mici pe măsura ”micimii”politice. Ei vor rămâne mici toată viața lor la același nivel mic. În realitate, clujenii pierd cel mai mult, pentru că nu există încă o persoană care să se ocupe de treburile județului. PNL îl susține fără echivoc pe Calin Tuluc, până va fi ales existând un vot al  BPJ PNL. El (n.r. Călin Tuluc) va fac echipă cu domnul Mânzat ( consilier județean dorit să ajungă președinte de CJ în loc la Mihai Seplecan) și cu domnul Vakar până la alegerile din iunie 2016. Tuluc este competent și pregătit profesional, dar cel mai important lucru este că nu e mafiot șarlatan, a terminat o facultate de drept la stat, care există și nu și-a cumpărat diploma”, declară pentru Gazeta de Cluj Alin Tișe.

 

Funcție cu ghinion

Scaunul de vicepreședinte al instituției a găzduit mai mulți consilieri. În mandatul început din 2012, Ioan Oleleu a fost ales pentru a-l ocupa. Acesta însă a demisionat și s-a întors la DVASP, iar Cătărig i-a luat locul. După aproape șase luni, Cătărig a demisionat, sătul să ocupe funcția și a preferat să rămână un simplu consilier județean. Întrebați de mass-media, de ce nu au propus cei de la PSD un doritor, răspunsul a fost că „nimeni nu vrea să aibă așa bătăi de cap și să fie vinovat pentru eșecurile liberalilor. Mai bine să fie ales tot de la ei, că poate așa o să dea socoteală la sfârșit de mandat, în iunie 2016”.

În cazul în care nu se va organiza o ședință extraordinară pentru a se alege un consilier, care să obțină minim 19 voturi în favoarea sa, la conducerea din Consiliul Județean Cluj rămâne doar Mihai Seplecan (încă membru PNL) și celălalt vicepreședinte, Istvan Vakar (membru UDMR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.