Scandalul Cambridge Analytica a picat la țanc. Pe lângă că i-a scos arogantului Mark Zuckerberg în câteva zile zeci de miliarde de dolari din compania Facebook, ceea ce oricum este un lucru bun, operațiunea Cambridge Analytica a demonstrat încă o dată că așa zisele rețele de socializare cu Facebook în frunte, sunt de fapt rodul unor operațiuni de supraveghere din partea unor entități obscure – fie că vorbim de grupuri de interese/influență, de actori statali, partide politice și/sau grupări de lobby – unite doar de dorința de a câștiga cu orice preț fie că vorbim de bani, alegeri sau influență.

Scandalul a bubuit pentru că un activist pentru transparență, Christopher Wylie, a dezvăluit mai multor publicații americane că firma pentru care lucra – Cambridge Analytica  – a prelucrat datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook fără că aceștia să știe și să-și dea acordul așa cum este normal și legal. De altfel, datele astfel obținute au fost folosite în campania electorală americană de către staff-ul candidatului devenit președinte, Donald Trump.

Din acest motiv, o anchetă penală are loc la firma mamă a Cambridge Analytica – compania engleză Strategic Communications Laboratories – numită în continuare SCL. De altfel, firma SCL se ocupă, potrivit propriei descrieri, cu ”cercetarea și comunicarea strategică” și bazându-se pe rezultate ”comunicarea va fi în mod specific țintită pe grupuri cheie pentru a-și modifica comportamentul în acord cu scopurile clientului SCL”. Potrivit Wikipedia, compania se descrie ca o ”agenție globală de management electoral”. Scandalul care a cuprins Cambridge Analytica, subsidiara SCL în SUA, se referă și la metodele neortodoxe în cel mai bun caz în care SCL își servește clienții. De altfel, CEO-ul CA Alexander Nix a fost filmat cu cameră ascunsă de către niște ziariști de investigații în care se lăuda cum poate distruge un contracandidat în niște alegeri căruia îi poate trimite niște fete, niște ucranience cum spunea Nix ”sunt frumoase și foarte pricepute” așa încât contracandidatul să facă pasul greșit și apoi să fie șantajat cu filmările respective. Asta ca să ne lămurim până la ce nivel se coboară SCL cu a sa extensie Cambridge Analytica. Dar nu acesta este subiectul editorialului de față.

Ziaristul Sorina Matei a dezvăluit conținutul unui contract de consultanță între SCL GROUP și firma americană Andreae & Associates depus în 17 martie 2017 la Departamentul de Justiție al SUA. Legea americană obligă orice firmă americană de lobby cum este Andreae & Associates să își declare conținutul contractului de consultanță cu o firmă străină – în cazul de față firma britanică SCL GROUP. Șocant este conținutul contractului. Firma Andreae & Associates trebuie să ”educe”, potrivit contractului, membrii Congresului American și ai guvernului american în problemele corupției din România. Firma Andreae & Associates trebuie să facă cercetări și să notifice guvernul SUA despre ”ceea ce afectează eforturile anticorupției în România”. De asemenea, firma americană trebuie să rezolve clientului SCL GROUP întâlniri cu lideri americani unde să discute ”starea corupției din România” și ”eforturile de a o contraataca”. Bineînțeles, totul pe bani. SCL GROUP urmând să deconteze lunar firmei americane 60.000 dolari. Și aici urmează întrebarea de 1000 de puncte: Dacă numai pentru lobby-ul anticorupției din SUA, SCL GROUP plătește 720.000 de dolari pe an, cine plătește SCL GROUP pentru lupta împotriva corupției în România și care este suma totală?

Sigur, la București, șeful SCL GROUP e un alt individ uns cu toate alifiile – Peter Imre – care este nu chiar întâmplător ginerele ministrului de externe, bătrânul securist Teodor Meleșcanu. Dar nu cred că ginerică își trădează socrul. Aici sunt alte personaje implicate. Pe care îi putem numi fără să greșim trădători de țară. Domnu` Maior, se aude? Știți ceva de contractul cu SCL GORUP? Ce firme sub acoperire ale serviciilor secrete românești plătesc firma SCL GORUP ca să împiedice guvernul legitim ales și Parlamentul României să guverneze, respectiv să legifereze în România potrivit Constituiției? Cine sunt aceste forțe obscure care lucrează împotriva intereselor legitime ca stat ale României din banii contribuabilului român? O temă care ar trebui să între în vizorul SRI, SIE și a comisiilor de control ale celor două servicii secrete.

Trădătorii de țară trebuie cunoscuți și anihilați până nu este prea târziu.

 

Liviu Man

2 COMENTARII

 1. Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
  Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
  Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
  Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
  Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
  Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
  Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
  Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.
  Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

 2. SIE, cum cine! Pe persoana fizica! Si apropo, tara care are pe teritoriul national, Rezidenti Locali, nu mai este tara. E teritoriu strain! Pt. SIE, Ghiorlanica, e teritoriu strain, nu ACASA(CENTRALA). Trist, dar adevarat. SRI demult nu mai „conteaza” in teritoriu. E doar o „eticheta”. Un vataf pe o „plantatie” care este demult „a altora”. De aici „senzatia” ca SIE parca lucreaza impotriva interesului national. Pt. ca „teritoriul national” este OCUPAT de ALTII. Economic si informativ! Ah, era sa uit, si politic! Parerea mea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here