În urma unor controale efectuate de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Cluj (OJPC) s-au dat 25 de amenzi contraventionale si 41 de avertismente unor operatori economici care îsi desfasurau activitatea neconform cu legea. Produse care nu aveau pretul afisat, cu data durabilitatii minimale de consum expirata, conditii de depozitare improprii sau produse de cofetarie congelate sunt câteva dintre neregulile constatate de reprezentantii OPC pe teren.

În urma controalelor efectuate de catre inspectorii OJPC Cluj, mai multi operatori economici au fost sanctionati deoarece comercializau produse care puteau pune în pericol viata consumatorilor. Astfel, S.C. Lulu Import-Export S.R.L., magazin alimentar din orasul Cluj-Napoca avea expuse la comercializare 250 de bucati de oua, în valoare de 75 lei la care s-au gasit neafisate preturile, numele si adresa producatorului, nemarcarea datei ouatului vizibila si lizibila. Aceste produse au fost oprite temporar de la comercializare, iar operatorul economic a fost sanctionat contraventional cu amenda de 1000 lei. Magazinul mixt din comuna Savadisla, P.F. Roman T Maria avea expuse  la comercializare produse alimentare: vin, 16 litri în valoare de 64 lei cu data durabilitatii minimale de consum expirata. Sanctiunea a fost de 2000 lei. Magazinul de carne si produse din carne S.C. Serata S.R.L situat în Gherla nu respecta conditiile de depozitare prescrise, produsele prezentau modificari de culoare, arsuri de congelare, drept pentru care au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman. Astfel, s-a întocmit un proces verbal de distrugere a întregii cantitati de carne, iar sanctiunea a fost în valoare de 2000 lei. Aris Olana SRL din comuna Vad, sat Cetan, producator de înghetata si produse de patiserie a fost sanctionat cu 3000 de lei dupa ce avea depozitate în spatiile de productie, înghetata si prajituri cu data durabilitatii minimale depasita. Operatorul economic Viosip SRL Câmpia Turzii a fost sanctionat cu amenda contraventionala în valoare de 4000 lei, dupa ce avea expuse la comercializare oua, mezeluri si lactate cu data limita de consum depasita.
Amenzile încep de la 3.000 lei cele mai mici si pot ajunge pâna la suma de 30.000 lei.

Pisicile “salubrizeaza”

În ceea ce priveste actiunile care se vor desfasura în perioada Pastelui, de supraveghere si control a modului de comercializare a alimentelor specifice sarbatorilor pascale, si protocolul încheiat între OJPC si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, la nivelul judetului Cluj s-au întocmit echipe mixte de control pentru o mai buna supraveghere a comercializarii acestor produse. Aceste activitati de supravegere a pietei se vor efectua deoarece consumatorii sunt mult mai expusi în aceasta perioada produselor de proasta calitate sau serviciilor neconforme, potrivit oficialilor OPC Cluj.
“Una vor oamenii sa cumpere si altceva li se ofera”, afirma dr. Cristian Nicula, inspector-sef IRPC Cluj. Atât în judetele Cluj, Bistrita si Salaj s-au efectuat 104 controale, dintre care peste 40 sunt pe raza judetului Cluj, cu scopul de a elimina de pe piata anumite servicii neconforme. “S-au gasit deficiente mari în ceea ce priveste domeniul alimentar”, continua Nicula. Problemele cele mai mari privind conditiile de pastrare si depozitare sunt înregistrate în zonele rurale, unde s-au gasit atât produse expirate si mucegaite, cât si pisici puse sa prinda soarecii din spatiile de depozitare a alimentelor. “Unele firme foloseau ca si produse pentru deratizare cinci pisici”, declara dr. Lenuta Suteu, inspector sef adjunct OJPC-Cluj. Astfel, mai multa marfa a fost confiscata, printre care o cantitate de 100 kg de produse alimentare, amenzile ridicându-se la 8.500 lei. Reprezentantii OPC Cluj au specificat ca în cadrul controalelor se au în vedere calitatea alimentelor, pastrarea, depozitarea, etichetarea si traducerea informatiilor de pe produse. Cei de la OJPC Cluj au mai multe actiuni tematice în desfasurare care vizeaza nu doar alimentele, ci si produsele nonalimentare precum produsele textile. De asemenea, controale se vor efectua si în ceea ce priveste domeniul constructiilor, si vizeaza comercializarea materialelor de constructii, etichetarea si traducerea în limba româna a acestora.

Pensiunile, în vizorul OPC

Nici pensiunile nu vor scapa de controalele OJPC Cluj. Exista pensiuni turistice care nu sunt clasificate, dar totusi cazeaza oameni. Si aici sunt probleme în ceea ce priveste congelarea si decongelarea produselor si depozitarea acestora, care se face de cele mai multe ori pe jos. Forme de cazare fara acte legale se pot întâlni în zona campusului universitar Hasdeu, unde cei de la OJPC Cluj vor face controale. Si în complexul Piata Marasti s-au gasit neregularitati, în special la produsele textile. În momentul de fata exista un numar de 20 de procese verbale de contestare a sanctiunilor aplicate de OPC Cluj. Pâna acum, doar un singur proces a fost pierdut de OJPC Cluj, caz în care un prestator de servicii auto a câstigat procesul.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.