Aflat intr-o activitate de informare si evaluare in cadrul unui program al U.E. numit „Initiativa pentru dezvoltare si drepturile omului in Europa de est si sud-est”, in Penitenciarul de maxima siguranta Gherla si la Sectia anexa acestuia din Cluj, echipa noastra a audiat cativa detinuti care si-au aratat dorinta de a se adresa O.A.D.O., in speranta ca li se poate face dreptate prin intermediul nostru si ca adevarul de data aceasta isi va spune cuvantul.
    Printre cei audiati s-a aflat si un anume domn care mi-a dat impresia ca traieste drama vietii lui, dar pe care, cu siguranta, nu o poate intelege inca. Intelectual, de profesie inginer, fost sef al Vamii Cluj, presedinte al echipei de volei baieti din Dej    , un om cu multe relatii prin toate partidele politice si prin toate institutiile locale ale statului si nu numai, s-a trezit incatusat si aruncat dupa gratii de procurorii D.N.A., tocmai cand credea ca lupta dusa cu propriii sefi de la ANAF Bucuresti a luat sfarsit.
    Gogorita cu lupta impotriva coruptiei in Romania deja nu mai poate fi luata in serios de nimeni, atata timp cat ea se face pe de o parte la comanda politica si intr-un mod „hei-rupist” si, pe de alta parte, pe simpla motivatie ca atat americanii, cat si partenerii nostri europeni, ne o cer permanent daca vrem sa facem casa comuna cu ei.
    Nu am intrat in Spatiul Schengen pentru ca  vamesii inevitabil sunt corupti deoarece au salarii mici si, probabil, s-a considerat in sferele inalte ca e foarte bine sa-i arestam, sa-i taram prin mocirla, sa-i umilim si, de ce nu, sa-i aruncam la lada de gunoi a societatii si sa-i transformam in paria ei.
    Vizibil emotionat si mai tot timpul cu ochii in lacrimi, interlocutorul nostru incerca sa ne convinga ca e nevinovat, ca i-a fost inscenat flagrantul, ca adevarul lui e luat drept minciuna de catre magistrati, ceea ce il termina, il obsedeaza si il infioara.
    Mai tot timpul in viata proverbele isi au doza lor de intelepciune. Din totdeauna proverbele ne-au insotit viata, unii le-au trait privind la conationalii lui, altii prin propria experienta. Unul din multele proverbe spune ca : Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc eu ! Cam asta i s-a intamplat acestui om nefericit, care  s-a increzut in prieteni si a reusit sa fie atras si capcanat intr-un scenariu murdar si greu de inteles pentru oameni ca el, care au crescut si s-au dezvoltat cu anumite principii si in frica lui Dumnezeu.
Daca omul pe care il primesti in casa ta, il gazduiesti, il hranesti, il inconjori cu cele mai bune sentimente si el te inseala, te tradeaza, te capcaneaza si in final te invinuieste prin delatiune si neadevar pentru infratiuni la care nici nu te-ai gandit vreodata, dar nici macar nu le puteai face prin fisa postului in care te aflai.
    Am audiat, de peste 20 de ani de cand monitorizez sistemul penitenciar din Romania, probabil ca mii de arestati si detinuti. Pot spune ca in proprotie de 80 %  sustin ca sunt nevinonati. Probabil ca la fel l-as fi considerat si pe fostul sef al Vamii din Cluj, daca cateva elemente de evidenta publica nu imi atrageau atentia :
    1. O relatie tensionata cu diversi politicieni din Cluj.
    2. Un proces cu ANAF Bucuresti pentru destituire din functia de sef de vama facuta ilegal, propbabil pe criterii politice.
    3. Denuntatorul este un prieten de circa 6 ani de zile.
    4. In timpul ascultarilor telefonului se identifica nenumarate tentative ale delatorului de provocare.
    5. Desi arestat si asa-zisul prieten al inculpatului nostru pentru complicitate la trafic de influenta, el este tinut in arestul IPJ Cluj, i se disjunge dosarul si la primul termen este condamnat la trei ani cu suspendare si pus in libertate de indata.
