Preşedintele Consiliului judeţean Cluj, Alin Tişe, a susţinut astăzi, 18.10.2011, o conferinţă de presă. În cadrul acesteia au fost prezentate următoarele probleme:
    Proiectul „Campionii Clujului”; Consiliul Judeţean Cluj a iniţiat un parteneriat cu ISJ şi DJST, care are în vedere lansarea unui program competiţie, sub genericul „Campionii Clujului”, care îi are în vedere cu prioritate pe copiii de vârstă preşcolară şi elevii din ciclul primar şi gimnazial, dar şi pe cei din ciclul liceal. Prin acest program se urmăreşte formarea obişnuinţei de a face sport, inocularea de la o vârstă fragedă a principiilor vieţii sănătoase, bazate pe mişcare şi sport, precum şi asumarea principiilor privind o nutriţie sănătoasă în conformitate cu premisele unei dezvoltări armonioase
Competiţia se va adresa copiilor din ciclul primar şi gimnazial, dar şi preşcolarilor.  În judeţ avem un număr total de 91.511 elevi, două treimi fiind regăsiţi în mediul urban,  dintre care:
–    21.588 sunt în ciclul preşcolar
–    21.352 în ciclul primar
–    21.582 în ciclul gimnazial
–    26.989 în ciclul liceal
    Competiţia va avea în vedere desfăşurarea de întreceri de fotbal şi atletism, adaptate specificului vârstei.     Se vor stabili întreceri pe categorii de vârstă care corespund etapelor de juniorat, conform standardelor generale din sport.
    În justificarea acestui proiect, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a făcut referire la date medicale care atestă faptul că tinerii clujeni suferă de o serie de afecţiuni, multe dintre acestea putând fi corectate prin practicarea sportului. Astfel, la finele anului şcolar 2009/2010 existau evidenţiate şi confirmate medical, doar în municipiul Cluj-Napoca (unde sunt înregistraţi 8.339 preşcolari şi 33.474 elevi):
– 4.771 cazuri de vicii de postură sau deformări ale coloanei vertebrale,
– 5.276 cazuri de vicii de refracţie (defecte de vedere)
– 1.739 cazuri de obezitate
De asemenea, în cabinetele medicale şcolare sunt în evidenţă specială copii cu alte afecţiuni cronice:
  – epilepsie: 101 cazuri
  – diabet zaharat: 44 cazuri
  – malformaţii congenitale cardiace: 261
  – HTA: 647 cazuri (Hipertensiune arterială)
  – boli renale cronice: 233 cazuri
Din totalul de 41.813 de copii înscrişi în parcursul şcolar doar în municipiul Cluj-Napoca, 13.062 au fost identificaţi ca suferind de diferite afecţiuni – 31.23%. Majoritatea acestora se pot corecta prin practicarea sportului, fapt care susţine  necesitatea instituirii unui program suplimentar de sport în şcolile clujene.
    Ca mod de desfăşurare Consiliul Judeţean, împreună cu ISJ şi DJTS vor întocmi un program al manifestărilor care să ţină cont de grupele de vârstă, vor întocmi calendarul şi metodologiile adecvate, se vor stabili etapele – nivel local (pe şcoli), regional şi judeţean (faza finală). Acţiunile se vor derula în cursul zilelor de vineri şi în perioada de weekend, pentru a nu afecta programul de pregătire şcolară şi vor începe primăvara, înainte de finalul anului şcolar urmând să fie organizate etapele finale, care se vor desfăşura la Cluj-Napoca, pe Cluj Arena. Consiliul Judeţean va asigurara transportul preşcolarilor şi elevilor domiciliaţi în afara municipiului Cluj-Napoca, pentru fazele finale ale competiţiilor desfăşurate în municipiul Cluj-Napoca, urmând a prinde în bugetul pe anul viitor sumele necesare susţinerii proiectului. În cadrul acestuia vor fi organizate şi întâlniri între copii şi sportivi consacraţi. Vor fi acordate diplome în cazul fazei pe clasă, diplome şi cupe în cazul fazelor pe şcoală, iar la faza judeţeană, premii constând în echipamente sportive, tabere şcolare, jucării, abonamente la competiţiile destinate adulţilor, asigurate din fonduri prevăzute distinct în bugetul Judeţului Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.