La termenul de miercuri al procesului prin care Tribunalul Cluj judecă admiterea plângerilor prefectului Gheorghe Vuşcan în legătură cu nelegalitatea unor Hotărâri de Consiliu Judeţean adoptate anul trecut judecătorul Monica Trofin a primit mai mult întâmpinări, cu predilecţie din partea avocaţilor lui Ioan Oleleu. Aceste documente au determinat magistratul să amâne procesul pentru lecturarea tuturor înscrisurilor depuse la dosar până pe 11 februarie.

 

Vladimir Mătuşan, juristul PSD, şi Maria Fodor l-au reprezentat pe ”pârâtul forţat” Ioan Oleleu, care a depus o întâmpinare pentru a demonstra lipsa de interes şi a calităţii procesuale active. În alte cuvinte, că nu are ce căuta, alături de Mihai Seplecan, pe lista pârâţilor vizaţi de plângerea Prefecturii Cluj. Acesta a depus şi o întâmpinare accesorie de sprijin a prefectului, în contradicţie cu instituţia Consiliului Judeţean Cluj, pe care a fost ales să o reprezinte. Prefectul apolitic Vuşcan îi este, totuşi, coleg de partid.

 

De ce se judecă Prefectura cu CJ

Dat fiind că ambele dosare rezultate din urma plângerilor depuse de prefect au fost conexate, iar PNL Filiala Cluj a ales să devină parte la acest proces, avocaţii lui Oleleu au cerut clarificarea calităţii procesuale a organizaţiei politice. Potrivit lui Mătuşan, trebuie să se stabilească dacă PNL este înregistrat legal, cine este reprezentantul său, şi cum i s-a schimbat statutul după fuziunea cu PDL. Această cerere poate fi interpretată ca o încercare de tergiversare a procesului.

Aceasta pentru că, aşa cum a arătat şi juristul liberalilor, PSD are interesul de a-l menţine pe Ioan Oleleu la conducerea CJ Cluj până la organizarea unor alte alegeri, care nu va avea loc nici măcar anul acesta. Potrivit acesteia, miza soluţionării cauzei este desemnarea unui preşedinte al instituţiei care să fie agreat de noua majoritate formată din consilierii de dreapta, pentru că formula actuală poate să prelungească blocajele administraţiei judeţene.

 

”Se vede din motivare că sunt pretexte”

La ieşirea din sala de judecată, avocatul Ovidiu Podaru a comentat stupefiat atitudinea lui Ioan Oleleu, care, fiind la conducerea Consiliului Judeţean, ia apărarea prefectului atunci când acesta se judecă la Tribunal cu instituţia din care face parte. ”A făcut o cerere de intervenţie în favoarea prefectului. Este, aşa, o chestie foarte ciudată. Nici nu mai ştii cum să o iei. Deci se judecă prefectul cu Consiliul Judeţean, şi vicepreşedintele e de partea prefectului. Prefectul a atacat hotărârile de Consiliu Judeţean de eliberare din funcţie a domnului Oleleu şi numire a domnului Seplecan. Şi domnul Oleleu e de partea prefectului, pe faţă, inclusiv procedural. Dacă vom câştiga, vor fi vicepreşedinţi domnii Vakar şi Seplecan, respectiv nu Vakar şi Oleleu, şi fiind vorba despre un vot politic, bineînţeles că se va schimba şi persoana cu atribuţii de preşedinte. Până la alegeri, şi atunci se va desemna prin vot o persoană. Se vede din motivare că sunt pretexte, pentru ca Ioan Oleleu să se prevaleze de efectul suspensiv al hotărârilor”, a declarat avocatul la Tribunalul Cluj

 

”PSD încearcă să lungească procesul”

Mihai Seplecan a discutat despre cealaltă cerere surprinzătoare a reprezentanţilor legali ai vicepreşedintelui PSD al CJ Cluj Ioan Oleleu, cea de clarificare a calităţii procesuale a PNL Filiala Cluj. ”Este evident că cei de la PSD nu doresc să fie înlocuit domnul Oleleu şi să piardă preşedinţia Consiliului Judeţean, şi aduc tot felul de acte şi tot felul de justificări la dosar pentru a cere termene cât mai lungi. Domnul Mătuşan a venit acum şi a spus că vrea să vadă dacă noul PNL a fuzionat, dacă la Tribunal este legal, cine este preşedintele noului PNL, adică nişte absurdităţi. Proiectele judeţului Cluj sunt blocate, nu se lucrează nimic, anul trecut nu s-au cheltuit 45% din bugetul judeţean, şi ei vin şi invocă diferite probleme. Sunt convins că instanţa va vedea pe 11 că PSD încearcă să lungească procesul şi să se judece”, a spus liberalul.