    Sunt destule motive sa nu imi pun mari semne de intrebare asupra acestei spete si cat de mult a folosit tot spectacolul regizat pentru anumite cercuri.
    Cu toate acestea, pentru mine, un practicant al dreptului, ramane de neinteles cum de acest om, dupa 60 de zile, mai este inca la inchisoare alaturi de condamnati definitiv si nu este lasat sa se judece in stare de libertate, chiar daca s-ar afla, sa zicem, sub un anumit control judiciar.
    Daca domnii magistrati judecatori din instantele clujene ar zabovi macar cateva minute peste sentinta ICCJ in complet de 9 judecatori din 12 aprilie 2010, data in extenso, in care practica CEDO este folosita similar cu cea din celebrul caz al senatorului Costica Voicu, judecatorului Costiniu si al oamenilor de afaceri Casuneanu si Locic, ar gasi tot atatea argumente pentru a lua o decizie temeinica, legala si care va intrerupe o drama a unui om pe care societatea nu are voie sa-l piarda.
    Concret, sustinem ca persoana in cauza, respectiv domnul MODREA ALAIN-FLORIN,  nu trebuia arestata preventiv si pentru a nu i se incalca dreptul la libertate al individului, invocand practica CEDO, care a statuat ca privarea de libertate a unei persoane este o masura atat de grava, incat ea nu se justifica decat atunci cand alte masuri, mai putin severe, sunt considerate insuficiente pentru salvgardarea unui interes personal sau public ce ar impune detentia. Cel in cauza nu s-a aflat si nu se afla in vreuna din cele patru motive fundamentale statuate de CEDO pentru justificarea arestarii preventive:
a. pericolul ca el sa fuga (inca de la momentul asa zisului flagrant si pana la primirea mandatului de arestare el a colaborat atat cu organele de cercetare penala, cat si cu instanta de judecata, nelasand in niciun moment impresia ca ar avea intentia de a se sustrage urmaririi penale sau sa incerce sa fuga)
b. riscul ca, odata repus in libertate, sa impiedice administrarea justitiei, (la acest moment rechizitoriul intocmit de catre procurorii DNA a fost inaintat instantei de judecata de fond a Tribunalului Cluj si se afla deja la al doilea termen de judecata. Mai mult, dupa dijungerea cauzei pentru „prietenul” acuzat in aceeasi cauza, un alt complet deja s-a pronuntat, in sensul ca l-a condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita, ori in acest caz nu mai poate exista in niciun fel motivarea ca se impiedica administrarea actului de justitie).
c. riscul sa comita noi infractiuni ( exclus, atata timp cat cel in cauza nu mai face parte din conducerea Vamii Cluj, el fiind suspendat din activitate cu mult timp in urma)
d. sa tulbure ordinea publica (nu a facut-o niciodata si cu atat mai mult in viitor, nefiind cunoscut in mediile practicate de domnia sa, ca o persoana violenta).
    Se pun intrebari firesti, precum :
    -cand arestezi sute de oameni odata, punand pe ei anatema de corupti si, dupa cateva zile, ii pui in libertate, te intrebi de ce-ai facut-o ? Asta e justitia care face dreptate ?
    -credeti, in esenta si in spiritul legii, ca a fost corect, de dragul U.E., ca sa crestam la comanda, intr-o anume zona, sute de functionari publici, in timp ce zona Constanta e lasata libera de sarcini ? ;
    -domnilor magistrati judecatori, sa nu uitati niciodata ca noi toti, natiunea romana, iubim tradarea, dar nu pe tradatori ! Ori se pare ca tradatorii au prioritate in societatea romana, actuala ?
    Raman la parerea dupa care in justitie, in general, oriunde in lume, e mai grav sa bagi la puscarie  un om nevinovat (care a „beneficiat” de tot arsenalul serviciilor de informatii, S.R.I. si al DNA-ului, precum folosirea mijloacelor tehnice de fixare si interceptare a celor carora urmeaza sa li se faca dosar penal prin legendare, jocuri si combinatii operative), decat sa lasi in libertate o suta de vinovati.

ANALIST POLITIC
Prof.univ.dr. Florentin SCALETCHI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.