 

Şirul dosarelor

Pe 18 iunie, prefectul judeţului Cluj a depus la Tribunalul Cluj, secţia de contencios Administrativ şi Fiscal, o acţiune împotriva Consiliului judeţean Cluj, prin care solicită anularea a două hotărâri: 169/11.06.2014, prin care a fost eliberat din funcţie Ioan Oleleu, şi 178/11.06.2014, prin care în locul acestuia a fost numit vicepreşedinte al instituţiei Mihai Seplecan.

Primul argument al prefectului pentru a solicita anularea celor două hotărâri ale Consiliului Judeţean Cluj ţine de faptul că urgenţa votării acestor decizii nu este justificată, dar este imperios necesară prin lege. Prefectul face referire la două articole din Legea administraţiei locale care ar impune ca suplimentarea ordinii de zi să se facă numai în cazul unor probleme urgente, şi consideră că schimbarea lui Ioan Oleleu nu este o astfel de situaţie. „Prin urmare, eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean nu se poate decide ca urmare a suplimentării ordinii de zi, decât dacă se face dovada existenţei un motiv întemeiat care să justifice adoptarea în regim de urgenţă a unei astfel de soluţii, condiţie neîndeplinită de speţă”, arată locotenentul lui Ponta în plângere.

În al doilea rând, prefectul consideră că prin votarea proiectului de eliberare din funcţie a lui Ioan Oleleu, Mihai Seplecan a încălcat prevederile Legii Administraţiei Publice potrivit cărora dacă există un interes patrimonial, persoana în cauză nu poate vota, iar dacă o face hotărârea respectivă este lovită de nulitate. Fiind ales în şedinţa extraordinară de îndată în locul lui Ioan Oleleu, Mihai Seplecan ar fi avut un astfel de interes.

 

Oleleu reclamă procedura

Două luni mai târziu, 14 august 2014, Prefectul Judeţului Cluj a atacat în contencios administrativ Hotărârile Consiliului Judeţean Cluj nr.183/31.07.2014, nr. 184/31.07.2014, respectiv nr. 185/31.07.2014, solicitând instanţei de judecată anularea acestora, ca fiind nelegale. Acţiunea a fost înregistrată la Tribunalul Cluj sub nr 4494/117/14 din 14 aug 2014. Această cauză a fost conexată cu dosarul rezultat în urma primei plângeri a prefecturii.

Pe 13 august 2014, social democratul Ioan Oleleu a cerut prefectului Gheorghe Vuşcan să verifice legalitatea adoptării hotărârilor ce au vizat revocarea sa din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi numirea în locul său a reprezentantului PNL, Mihai Seplecan, şi, dacă este cazul, să le atace în contencios administrativ. Oleleu susţine că prin adoptarea celor două hotărâri s-au încălcat normele privind contenciosul administrativ, fiind lovite de nulitate.

Principalul argument ce poate conduce la suspendarea acestor hotărâri vizează procedura adoptării lor. Se pare că în momentul adoptării, reprezentanţii PDL au greşit când au propus un amendament la o hotărâre deja aprobată. Cu alte cuvinte, după ce s-a dispus revocarea lui Ioan Oleleu, iar ulterior înlocuirea sa cu liberalul Mihai Seplecan, era nevoie ca hotărârile să le fie comunicate oficial. Doar printr-o nouă şedinţă şi printr-un alt proiect de Hotărâre, putea Seplecan să primească atribuţii de preşedinte. În loc de aceasta, consilierii PDL au preferat să propună un amendament la hotărârea iniţială prin care Seplecan a fost propus vicepreşedinte, ceea ce contravine procedurii administrative.

Un alt aspect de nelegalitate ar consta în faptul că cele două hotărâri nu au avut avizul din partea Departamentului Juridic al Consiliului Judeţean Cluj. Juriştii instituţiei au invocat faptul că proiectele adoptate în 31 iulie au acelaşi conţinut cu cele din iunie şi care au fost atacate de prefect în Contencios Administrativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.